|

ABD’ye FETÖ baskısı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi için temas trafiğini yoğunlaştıran Türkiye, iki bakandan oluşan bir heyetle ABD’ye gidecek. Bozdağ ve Soylu, bayram sonrası Washington’a giderek, “Ya Gülen’i bir an önce bize iade edin ya da siz gözaltına alın” diyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:41 - 14/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Gülen'in iade sürecinin hızlı bir şekilde işletilmesini talep eden Ankara, ziyaret trafiğiyle adeta Washington yönetimini baskıya aldı. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bizzat ABD Başkanı Barack Obama'dan istediği Gülen için, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan başkanlığındaki milletvekili heyeti de temaslarda bulundu. Ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve parti kurmaylarından oluşan bir ekip de hem senato hem temsilciler meclisinde muhataplarına yaşananları anlattı.



TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ


Kısa bir süre önce ABD'den gelen 4 kişilik heyete, Adalet Bakanlığı yetkilileri, darbe girişimi sırasında yaşananlar ve FETÖ'ye ilişkin belgeleri sundu. 15 Temmuz gecesi yaşanan görüntüleri de izleyen heyet, hazırladığı raporu, ABD Adalet Bakanlığı'na verirken, Türkiye, bilgi, belge ve diğer dokümanları koliler halinde ABD makamlarına da iletti. Önceki gün de Adalet Bakanlığı, 'geçici tutuklama' için yazılı talebini iletti.



GEREKLİ ADIM ATILMALI


Bu kez, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bilgi, belge ve görüntülerle ABD'ye çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Bayram tatili sonrası belirlenecek takvim içinde Washington'a gidecek iki bakan, muhataplarıyla biraraya gelecek. İki bakan, iki ülke arasındaki anlaşmaları da hatırlatarak gerekli adımın atılmasını talep edecek. Ziyaret sırasında şu mesajların altının çizileceği belirtiliyor:



İADE EDİN DENİLECEK


“FETÖ bir terör örgütüdür. Lideri Gülen'i işlediği suçlardan dolayı Türkiye'ye iade edin. “Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya yönelik silahlı terör örgütü kurmak”, “Cumhurbaşkanı'na suikast”, “anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs” gibi suçlardan müebbet hapis cezası talebiyle yargılanacak olan Gülen'i iade etmenizi bekliyoruz.” Ziyarette ayrıca iki ülke arasında imzalanan “Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması'nı hatırlatarak, ABD'nin gereğini yerine getirmesi istenecek.


#Fetullah Gülen
#Bekir Bozdağ
8 yıl önce