|

Afgan kadınlar Sivas’ta eğitiliyor

Afganistan ile Türkiye arasında yürütülen proje kapsamında 250 Afgan kadın polis adayı, Sivas PMYO'da eğitim görüyor. Teorik ve uygulamalı eğitim programını başarıyla tamamlayarak ülkelerinde emniyeti sağlamayı amaçlayan Afgan kadınlar, eğitim sürecinde Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı da buluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:53 - 25/11/2016 Cuma
AA

Afganistan'dan gelen 250 kadın polis adayı, Sivas Polis Meslek Yüksekokulunda (PMYO) verilen zorlu eğitimle ülkelerinde emniyeti sağlamak için hazırlanıyor. Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde bugüne kadar Sivas PMYO'daki eğitim programını başarıyla tamamlayan 753'ü kadın 2 bin 707 Afgan, polis olarak mezun oldu. Sivas PMYO'da gerçekleştirilen 5. dönem programına katılan 250 Afgan kadın polis adayının eğitim programı devam ediyor. Kadın polis adayları, 2 Eylül'de başlayan program kapsamında dünyanın en güçlü polis teşkilatları arasında gösterilen Türk Polis Teşkilatı tarafından 4 ay sürecek zorlu bir eğitim sürecine tabi tutuluyor.



HER TÜRLÜ DESTEK VERİLİYOR


Alanında uzman çok sayıda personel tarafından adaylara, polis usul ve esasları, polis hukuku, Afgan Anayasası modülleri, silah kullanımı, trafik polisliği, sürücü eğitimi, bilgisayar kullanımı, arama teknikleri, yolsuzlukla mücadele, insan hakları, polis savunma taktikleri ve ilk yardım, gibi birçok alanda uygulamalı eğitim veriliyor. Afgan kadın polisler, son teknolojilerle donatılan okulda, masa tenisi, bilardo, tenis, voleybol, basketbol, badminton ve futbol gibi birçok imkandan da yararlanabiliyor.



2018'E KADAR SÜRECEK


Afgan polislerin eğitimiyle ilgili bilgi veren Sivas PMYO Müdürü Adnan Oran, okullarında eğitimini başarıyla tamamlayan Afganların ülkelerinde polis olarak görevlerine başladığını söyledi. Afganistan Polis Teşkilatı'nda kadınların oranının yüzde bir olduğunu, Türkiye ile yürütülen projeden sonra bu oranın yüzde 30'a yükseldiğini belirten Oran, projenin 2018 yılına kadar devam edeceğini söyledi.





4 KİŞİDEN 1'İ TÜRKİYE'DE


Projenin temelinin dostluk ve güvene dayandığını vurgulayan Oran, şöyle devam etti: “Afganistan Devletinin kalkınması ve halkının huzur içerisinde yaşaması için öğrencilerimize vermiş olduğumuz eğitimlerde elimizde bulunan tüm imkanları sonuna kadar seferber ediyoruz. Afganistan'daki kadın polislerin dörtte biri Türkiye'de eğitilmiştir. Afganistan'a gittiğinizde sokakta gördüğünüz her 4 kadın polisten biri Türkiye'de eğitilmiştir.”



Başka hiçbir yerde yok


Sİvas PMYO'da eğitim alan Afgan kadın polis adaylarından Sima Gül, ülkesine hizmet etmek için bu eğitimi almaya geldiğini söyledi. Polisliği çok sevdiğini ve bu nedenle kursa katıldığını anlatan Gül, “Afganistan'da bu eğitimi almak istiyordum ama kadın polislere yönelik bazı sorunlardan dolayı diğer arkadaşlarımla birlikte Türkiye'ye geldim” diye konuştu.



ÇOK MUTLUYUM


Çok iyi bir eğitim aldıklarını söyleyen Gül, şöyle devam etti: “Başka hiçbir yerde olmayan bir eğitimden geçiyoruz. Afganistan Devleti de kızları bu yönde teşvik ediyor ve eğitim almamız için birçok fırsatları bizlere sunuyor. Bu vesileyle ülkemin tepelerinde ve dağlarında Taliban'ı avlamak istiyorum. Çok mutluyum, en azından kendi canımızı, malımızı ve toprağımızı savunabiliriz.”


#Afganistan
#Sivas PMYO
#Ağabeyinin cesedini bulan kadın polis
7 yıl önce