|

Afrin komutanı karargaha

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile Irak’ın kuzeyindeki terör operasyonlarını yöneten 2. Ordu Komutanı Org. İsmail Metin Temel merkeze çekildi. Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atanan Temel’in meslek hayatı terörle mücadelede geçti. Temel, Afrin harekatı öncesinde Kilis’te suikast girişimine uğramıştı. Savcılık faile henüz ulaşamadı. FETÖ de 15 Temmuz’da Van’daki karargahına suikast timi yollamıştı. Temel ile birlikte merkeze çekilen diğer isim 4. Komando Tugay Komutanı Tuğg. Mustafa Barut oldu.

Kıymet Sezer
04:00 - 1/01/2019 Salı
Güncelleme: 00:31 - 1/01/2019 Salı
Yeni Şafak
2. Ordu Komutanı Org. İsmail Metin Temel merkeze çekildi
2. Ordu Komutanı Org. İsmail Metin Temel merkeze çekildi

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yürütülen sınır ötesi harekatı yöneten 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atandı.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile Irak’ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne karşı yürütülen sınır ötesi harekatı yöneten 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel ile yine Afrin harekatı kahramanlarından 4’üncü Komando Tugayının Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle karargah görevine çekildi.
Orgeneral İsmail Metin Temel, Genelkurmay Karargahı’nda korgeneral rütbesinde iken bir süredir vekaleten tuğgeneral rütbesinde yürütülen Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atanırken Tuğgeneral Mustafa Barut ise Erzincan’da karargaha çekilerek 3’üncü Ordu Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na getirildi.

KİLİS’TE SUİKAST GİRİŞİMİ OLDU

  • Her iki isimle ilgili yeni atama kararlarının geçtiğimiz Perşembe günü verilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğu öğrenildi. Orgeneral İsmail Metin Temel, Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı görevini, 2 yılı korgeneral rütbesinde olmak üzere 2,5 yıldır yürütüyordu. 2018 yılı Askeri Şurasında orgeneralliğe terfi eden ve rütbesini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan alan Temel, ömrünü terörle mücadele bölgesinde geçirdi.

1979 yılında mezun olan Temel 1980’den bu yana PKK ile ve 2. Ordu komutanlığı görevi boyunca da Irak kuzeyinde PKK, Suriye kuzeyinde de PKK uzantısı PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele operasyonlarını yönetti. Başarılarıyla terör örgütlerine hedef olan Temel'e, son olarak Afrin Harekatının hazırlıkları sırasında Kilis’te ikamet ettiği misafirhane odasında suikast girişimi oldu.

OTOMATİK SİLAHLA SALDIRI

Suikast girişimi 2017 yılı Kasım ayında, Afrin harekatı hazırlıkları devam ettiği sırada Temel’in Kilis'te ikamet ettiği Taktik Komuta Yeri misafirhanede yaşandı. Temel'e, birliği denetleme çalışmaları sırasında istirahat etmesi için Komutan Misafirhanesi tahsis edildi.
Otomatik silahla yapılan ve Temel'i hedef alan saldırıda kurşun konteynerın çatısını delerek yatağının hemen yanında odanın zeminine çarparak yere düştü
.

FAİL BULUNAMADI

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı.
Konteyner içinde yatak başlığının 30 santimetre üzerine isabet eden kurşunun çok yakın mesafeden atıldığı öğrenildi.
Olay yerinde bulunan mermi çekirdeği üzerindeki incelemeler devam ederken Savcılık incelemelerinde şu ana kadar olayın faili tespit edilemedi.

ÖRGÜTLERİN HEDEFİNDE

Temel'e PKK tarafından çok sayıda suikast girişiminde bulunuldu. 2017 yılı Eylül ayında Kato Dağı'nda bulunan üs bölgesini denetleyen Korgeneral Temel'i taşıyan helikopter, komutanı Beytüşşebap 8. Jandarma Alay Komutanlığı'na bıraktıktan sonra Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı bölgesine intikali sırasında silahlı saldırıya uğramıştı.
Helikopter, atılan 12 kurşundan uçuş ekibinin manevralarıyla kurtulmuştu.
4 Ekim 2017'de de Irak Ordusu ile Habur Sınır Kapısı'na yakın bölgede icra edilen tatbikatın denetlenmesi sırasında Temel'in bindiği helikopter, komutanı bıraktıktan sonra Silopi'ye geri dönmek için kalkarken motorunun alev alması sonucu yangın tehlikesi atlatmıştı.
Orgeneral Temel, FETÖ’nün de hedefindeydi. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi FETÖ, Temel’in Van’daki karargahına Silopi'deki Özel Kuvvetlerden suikast timi yollamıştı.
Timi yollayan kişinin 15 Temmuz haini Semih Terzi olduğu saptanmıştı.
  • Apoletlerine millet sahip çıktı
  • Terör örgütleriyle uzun yıllar mücadele eden Orgeneral Temel, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde CHP’nin Cumhurbaşkanı aday Muharrem İnce’nin “Apoletlerini sökeceğim onun” sözlerinin hedefi olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Millet İnce’ye apolet sökecek fırsatı vermez” dediği Orgeneral Temel’e millet sahip çıkmıştı. İsmail Metin Temel, son Yüksek Askeri Şura toplantısında orgeneralliğe terfi etmişti.

#İsmail Metin Temel
#Irak
#Kilis
#FETÖ
5 yıl önce