|

AK Parti'de süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun dün gerçekleştirdikleri toplantıdan çıkan kongre kararı ardından bugün AK Parti MYK olağanüstü kongrenin 22 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi. Peki, kongre kararı alınan AK Parti'de, bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Yeni Şafak ve
15:07 - 5/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 19:01 - 5/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında kongre tarihi belirlendi.




Partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı'nın ardından genel merkezde basın toplantısı yapan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Olağanüstü Büyük Kongresi'nin 22 Mayıs Pazar günü yapılmasının kararlaştırıldığını, kongrede genel başkanlık için aday olmayı düşünmediğini söyledi.



AK Parti Genel Başkanlığı döneminde parti içinde tek bir istifa yaşanmadığına dikkati çeken Davutoğlu, "Şimdi birlik vaktidir. Bu kadroların bir ve beraber olarak daha önceden daha fazla çalışması lazım" dedi.




Yeni sürecin başlayacağı olağanüstü kongreye kadar Ahmet Davutoğlu, genel başkanlık ve başbakanlık görevine devam edecek. Davutoğlu, genel başkanlığı kongrede seçilen isme devredecek.



  • AK Parti tüzüğüne göre olağanüstü kongre kararı üç şekilde alınabiliyor:
  • Genel başkan kararı.
  • Merkez Karar ve Yönetim Kurulu kararı.
  • Delegelerin beşte birinin talebi.


Bugün yapılan toplantıda Ahmet Davutoğlu'nun genel başkan yetkisiyle partiyi kongreye götürme kararı verdiği MYK üyelerine deklare edildi.




Yeni hükümet süreci


Kongre süreciyle birlikte yeni hükümet süreci de işleyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongrede AK Parti'nin yeni genel başkanı seçilen isme hükümeti kurma görevi verecek. Bu sürecin ardından ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 65. Hükümeti kurulacak. TBMM'de güven oylaması yapılacak.



  • Anayasa'ya göre
    , güven istemi ancak üye (milletvekili) tam sayısının salt çoğunluğu ile reddedilebiliyor. Güvenoyu almak için gerekli olan oy, o anda toplantıda bulunan milletvekili sayısının yarısından bir fazlasının lehte oy vermesi yeterli. Mesela toplantıya 480 milletvekili gelirse, 241 milletvekilinin hükümete güvenoyu vermesi durumunda hükümet güvenoyu almış olur.


Yeni hükümet kurulana kadar Davutoğlu başbakanlığındaki hükümet görevine devam edecek.










#AK Part
#Ahmet Davutoğlu
#kongre
8 yıl önce