|

Alçak hakarete ikişer yıl hapis

Charlie Hebdo dergisindeki Hz. Muhammed’e hakaret içeren alçak karikatürü Cumhuriyet gazetesindeki köşelerinde yayınlayan Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya 2’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 23:31 - 28/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'ın Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'da yayınlanan ve Peygamberimiz'e hakaret eden karikatürleri köşelerine taşımak suçundan yargılandığı davanın duruşması, dün İstanbul Adliye Sarayı 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya çok sayıda avukatın yanı sıra, davada müşteki olarak yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Mustafa Varank, Esra Albayrak ve Berat Albayrak'ın avukatı Hatice Özay da katıldı. Tutuksuz sanıklar Çetinkaya ve Karan'ı ise avukat Bülent Utku temsil etti.



KİN VE DÜŞMANLIK


Avukatların savunma ve taleplerinin ardından Mahkeme Başkanı kararını açıkladı. Duruşma sonunda Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'a, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçundan 2 yıl hapis cezası verildi.



İNDİRİM VE ERTELEME YOK


Hakim sanıkların yargılama sürecindeki gösterdikleri tavır, pişmanlık göstermeyen açıklamaları ve dikte edici yaklaşımlarını göz önüne alarak cezada herhangi bir takdiri indirime gitmedi. Karan ve Çetinkaya'nın tekrar suç işlemeyeceğine yönelik kanaat oluşmadığını belirten hakim cezayı ertelemedi.



AVUKATLIK ÜCRETİ ŞOKU


Hakim, Karan ve Çetinkaya hakkında “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan ise suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat verdi. Kararda Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın davaya müdahil olan müştekilerin avukatlık masraflarını da ödemesi kararlaştırıldı.


#Hikmet Çetinkaya
#Ceyda Karan
#Charlie Hebdo
8 yıl önce