|

Alınlarının akıyla

Hafta başında gözaltına alınan Albayraklar, MET İnşaat ve EMİ Haritacılık yetkilileri sevkedildikleri İstanbul DGM Savcılığı tarafından serbest bırakıldılar

.
00:00 - 2/05/1999 Pazar
Güncelleme: 12:01 - 21/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Alınlarının akıyla
Alınlarının akıyla

İstanbul- Sarıyer ve İstanbul DGM Başsavcıları tarafından verilen talimatla 27 Nisan'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kuruluşlar ile bu kuruluşlarla çalışan şirketlere yönelik baskınlarda göz altına alınanlardan 27'si daha dün sevkedildikleri İstanbul DGM Başsavcılığı tarafından serbest bırakıldı. Başta Albayraklar Şirketler Grubu'ndan Mustafa, Ahmet ve Bayram Albayrak olmak üzere MET İnşaat'ın sahibi Metin Yerlikaya ile M. Akif Yıldız, EMİ Haritacılık'tan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ergün, Akın Ekinci ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. İstanbul Mali ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde gözaltına alınan 96 kişi'den 16 kişi daha önce sevkedildikleri DGM tarafından serbest bırakılmıştı.

Hafta başında başlatılan operasyonla evrakları ve yetkilileri gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bazı kuruluşlar ve bu kuruluşlarla iş yapan şirketlere yönelik asılsız haberlerle başlatılan iftiralar kampanyası da boş çıktı. Yapılan hukuk dışı uygulamaları görmezden gelerek söz konusu kuruluşlar ve yetkililere yönelik asılsız haberleri manşetlerine taşıyan kartel medyası, şu ana kadar ispatlanmamış iddiaları ortaya atarak Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Fazilet Partisi ve gözaltındaki kuruluşlarla ilgili ağır ithamlarına devam ediyorlar. Ancak haklarında asılsız iddialar ortaya atılan gözaltında bulunanların hemen tamamına yakınının sevkedildikleri DGM savcılığınca serbest bırakılmaları kartel medyasının iddialarının birer iftira olduğunu kanıtladı.

27 kişi daha serbest

Dün de Akbil soruşturması kapsamında gözaltına alınan Albayrak A.Ş ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) çalışanlarından 27'si daha İstanbul DGM'ye sevkedildi. İstanbul DGM Savcısı Sudi Güner tarafından sorgulaması gerçekleştirilen 27 kişi daha sonra serbest bırakıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözlem altında tutulan 53 kişinin ise bugün DGM'ye çıkarılması bekleniyor.

Dün DGM tarafından serbest bırakılanların bazıları şöyle : "Albayraklar AŞ'den Mustafa Albayrak, Ahmet Albayrak, Bayram Albayrak, Saffet Albayrak, MET İnşaat'ın sahibi Metin Yerlikaya ile M. Akif Yıldız, Erdoğan Çakır, Kasım Ersin, Kadir Özkan ve EMİ Haritacılık'tan şirketin Yönetim Kurulu'ndan Mustafa Ergün, Akın Ekinci, İsmail Uslu, Salih Yılmaz, Sadi Ağır, Veysel Güneş, Ali Ufuk Peker, Süleyman Çakır, Ali Hacı Haliloğlu, Hayrettin Göktaş, Erdoğan Çakır, Kadir Özkan, Kasım Ersin, Hilmi Karaca, Hilmi Tınmaz, Fatih Ağır, Yakup Sarışahin."

İftira kampanyası

"Fırsat bu fırsat" mantığıyla hareket ederek, İstanbul Emniyeti tarafından defterlerine el konularak göz altına alınan ancak daha sonra birer birer sevk edildikleri DGM Savcılığı'nca serbest bırakılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bazı kuruluşlar ve bu kuruluşlarla iş yapan firmalarla ilgili olarak kartel medyasının başlattığı "iftira kampanyası" tüm hızıyla sürüyor. Hiçbir resmi açıklama, belge, bilgi ve kanıtlanmış bir usülsüzlük olmadığı halde, "Akbil'de trilyonluk yolsuzluk", "Belediye tarafından yandaşlarına verilen ihaleler denetlenmemiş", "Naylon faturalar düzenlenerek milyarlar hortumlanmış" şeklinde ortaya attıkları asılsız iddiaları manşetlerine taşıyan kartel medyasının bu tavrı medya tarihine kara bir leke olarak geçmiş bulunuyor.

Gazetecilik etiğine aykırı

İspatlanmamış iddialarla kişileri ve kurumları suçlayarak gazetecilik etiğini çiğneyen kartel medyası, hatta soruşturma çerçevesinde bilgisine başvurulmak üzere aranan bazı kişileri, trilyonlarca parayla birlikte yurtdışına kaçmakla, suçladılar.

Bu arada, kartel medyasının tüm bu iddialarının, soruşturma kapsamında gözaltında bulunanların çıkartıldıkları DGM Savcılığı'nca serbest bırakılmaları söz konusu iddiaların birer iftira olduğunu kanıtladı.

Şimdi ne olacak?

Bütün bu asılsız iddiaların sahibi olan kartel medyasının, gözaltında bulunanların birer birer serbest kalmasıyla birlikte "ne yapacakları" merak konusu oldu. Yetkililer, yargı tarafından suçsuz bulunan bu kişilerin haysiyetlerini küçük düşürücü yayınlar yapan bu gazete ve televizyonların hesap vermesi gerektiğini belirterek, haklarında iddialar ortaya atılan kişi ve kuruluşların hukuki yolları kullanarak kendileri hakkında iftiralarda bulunan sorumlulardan hesap soracaklarını belirttiler.


25 yıl önce