|

Almanya’ya Dışişleri’nden miting tepkisi

Alman Maslahatgüzar Dölger, Dışişleri'ne çağrılarak, Erdoğan'ın Köln'de düzenlenen mitingde hitap etmesinin engellenmesine ilişkin tepki güçlü şekilde iletildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/08/2016 Salı
Güncelleme: 23:07 - 1/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Robert Dölger, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bakanlığa davet edilen Dölger'e, Türkiye'de 15 Temmuz'da FETÖ/PDY tarafından kalkışılan darbe girişimine tepkilerini ve demokrasiye desteklerini göstermek amacıyla Almanya'da ve Avrupa'da yaşayan Türk toplumunun her kesiminden yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla Köln kentinde “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” düzenlendiği hatırlatıldı.



GÜVENLİK BAHANE EDİLMİŞTİ


Alman Maslahatgüzara, mitinge farklı siyasi görüşlere sahip onlarca sivil toplum kuruluşu, binlerce Türk ve Alman vatandaşının katıldığının ifade edildiği görüşmede, bütün bunlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitinge videokonferans yoluyla mesaj iletmesinin Alman makamları tarafından güvenlik gerekçeleriyle engellendiği anımsatıldı.



BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI


Söz konusu gelişmelerden dolayı Dölger'e, Türkiye'nin demokrasi ve özgürlükleri savunmak amacıyla barışçıl şekilde gerçekleştirilen, farklı siyasi görüşlerden sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen kapsayıcı bir etkinliğe, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının videokonferans yoluyla hitap etmesinin engellenmesinden duyulan hayal kırıklığı ve tepki güçlü şekilde ifade edildi.



KABUL EDİLEMEZ


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın, mitinge videokonferans yoluyla katılımının Alman makamları tarafından engellenmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirtmişti. Kalın, darbe girişimine karşı demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitingin takdir ve teşvik edilmesi gerekirken fiilen ve hukuken engellenmeye çalışılmasının demokrasi, ifade ve toplanma özgürlüğü ilkelerine aykırı olduğunu vurgulamıştı.


#Robert Dölger
#Dışişleri
8 yıl önce