|

Almanya'ya İncirlik cevabı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyerek Türkiye'nin iki şartından kesinlikle vazgeçmeyeceğini söyledi. Almanya Savunma Bakanı'nın İncirlik ziyaretine izin verilmemesiyle ilgili Çavuşoğlu, "Askeri olmayan heyetlerin özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e ziyareti uygun görülmemektedir" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
12:01 - 23/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:27 - 23/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklama yapptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklama yapptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Askeri olmayan heyetlerin İncirlik'e ziyaretinin uygun görülmediğini söyleyen Çavuşoğlu, İsrail ile görüşmeler

de Türkiye'nin iki şartından kesinlikle vazgeçmeyeceğini söyledi. Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor; fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e ziyareti uygun görülmemektedir



"Tıkanma olduğu yerde halkımıza sorarız
"


Türkiye, AB ile müzakereler tamamladıktan sonra tabi ki halka soracak, halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden, halkımızdan alıyoruz. Bu tıkanma olduğu zamanlar için de geçerli. Şu anda müzakere süreci eğer tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi de halkımıza gayet sorabiliriz.



"Kesinlikle bu şarttan vazgeçmeyiz
"


Türkiye'nin Gazze'ye yönelik abluka şartlarından vazgeçtiğini söylemek milletin aklıyla dalga geçmektir. Bu şarttan vazgeçmeyiz. Ne Hamas ne de Gazze'ye yönelik ablukaların kalkması şartından vazgeçeriz. Bu şartlar nasıl yerine getirilecek, bunu İsrail ile konuşuyoruz. Kesinlikle bu şarttan vazgeçmeyiz.



  • Almanya'ya İncirlik vetosu
  • Türkiye, Almanya Savunma Bakanlığı müsteşarı Ralf Brauksiepe'nin İncirlik üssündeki Alman tesislerini temmuz ayında ziyaretine izin vermemişti. Ankara, Federal Meclis'in "soykırım" kararı nedeniyle ziyareti iptal etmişti. Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Alman dergisi Spiegel'in internet sitesinde yayınlanan bir haberi doğrulayarak, "Türk yetkililer şu an için seyahat planını onaylamıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.
  • Sözcü, Alman Savunma Bakanı Vekili Ralf Brauksiepe'nin bazı Alman yasa yapıcılarla beraber önümüzdeki ay İncirlik üssünü ziyaret etmeyi planladığını söylerken, Berlin'in bu ziyaretin hâlâ gerçekleşmesini umut ettiğini sözlerine eklemişti.
  • Almanya'nın İncirlik üssünde 250 askeriyle beraber altı Tornado keşif uçağı ve bir yakıt uçağı bulunurken, bunların tamamı ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik operasyonlarda öncülük ettiği koalisyon dahilinde kullanılıyor.





#Mevlüt Çavuşoğlu
#George Vella
#İsrail
#İncirlik
8 yıl önce