|

Amirallere casusluktan gözaltı

İzmir’deki askeri casusluk davasında sahte delille bazı komutanların TSK'dan ihracını sağladıkları iddiasıyla iki amiralin de aralarında bulunduğu 6 denizci subaya gözaltı kararı verildi. İstanbul'da gözaltına alınan Binbaşı Habil Özcan ve 6 sivil tutuklandı. İfade vermemek için rapor alan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tuğamiral Ali Suat Aktürk ve 3 binbaşı yakalandıkları yerde gözaltına alınacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2016 Pazar
Güncelleme: 00:13 - 10/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı dün Askeri Casusluk'ta kumpas soruşturması kapsamında düğmeye bastı. İzmir merkezli 10 ilde önceki gün düzenlenen operasyonda soruşturma kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevli olan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tuğamiral Ali Suat Aktürk, binbaşılar Korkmaz Mermer, Özgür Gün, Habil Özcan, Recep Zafer ile emekli Albay Hasan Eryılmaz, emekli Subay Zafer Denli ve emekli Astsubay Recai Adalı hakkında gözaltı kararı çıktı. Merkez Komutanlığına bağlı askeri inzibatlar da İstanbul'da görev yapan Binbaşı Habil Özcan'ı talimat gereği evinden alarak İzmir'e getirdi.



BİNBAŞI TUTUKLANDI


İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği, ifadelerin tamamlanmasının ardından, Binbaşı Habil Özcan ile M.K.C, H.K, Y.Ş, H.T, Ş.Y ve F.D'nin tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan 7 kişi cezaevine gönderilirken, tutuksuz yargılanmalarına karar verilen R.A ve Z.D hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirildi.




BİR NUMARA GÜLEN


Operasyon öncesi Genelkurmay'ın bilgilendirildiği öğrenilirken, savcılığa ifade için çağrılan zanlılardan 2 amiral ve 3 binbaşı rapor aldığı için gözaltı işlemi uygulanamadı. Operasyonda aralarında örgütün bir numarası Fetullah Gülen ile örgüt yöneticileri ve gazeteci Tarık Toros'un da bulunduğu 14 şüphelinin yurt dışında olduğu savcılığa bildirildi. Savcılığa getirilmesi istenen 6'sı muvazzaf, 2'si emekli asker 30 şüpheli arasında FETÖ/PDY elebaşı Gülen ilk sırada yer alıyor.





RAPOR ALDILAR YAKALAMA ÇIKTI


2'si amiral 5 subayın “sağlık durumlarını gerekçe göstererek rapor almaları nedeniyle adliyeye getirilmemeleri” üzerine, bu kişiler hakkında “yakalamaya yönelik gözaltı kararı” çıkartılması talebiyle nöbetçi mahkemeye başvurdu. Nöbetçi İzmir 3. Sulh Ceza Mahkemesi, tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, tuğamiral Ali Suat Aktürk, binbaşılar Korkmaz Mermer, Recep Zafer ve Özgür Gün ve 16 sivil hakkında “yakalamaya yönelik gözaltı kararı” verdi. FETÖ/PDY'nin TSK'daki yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturmada, şüphelilerin İzmir Askeri Casusluk davasında eskort kızlar tarafından yapıldığı öne sürülen fişleme ve belge sızdırma suçlarını, kendilerinin işlediği iddiasıyla arandıkları öğrenildi.



FİLO'YA ATANDI HABERLER SON BULDU


Tümamiral Uğurlu dava sürecinde Erdek Mayın Filosu Komutanlığı'na atanmadan önce paralel yapıya yakın medya organları aracılığıyla filodaki bazı komutan ve komodorlarla ilgili çeşitli iddialar gündeme getirildi ve çoğu isim çeşitli soruşturmalarla ilişkilendirilerek tutuklandı. Uğurlu'nun göreve getirildiği 2013'ten hemen sonra, paralel yapıya yakın medya organları tarafından filoyla ilgili olumsuz yayınlar sona erdirdi. Tümamiral Uğurlu'nun geçtiğimiz yıl terfi alarak NATO'nun Norfolk'taki karargahında daire başkanı oldu.





Kumpas davası böyle çöktü


İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen askeri gizli bilgi ve belge bulundurma davasında yargılanan 356 sanığın tamamı beraat etmişti. Sanıkların beraat etmesinin ardından, soruşturma kapsamında sahte delil üretildiği gerekçesiyle, aralarında İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu polisler hakkında dava açılmıştı. Tutuklu sanıkların da bulunduğu bu dava henüz sonuçlanmadı.



TSK'ya sızdılar


FETÖ/PDY'nin orduya sızmak için yapılanmaya gittiği, operasyonda aranan bazı kişilerin harp okulları öğrenci sorumlusu olduğu, örgütle bağını gizli tutan bazı kişilerin askeriyede görev alarak kurumla ilgili bazı konuları ve personelle ilgili tüm bilgileri bağlantılı oldukları kişiler aracılığıyla örgütne aktardığı, bu bilgilerin Gülen'le birlikte Kudret Ünal, Mehmet Ali Şengül, Naci Tosun ve İsmail


Büyükçelebi'nin katıldığı, “5'li toplantı” olarak adlandırılan toplantılarda değerlendirildiği, örgüte kazandırılacak kişilere farklı ilgi gösterilirken, diğer bilgilerin personelin TSK'dan tasfiyesi ya da kurumda yükselmesini engellemek için kullanılmak üzere arşivlendiği belirlendi. Gözaltı talimatı verilen sivillerin, örgütün TSK'da yapılanan mensupları ile irtibatlı görevliler ve üst düzey sorumlular olduğu öğrenildi.



#TSK
#Askeri casusluk davası
#FETÖ
8 yıl önce