|

Angajmanda değişiklik yok

Hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus uçağını düşürme krizinin ardından toplanan YAŞ’ta, Suriye sınırından Türkiye’ye ve ülke güvenliğine yönelik değişen tehdit algıları masaya yatırıldı. Toplantıda, “Angajman kurallarımız belli, talimat değişikliği yok” vurgusu yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 08:33 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Suriye'deki gelişmeler ve Türkiye-Rusya uçak düşürme krizi ışığında toplandı. YAŞ'ın kış dönemi olağan toplantısında, Suriye sınırından Türkiye'ye ve ülke güvenliğine yönelik değişen tehdit algıları masaya yatırıldı.


YAŞ'ın kış dönemi olağan toplantısı dün yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık ettiği 7.5 saat süren toplantının resmi gündemi kapsamında milli askeri stratejik konsept yeni tehdit algıları doğrultusunda gözden geçirilirken, TSK'nın harbe hazırlık durumu detaylı olarak incelendi. Bu doğrultuda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve ihtiyaçları karşılamak üzere alınan tedbirler masaya yatırıldı.



UÇAK KRİZİ KONUŞULDU


YAŞ'ta bölgesel güvenlik konuları ışığında Suriye'deki gelişmeler ve sınır güvenliği ayrıntılı olarak ele alındı. Rusya ile uçak düşürme krizi ve ardından gerçekleştirilen askeri diplomasi değerlendirildi. Değişen angajman kuralları çerçevesinde Türkiye'nin haklılığı bir kez daha teyid edildi. Suriye'den Türkiye sınırlarına yönelen tehdit konusunda talimatlarda ve angajmanda herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulandı.



TEYAKKUZ EN ÜST SEVİYEDE


900 kilometrelik kara sınırında askeri teyakkuz ve alınan önlemler masaya yatırıldı. Rusya'nın sınır hattına askeri yığınağı da değerlendirilirken, sınırdaki önlemlerin en üst düzeye çıkarılması gerektiği belirtildi. Türkmenlere yönelik Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki operasyon hattında teyakkuz seviyesinin en üst düzeyde tutulması gereği vurgulandı.



SURİYE ÖNCELİKLİ TEHDİT


Türkiye sınırının ileri mevzilerinde Türkmenlere yönelik Esed rejiminin operasyonlarının da görüşüldüğü Şura'da milli askeri stratejik konsept, son gelişmeler ışığında gözden geçirilirken, Suriye, öncelikli tehdit algıları arasındaki yerini korudu.



CERABLUS'A OPERASYON


YAŞ'ta, Cerablus'a ABD-Türkiye ortaklığında gerçekleştirilmesi beklenen operasyon konusunda da durum değerlendirmesi yapıldı. Hava Kuvvetleri'nin operasyon hazırlıkları masaya yatırıldı. Toplantıda terörle mücadele çalışmaları da ayrıntılı olarak değerlendirildi. Birçok ilçede sivil halka zarar verilmemesi talimatı ışığında hassas yürütülen operasyonların başarıyla sürdürüldüğü aktarıldı. TSK'nın kış aylarında da sürecek operasyonlar doğrultusunda ihtiyaçları masaya yatırıldı.



IŞİD TEHDİDİ


Şura'da bir diğer gündem maddesi küresel tehdit haline gelen IŞİD oldu. Suriye sınırına yakın illerde gerçekleştirilen operasyonlar ayrıntılı olarak değerlendirildi. NATO, BM ve AB nezdinde IŞİD ile mücadele başta olmak üzeri Suriye konusunda dayanışmanın arttırılması gereği teyid edildi.



Rusya ile kanallar açık tutulmalı


Genelkurmay Başkanlığı YAŞ Olağan Toplantısına ilişkin açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin “Ana Program ve Hedefleri, Harekata Hazırlık Durumu, Teröristle Mücadele, Karadeniz ve Doğu Akdeniz Deniz Alanlarına Yönelik Güvenlik Değerlendirmesi ve Hudut Güvenliği" konularında yapılan faaliyetlerle alınan tedbirlerin görüşüldüğü belirtilen açıklamada, personel ve lojistik konuları ile “TSK-2033 Yeniden Yapılanma Faaliyetleri" hakkında bilgi sunulduğu ifade edildi. Açıklamada, “Ayrıca, son dönemde Suriye hududunda yaşanan gelişmeler ele alınmış, bu bağlamda komşumuz Rusya ile diplomatik ve askeri kanalların açık tutularak, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında arzu edilmeyen yeni durumların yaşanmasına engel olacak tedbirlerin alınmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir" ifadesine yer verildi.



Kararları onayladı




Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Milli Savunma Bakanı İsmet


Yılmaz'ı kabul edere arz edilen YAŞ kararlarını onayladı. Erdoğan akşam da YAŞ üyelerine yemek verdi. Cumhurbaşkanlığı


Külliyesi'ndeki basına kapalı yemek, yaklaşık bir saat sürdü.



Ödül esprisi


YAŞ üyelerinin Anıtkabir'i ziyaretine Davutoğlu'nun gazetecilere teklifi damga vurdu. Davutoğlu başkanlığındaki heyet, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirirken, Başbakan Davutoğlu, foto muhabirlerinin birbirleriyle yarışırcasına fotoğraf çekmesini tebessümle izledi. Başbakan, “Burada bugün çektiğiniz en güzel fotoğrafı bana gönderin, arasından en iyisini seçeceğim, ödüllendireceğim. Mutlaka bekliyorum ama!" diye teklifte bulundu.






#Yüksek Askeri Şura
#nato
#Türkiye-Rusya
#uçak düşürme krizi
#Hulusi Akar
8 yıl önce