|

‘Atak’ helikopteri ilk uluslararası tatbikatına çıktı

Türkiye'nin ev sahipliğinde ABD, Azerbaycan, İspanya, KKTC, Macaristan, Romanya ve Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile gerçekleştirilen Uluslararası Işık-2015/1 Tatbikatı Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında yapıldı.

Yeni Şafak
07:02 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 04:07 - 9/04/2015 Perşembe
DHA

Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde yapılan tatbikat, Türkiye'nin yerli üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri Atak'ın da katıldığı ilk uluslararası tatbikat oldu. Değişik senaryolar eşliğinde gerçekleştirilen tatbikata katılan taarruz helikopteri olan Atak helikopteri koruma görevini üstlendi.



HAVA MUHALEFETİ NEDENİYLE İPTAL


Tatbikatın bugün akşam gerçekleştirilecek olan ve yerli üretim olan Atak helikopterinin de top taarruzu ve roket atışı yapacağı Kartal Pençesi adı altındaki konvoy kurtarma operasyonu ise hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.



NEFES KESEN OPERASYONLAR


30 Mart tarihinde başlayan ve 10 Nisan'a kadar devam edecek olan tatbikat boyunca değişik senaryolar eşliğinde kurtarma operasyonları gerçekleştirildi. ABD ve İspanya kargo uçakları için hazırlanmamış toprak piste iniş eğitimi yaptı. Ayrıca belirlenen hedeflere helikopter üzerinden Mınıgun adı verilen silah ile atışlar gerçekleştirildi. Helikopterden Beyşehir Gölü'ne atılan bot ve atlayan özel tim ekipleri tarafından gölün ortasında bekleyen yaralı pilotun kurtarılması eğitimi yapıldı.



ÖZEL TİMLER UÇAKLAR VE HELİKOPTERLER KATILDI


Konya sınırlarındaki 42 bin 885 kilometrekarelik alanda gerçekleştirilen tatbikatta iştirak eden ulusal ve uluslararası unsurların ortak çalışabilirliğini ve eğitim seviyelerini yükseltmek, katılımcılar arasında bilgi ve tecrübe aktarımını sağlamak amaçlandı.



Tatbikata, Türk Hava Kuvvetlerinden 6 F-16 uçağı, 5 helikopter, 1 kargo uçağı, 1 adet Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı, 2 arama kurtarma timi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Genel Kurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan 2 ayrı arama kurtarma timi, ABD'den 4 uçak, 1 özel tim, Azerbaycan'dan 4 helikopter, 1 özel tim, İspanyadan 1 kargo uçağı, 1 özel tim, KKTC'den 1 özel tim, Macaristan'dan 1 özel tim ve Romanya'dan 2 helikopter ve 1 özel tim katıldı. Ayrıca; Gürcistan ve Umman ise tatbikatı gözlemci olarak takip etti.


#atak
#atak tatbikat
#helikopter
#uluslararası tatbikat
9 yıl önce