|

Avrupa sorunun ciddiyetini anladı

AB Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa ülkelerinin Suriyeli mülteciler konusundaki tavrına tepki gösterdi. “Yıllardan beri tsunaminin gelişini ifade etmemize rağmen bunun büyüklüğünü kavrayamamışlar” diyen Bozkır, AB ülkelerinin olayın vahametini bugünlerde kavradığını vurguladı. Bozkır, “Bu soruna karşı birlikte önlem almalıyız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 02:11 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Suriyeli mültecilerin durumu hakkında önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'de misafir olan Suriyeliler'in Türk milletinin tarihten gelen bir hasleti olduğunu dile getiren Bozkır, “Türkiye düçar durumda olan tüm insalara, tüm milletlere her zaman kapısını açmış bununla iftihar etmiş bir ülkedir. Dolayısıyla bugün 2 milyon 630 bin Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Ama burada gerçekten aynı hislerle ve aynı yaklaşım içerisinde olmayan dünyada birçok devlet ve millet var” dedi.



VAHAMETİ KAVRAYAMAMIŞLAR

Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi misafir ederken “Niye geldiler, niçin ben ekmeğimi paylaşıyorum, niçin işimi paylaşıyorum?” şeklinde en ufak bir serzenişte dahi bulunmadığını hatırlatan Bozkır, “Oysaki bin kişiyi almak için dahi zorlanan, hiç almamak için direnen ülkeler olduğunu görüyoruz. Düçar durumda olan insanların evlerini bırakarak kendilerine mülteci buldukları bir durumdur. Malesef yıllardan beri ikazlarımıza, tsunaminin gelişini ifade etmemize rağmen bunun büyüklüğünü, vahametini kavrayamamışlardır” diye konuştu.



İLLEGAL GÖÇMEN SAYISI DÜŞTÜ

Bozkır, “Mültecilerle ilgili olarak illegal göçün önlenmesi için ülkeleri suçlamak, sorumluluğu ülkelere yıkmak yerine el birliğiyle hareket etmemiz gereken ve bu sorunların kaynağını saptayıp doğru bir tabloya bakıp birlikte önlem alacağımız bir noktadayız. Sanıyorum yıllardan beri ikazlarımızı duyuramadığımız Avrupa Birliği ülkeleri bugün olayın vahametini kavramış vaziyettedirler. Birlikte aldığımız önlemlerle günde 3 bin olduğu iddia edilen illegal göçmen sayısı Şubat ayında 300'e düşmüştür” dedi.



TÜRKİYE KAÇAKÇILARLA MÜCADELE EDİYOR

Türkiye'nin insan tacirleriyle mücadelesini hatırlatan Bozkır, “Türkiye elinden geleni yapmıştır. 146 bin illegal göçmeni 2015 yılında yakaladık, bin 300 insan kaçakçısı tutuklandı. Suriyeli kardeşlerimize çalışma izni verilmesi bunun imkanlarının artırılması da önümüzdeki dönemde illegal göçü azaltacaktır” ifadelerini kullandı.



Yeni göç dalgası olabilir

Rusya ve Esed rejimi güçlerinin bombalamaları sonucu yeni bir göç eğilimi olduğuna işaret eden Bozkır, şöyle devam etti: “Bu göç dalgasının arkasında, bombalama devam ederse daha büyük bir göç dalgası yatıyor. Onun için öncelikli olarak bu bombaların durması ve Halep'in göçe mütemayil bir hale gelmekten çıkarılması ve ondan sonra da mevcut rakamlarla bu göçle mücadelenin sürdürülmesi önemlidir. Suriye sorunu çözülmediği takdirde, ne illegal göçle mücadele imkanı vardır ne de terörle mücadele imkanı vardır. Bunu da sanıyorum bütün batı dünyası, Avrupa Birliği, NATO, ABD gayet iyi anlamış vaziyette.”



Yeni Şafak'ı ziyaret etti

Bozkır, Yeni Şafak Gazetesi'ne yapılan saldırının nedeniyle Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak ve Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül'ü ziyaret etti. Saldırıyı kınayan Bozkır, “Failleri en kısa zamanda bulunacaktır ve gereken şekilde cezalandırılacaktır” dedi.






#AB Bakanı Volkan Bozkır
#Avrupa
#Yeni Şafak
8 yıl önce