|

Avrupa’nın çiçeği bir köyden gidiyor

Isparta Deregümü köylülerinin seralarda üretiği 30 milyon dal kesme çiçek, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “Isparta’da Türkiye’den yılın 12 ayı kesme çiçek ihrac eder duruma geldik” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:49 - 16/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Isparta'nın merkez köylerinden Deregümü'nde üretilen yıllık 30 milyon dal kesme çiçek, başta İngiltere ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Isparta'nın merkezinde bulunan 2 bin nüfuslu Deregümü'nde 2003 yılında köylüler, bahçelerindeki üzüm ve gülü sökerek, seracılık faaliyetlerine başladı. Seralarda karanfil üretmeye başlayan ve maddi getirisi nedeniyle de üretim alanı gün geçtikçe artan köyde, 250 hektarlık alanda kesme çiçek üretiliyor.


Sezon boyunca yaklaşık 350 kişiye iş kapısı açan kesme çiçek üretimi, özellikle yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle kesme çiçek üretiminin yapılmadığı yaz aylarında, Avrupa'nın kesme çiçek ihtiyacını karşılıyor.


Yayla şartlarında sezon boyunca yaklaşık 30 milyon dal kesme çiçek üretimi yapılan köyde, ürünün yüzde 95'i İngiltere, Hollanda ve Romanya'ya ihraç ediliyor.



ÜRETİM ALANLARI HER GEÇEN YIL ARTIYOR


Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta'da yayla sebze ve meyveciliğinin çok yoğun olduğunu, yayla şartlarında yetişen ürünlerden birinin de kesme çiçek olduğunu söyledi. Deregümü'nde ekili gül ve üzümün sökülerek yerine seraların kurulmasıyla 2003 yılında kesme çiçek üretimine başladığını dile getiren Selçuk, elde edilen gelirin iyi olması nedeniyle kesme çiçek üretimi alanlarının her geçen gün arttığını kaydetti. Halihazırda yaklaşık 250 hektarlık alanda gerçekleşen üretimden yaklaşık 30 milyon dal kesme çiçeğin elde edildiğini ifade eden Selçuk, kesme çiçeğin önemli bir istihdam alanı yarattığını, yaklaşık 350 kişinin seralarda iş imkanı bulduğunu vurguladı.



BOŞ DÖNEM DOLDURULDU


Isparta'da gerçekleşen üretimin bir diğer önemli noktasının özellikle sahil kesimlerdeki üretim yapılmayan dönemde üretim boşluğunu doldurması olduğunu anlatan Selçuk, “Üretime devam etmek için rakım olarak yüksek ve iklim olarak da biraz daha serin bölgelerin seçilmesi gerekiyor. Bunun için de Isparta'da çok uygun bir yer. Isparta'da temmuz ayında başlayıp, havaların durumuna göre aralık ayına kadar devam eden bir üretim var. Bu şekilde Türkiye'den yılın 12 ayı kesme çiçek ihracatı yapar duruma geldik.” diye konuştu. Selçuk, üretimi yapılan kesme çiçeğin tamamına yakınının Avrupa'ya ihraç edildiğini sözlerine ekledi.



BOŞLUK SERADA ÜRETİMLE KAPANDI


Karanfil üreticisi Hasan Ünver de Antalya'da yüksek sıcaklık yüzünden yaz aylarında kesme çiçek üretimi yapılamadığını, bu nedenle üretimde 3-4 aylık bir boşluk olduğunu vurguladı. İhracattaki dönem boşluğunu doldurmak için rakım olarak yüksek ve biraz daha serin bölgelerde kesme çiçek üretimi yapılması gerektiğini ifade eden Ünver, bu kapsamında 2003 yılında Deregümü'nde kurdukları seralarda kesme çiçek üretimine başladıklarını kaydetti.




#Isparta
#Çiçek
7 yıl önce
default-profile-img