|

Aynı secdeye baş koyduk

100 yıl önce Çanakkale’de askerlerin namaz kıldığı tabyada, bu sefer torunları vardı. Akın akın gelen 30 bin kişi, Namazgah Tabyası’nda sabah namazı kılarak şehitler için dua etti.

Yeni Şafak
04:00 - 12/04/2015 Pazar
Güncelleme: 23:37 - 11/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Anadolu Gençlik Derneği'nin (AGD) düzenlediği etkinlik kapsamında yaklaşık 30 bin kişi, 100 yıl önce Türk askerinin vakit, cuma ve bayram namazlarını kıldığı Namazgah Tabyası'nda bir araya geldi. Grup, sabah namazını kılıp dua etti. Derneğin ayrı zaman dilimlerinde toplam 250 bin kişinin yer almasını hedeflediği etkinliğin ilki için 30 bine yakın kişi, 600 otobüsle gece Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesi Kilitbahir köyüne ulaştı. Pek çok ilden ve yurt dışından katılımcılar, sabah ezanı öncesi tarihi Kilitbahir Kalesi önüne Eceabat Belediyesi tarafından kurulan seyyar çeşmelerde abdest aldı.



NAMAZI MESCİD-İ AKSA İMAMI KILDIRDI


Daha sonra Namazgah Tabyası'na geçen grup, 100 yıl önce Türk askerinin saf tuttuğu alanda sabah namazını kılarak dua etti. Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Avadallah Kısvani'nin kıldırdığı sabah namazının ardından Kur'an-ı Kerim'i güzel okumada dünya birincisi olan Ahmet Ebul Kasimi tarafından bazı ayetler okundu.



ANLAMA ETKİNLİĞİ


100 yıl önceki ruhla buluştuklarını söyleyen AGD Genel Başkanı Salih Turhan, "Çanakkale'de şehitlerimizin yolunda, Allah'a hamdolsun, sabah namazında secdeye durduk. Düzenlediğimiz bu programlar sadece bir anma programı değil, anlama etkinlikleridir” ifadesini kullandı.



Gayeleri vatanlarını korumaktı



Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, “Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından insanlar 'Çanakkale geçilmez, beyhude yorulmayın' dercesine bu topraklara akın akın geldi. Tek gayeleri vatanlarını, namuslarını, bayraklarını, dinlerini korumaktı. Bugün Türkiye'nin ve dünyanın farklı coğrafyalarından Müslüman ülkelerden şehit dedelerini ziyaret etmeye gelen torunları var.” diye konuştu.


#Namazgah Tabyası
#Salih Turhan
#Çanakkale
9 yıl önce