|

Azınlıklar da bayram sevincini paylaşıyor

Rum, Ermeni, Levanten, Süryani, Musevi... Tüm bu azınlıklar da Ramazan Bayramı'nı benzer duygu, düşünce ve saygı anlayışı içinde kutluyor; ikramlar, ziyaretler, temenniler benzer içerik ve şekillerde gerçekleşiyor

Aa
00:00 - 13/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 22:38 - 12/10/2007 Cuma
Yeni Şafak
Azınlıklar da bayram sevincini paylaşıyor
Azınlıklar da bayram sevincini paylaşıyor

Türkiye'de yaşayan azınlıklara mensup vatandaşlar da Ramazan Bayramı'nda Türklerle aynı duygu ve düşünceleri paylaşıyorlar. İzmir tarihi araştırmacısı ve gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, hangi dine ait olursa olsun herkesin bayramlara saygı gösterdiğini söyledi. İzmir'de Ermeni, Rum, Levanten ve Musevilerin Müslümanların dini bayramlarına saygı gösterdiğini ifade eden Aksoy, “Ramazan ya da Kurban bayramlarında olumsuz bir şey olduğunu hatırlamıyorum” dedi.

Mardin Süryani Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gabriel, “Müslümanlarla bayram kutlama şekillerimiz aynı” dedi. Gabriel, Midyat ilçesinde yaklaşık 500 Süryani vatandaşın bulunduğunu, bölge genelinde ise bu rakamın bin 500'e ulaştığını söyledi. Yıllarca yurt dışında yaşayan Süryanilerin yeniden topraklarına dönmeye başladığını kaydeden Gabriel, şöyle dedi: “Burada yaşayan 500 kadar Süryani'nin diğer halkla hiçbir problemi olmamıştır. Bizler birlikte çok güzel bir şekilde yaşıyoruz. Bizim bayramlarımızda onlar bizi, onların bayramlarında ise biz onları ziyaret ederiz.” Adıyaman'da yaşayan Süryaniler, Ramazan Bayramı'nda Türklerle aynı hazırlıkları yapıyor. Adıyaman Mor Pavlos Mor Petros Kilisesi Rahibi Melik Ürek, “Süryani aileleri de artık bu bayramları kendi bayramları gibi görüyor ve tıpkı Müslüman komşuları gibi bayram hazırlıkları yapıyor. Bir bayram daha yaklaşıyor, umarım bu bayram da sevgi ve barış içinde geçer” dedi.

ERMENİ ASILLI TÜRK VATANDAŞLARI

Türkiye'nin tek Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Hatay'ın Samandağ ilçesinin Vakıflı köyü muhtarı Berç Kartum, komşu köylerdeki Müslümanlarla Ramazan Bayramı'nı birlikte yaşadıklarını söyledi.

Kartum, ibadet, gelenek ve kültürlerini özgürce yaşadıklarını, Müslüman vatandaşlarla ilişkilerinin çok iyi olduğunu, aralarında herhangi bir ayrımcılığın olmadığını kaydetti.

Hatay'ın 3 semavi dini bünyesinde barındırdığını, herkesin birbirine saygılı ve hoşgörülü davrandığını belirten Kartum, şöyle devam etti: “Müslümanlarla Ramazan Bayramı'nı birlikte yaşıyoruz. Onlar oruç tuttuğu için, yanlarında su içmiyor yemek yemiyoruz.”


Museviler gıda dağıtıyor

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Cemaati Vakfı Başkanı Jozef Naseh de Ramazan'da içinde sıvı yağ, şeker, un, pirinç, makarna, tahin ve pekmez bulunan gıda paketlerini muhtaç ailelere götürerek, onları teşhir etmemeye özen gösterip verdiklerini söyledi. Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, kendilerinin de Müslümanlar gibi oruç tuttuğunu, namaz kıldığını, hacca gittiğini ve yoksullara yardım etmek için çaba gösterdiğini, bunların ortak özellikler olduğunu kaydetti. Ramazan'da havralarının etrafında bulunan mahallelerdeki yoksullara gıda paketi ve 3 çeşit sıcak yemek dağıttıklarını da sözlerine ekledi.


Alanya'daki yabancılar yabancılık çekmiyor

Antalya'nın Alanya ilçesine yaklaşık 30 yıl önce yerleşmeye başlayan çoğu Alman olmak üzere İrlandalı, Hollandalı ve Danimarkalılardan oluşan yabancı nüfusu 10 bine yaklaştı. Hürriyetçi Türk-Alman Dostluk Derneği (HÜR-TÜRK) Alanya Şubesi Başkanı Fahri Yiğit, Alanya'da yaşayan yabancıların, Alanya Belediye misafirhanesi bahçesinde düzenlenen ilçe bayramlaşma törenine katıldıklarını söyledi. Yiğit, yabancıların, iftar yemeklerine davet edildiklerini ve bu yemeklerin çoğuna katıldıklarınıda anlattı.


17 yıl önce