|

Bakan Fidan: Netanyahu dünya için güvenlik sorunu haline geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hamas'ın terör örgütü değil direniş hareketi olduğunu vurgulayan Bakan Fidan, "Netanyahu dünya için güvenlik sorunu haline geldi" ifadelerini kullandı.

Seren Som
13:12 - 14/05/2024 Salı
Güncelleme: 14:41 - 14/05/2024 Salı
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg ile görüştü. Fidan ve Schallenberg, Ankara'da gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.



Hakan Fidan, İkinci Dünya Savaşı'nda gerçekleşen talihsiz hadiselerden ötürü olan olaylar ve bunun neticesinde bugün Almanya'nın, Avusturya'nın ve bazı Avrupa ülkelerinin takındığı tavrı anladıklarını vurgulayarak, "Fakat altını çizmek istediğimiz nokta şu, dün yapılan ne kadar yanlışsa bugün yapılan da o kadar yanlış. Dün masum Yahudilerin toplama kamplarında öldürülmesi ne kadar yanlışsa bugün masum Filistinli çocukların, annelerin gece yataklarında uyurlarken büyük bombalarla öldürülmeleri o derece yanlış." ifadesini kullandı.


Avrupalı arkadaşlarına, prensipten hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Fidan, şöyle devam etti:

  • "Kimin yaptığına değil, ne yapıldığına bakalım. Kınamamız gereken şey sivilleri öldürmenin bizatihi kendisidir. Yanında olmamız gereken ise ezilendir, öldürülendir. Buradan hareket edelim. Yoksa tarihteki zulme uğrayan bugün zulmeden olmuşsa, tarihteki zulme uğramışlığından dolayı bugün yaptığı zulmü mazur görmemiz bizi yanlış yola iletir. Dolayısıyla aktörden ziyade faaliyetin kendine bakmak lazım, hareketin kendine bakmak lazım."

Fidan, Filistin-İsrail meselesinde İsrail'in işgalci bir güç olduğunu, buradaki savaşın durup dururken çıkan bir savaş olmadığını, "bir işgalin" söz konusu olduğunu söyledi.


İşgalin, her geçen gün değişik formlarda adına yerleşimci denen hırsızlarla Filistinlilerin topraklarını çalarak devam ettiğini belirten Fidan, uluslararası toplumun bunu durdurmada, baskı koymada hiçbir şey yapmadığını vurguladı.


Dışişleri Bakanı Fidan, şunları kaydetti:

  • "Herkes biliyordu ki bir patlama olacak ve bu patlama 7 Ekim'de oldu. Tabii 7 Ekim'de biz sivillerin öldürülmesini Türkiye olarak kınadık. Bu bizim prensibimiz. Ama aynı şekilde İsrail'in daha sonra binlerce masum Filistinliyi sistematik bir şekilde sadece bir gün için değil yedi aydır sistematik bir şekilde öldürmesi, milyonlarca insanı yerlerinden etmesi ve koca bir yerleşim yerini yaşanamaz hale getirmesi, bir insanlık suçudur. Bu bir soykırım teşebbüsüdür, soykırım fiilidir."

Miçotakis'in Türkiye ziyareti

Fidan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye ziyaretine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

-Dün sayın Miçotakis'in Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanımız son derece samimi. Bize verdikleri yönlendirme de bu yönde. Yunanistan'da da bu durum böyle. Cari sorunları nasıl çözebilir? Kronik sorunlara nasıl yaklaşabiliriz? Bunlar hem fikir bazından hem kalıcı çözüm bakımında çalışılıyor, bakılıyor.

-Turizm pazarını beraber ilerletmemiz gerektiğini konuştuk.

-'Deniz parkı' konusundaki endişelerimizi ifade ettik. Kırmızı çizgimiz olan kıta sahanlığı ihlalini kabul etmeyeceğimizi ilettik.

İlişkiyi ileri seviyeye taşımak için irade ortaya kondu. İki ülke gerek Ege'nin gerek ana kıtasının ortak projelerde ortak kalkınmada ne kadar uygun şekilde çalışma arayışı içinde. Bir bunları teşkil ediyoruz açıkçası...




#Avusturya
#Hakan Fidan
#Ankara
#Gazze
15 gün önce