|

Barış Kartalı komuta etti

PKK ve IŞİD kamplarını havadan vuran TSK'nın hava harekatını, Barış Kartalı Projesi kapsamında envantere alınan havadan ihbar ve kontrol uçağı Kuzey komuta etti. Kuzey, Diyarbakır ve Batman’dan havalanan jetlerin koordinasyonunu da havadan sağladı. Kuzey’in verdiği koordinatları alan F-16’lar hedefleri çok yaklaşmadan yüzde 100 isabetle vurabildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:54 - 31/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine sözleşme tarihinden 11 yıl sonra katılan, ilk havadan ihbar ve kontrol uçağı Kuzey, IŞİD mevzilerine yönelik operasyonlarda ve PKK kamplarına yönelik operasyonlarda aktif görev aldı. Kuzey, operasyonlarda Diyarbakır ve Batman'dan kalkan Jetlerin koordinasyonunu da havadan sağladı. Operasyonlarda hedeflerin belirlenmesi ve koordinatlarının savaş jetleri ile anlık paylaşımında görev alan Kuzey'in ve tanker uçakların devreye girmesiyle, hava operasyonlarının 5 saat aralıksız sürmesi sağlandı. Mavi Marmara krizinin ardından, Türkiye'nin ABD'den aldığı 'AWACS' erken uyarı uçaklarına entegre edilecek 100 milyon dolarlık elektronik ekipmanları vermekten vazgeçen İsrail, ABD Başkanı Obama'nın devreye girmesinin ardından sistemleri vermişti.



KUZEY BELİRLEDİ F-16 YOK ETTİ


Ancak Türkiye aradan geçen 11 yılda hava koordinasyon sistemi olmadan hava operasyonlarında başarı sağlamaya çalışıyordu. Kuzey'in Türkiye'ye tesliminin hemen ardından yerli yazılımı ile yola çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey'i ilk kez IŞİD ve PKK kamplarına yönelik hava operasyonlarında aktif olarak kullandı. Yüzde yüz başarı sağlanan hava operasyonlarında Kuzey'in verdiği koordinatlara Jetler çok yaklaşmadan vurabildi.



KARARGAHA ANINDA GÖRÜNTÜ AKTARDI


Operasyonlar süresince çok ön plana çıkmayan Kuzey'in Genelkurmay operasyon merkezine havadan aktardığı görüntülerle operasyon anı ilk kez an ve an ve İHA'lardan gelen görüntülerden çok daha net görüntülerle izlendi.



3 tane daha gelecek


'Barış Kartalı' adı verilen proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için 4 adet Awacs uçağı üretilmesi öngörülüyor. Geçen yıl envantere katılan ilk uçağa 'Kuzey' adı verildi. Kalan teslimatlar ise bu yıl içerisinde yapılması bekleniliyor. Bu uçaklar 'Güney', 'Doğu' ve 'Batı' isimlerini alacak.


#Barış Kartalı Projesi
#hava operasyonları
#pkk
#ışid
9 yıl önce