|

Başbakan Yıldırım: Beyefendilere mi soracaktık

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. ABD ile yaşanan vize krizine değinen Yıldırım, ABD'nin kararına anında misliyle karşılık verildiğini söyledi. Yıldırım, gözaltılara tepki gösteren ABD'ye sert çıktı, "Yani beyefendilerden izin mi alacağız? Onların icazetini mi alacağız?" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
11:22 - 10/10/2017 Salı
Güncelleme: 12:48 - 10/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım
AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan
Binali Yıldırım
, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Avrupa Şampiyonası final maçını kazanan ay yıldızlı takımımızı tebrik ediyorum. Takımımıza destek veren bütün vatandaşlarımızı da kutluyorum.

Bugün menfur terör olayında, gar patlamasında yüzden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Bugün o menfur olayın yıl dönümü. Bu vesile ile hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

AK Parti istişare kampı

Geçtiğimiz hafta sonu Afyon'da geleneksel istişare ve değerlendirme toplantılarımızın 26.'sını gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımızın riyasetinde değişim ve yenilenme meşalesini hep birlikte Afyon'dan yaktık. Bu değişim AK Parti için bir yönü ile tekrar aslına dönüştür.

Bu değişim AK Parti için bir yönü ile tekrar aslına dönmektir. Şimdi yeni bir aşk ve heyecanla 2023 ve 2053 hedeflerine emin adımlarla yürüyoruz. İstişare toplantımızda bizlerle birlikte Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarınlarını konuşma fırsatı bulduk. Ülke meseleleri hakkında parti politikalarımıza katkı veren bütün arkadaşlarımız görüşlerini ifade etme fırsatı buldu. Bakanlarımız ve zatım soruları cevaplandırdı. Bizim siyasetimizin özü vatandaşa hakkı ile hizmet etmektir. AK Parti hareketi bu ülkeye sevdalı olanların başlattığı bir harekettir. Ömür biter ama bizim Türkiye sevdamız bitmez.

ABD ile vize krizi

Hafta sonu maalesef ABD, müttefiklik ilişkimizle bağdaşmayan bir karar aldı ve ülkemize vize vermeyi askıya aldığını duyurdu.

Kısa süre önce İçişleri Bakanlığımıza gelen bir yazıda ABD elçiliklerinin, misyonlarının güvenliklerinin artırılması yönünde bir talep var. Bu talebi memnuniyetle karşılayıp tedbirleri artıracağımızı büyükelçiliğe bildirdik. Elçiliğin verdiği cevap "Bizim güvenlik sorunumuz yok, düşüncenizden dolayı teşekkür ediyoruz." Hal böyleyken vizeleri askıya alma gerekçesi çelişkidir. Türkiye kabile devleti değildir, bize yapılanın misli ile karşılığını veririz.

Neymiş efendim; FETÖ soruşturması kapsamında, Amerikan misyonlarında çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmışız. E ne olmuş? Türkiye bir hukuk devleti. Suç işleyen veya suç isnadı yapılanın, Amerika'nın misyonunda olması ona bir ayrıcalık mı getirecek. Yani beyefendilerden izin mi alacağız? Onların icazetini mi alacağız? Bir resmi bankamızın genel müdür yardımcısını, görevli gittiği ülkenizde yaka paça tutup hapse atarken bize mi sordunuz, bizden izin mi aldınız? Hala 15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı FETÖ'yü niye orada besliyorsunuz? Bu müttefikliğe sığar mı? Bu dostluğa sığar mı?

Eğer (ABD) müttefikliğimiz devam edecekse, Suriye'de PKK'nın kuzenleri, yeğenleri PYD, YPG'ye de kol kanat germekten bir an evvel vazgeçmeli. Düşmanlarımızla iş tutmak, müttefikliğimize yakışmaz. Müttefiklik zor zamanda da güzel günlerde de birlikte olmak demektir.

İdlib harekatının 3 amacı

Ülkemizin hangi köşesinde olursa olsun sınırlarımızda yaşanan hiçbir gelişmeyi görmezden gelemeyiz. Bugün dünya üzerinde Ortadoğu'yu en iyi bilecek olan ülke Türkiye'dir. Son zamanlarda Suriye'de yaşanan gelişmelere doğru yön vermek için Rusya ile Astana'da insiyatif aldık. Geçen yıl Fırat Kalkanı Harekatını başlattık. Güney sınırlarımızda emniyetli alan tesis ettik. Burada DEAŞ unsurlarını etkisiz hale getirdik. Orada yaşayanların evlerine dönmeleri için hayat şartlarını iyileştirmek için gereken neyse yapıyoruz. Ateşkes sayesinde Suriye'deki çatışmalar büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ateşkesi tahkim edecek adımları da attık. İdlib ve çevresinde Gerginliği Azaltma ve Çatışmaları Önleme prensibi çerçevesinde bir güvenlik kuşağı oluşturulacak. 3 garantör ülke tarafından İdlib güvenlik çemberine alınıp çatışmalar önlenecek ve ülkemize göç dalgasının önüne geçilmiş olacak. Bu amaca yönelik ÖSO öncü olarak intikal yaptı ve 8 Ekim itibariyle askerlerimiz keşif faaliyetlerine başladı. Fırat Kalkanı sonrası bu ikinci faaliyetimizdir. Bunların amacı açık ve nettir. Ayrıştırmak, zemin hazırlamak ve göç dalgasını azaltmak.

#Binali Yıldırım
#AK Parti
7 yıl önce