|

Başbakan Yıldırım: Irak'ta da güvenli bölge oluşturabiliriz

Başbakan Binali Yıldırım, ortak canlı yayında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Yıldırım, terörden arındırılmış bölge konusunda IBKY Başkanı Barzani ortak çalışmaya hazır olduğunu belirterek, "Biz PKK'dan ne kadar rahatsızsak Kuzey Irak yönetimi de o kadar rahatsız. Irak'ta da terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturabiliriz" diye konuştu.

Yeni Şafak
21:34 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:47 - 23/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'da TVNET, TRT Haber, NTV,

Habertürk,

A Haber, Kanal 24 ve CNN Türk'ün ortak canlı yayında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.



Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:



Musul operasyonunda hava unsurları arasında Türkiye yer alacak. Bunda mutabakat sağlandı. Kara harekatında bizim aktif olarak yer almamızı gerektirecek bir durum şu anda yok.



DEAŞ'e Kerkük'te gereken karşılık verildi.



Irak, PKK'ya yataklık yapmasın


Amaç DEAŞ'ı Irak'tan temizlemekse bizim Başika'daki üssümüz bunu yapıyor. Irak'ın bize teşekkür etmesi lazım. İç siyaset sebebiyle veya başka ülkelerin yönlendirmesiyle Irak rahatsız edici ifadeler kullanıyor. Irak bize laf edeceğine önce alçak, bölücü PKK'ya yataklık yapmasın. Önce ülkelerine sahip çıksınlar.



'Kerbela' uyarısı


Yeni Kerbelalar oluşmasın. Böyle bir risk görüyoruz ve uyarıyoruz. Fırat Kalkanı ile DEAŞ'ı sınırımızdan uzaklaştırdık. Gerekirse Irak'ta da aynı şeyi yaparız.



Oralar hala Misak-ı Milli sınırları içinde


Bu bölgede Türkiye olmadan plan yapmak akla ziyandır. Buralar hala Misak-ı Milli sınırları içindedir. Biz yayılma politikası içinde değiliz, bize acı çektiren sorunları çözmek için oradayız.



Mezhep konusunda Bağdat ve İran daha sorumlu davranmalıdır. Biz yeni Kerbela'ların yaşanmasını istemiyoruz. İran ile görüşmelerimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Bölge ülkeleri bu işi başkalarına bırakmamalı.



YPG/PYD eşittir PKK


YPG/PYD eşittir PKK'dır. Rakka operasyonunda bizden destek istediler. YPG/PYD de olacak dediler. Terör örgütleriyle yan yana bulunamayız dedik.



ABD, Münbiç'te ayak diriyor


ABD ile ilişkilerimiz 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinden itibaren rota değişikliğine girdi. ABD'ye bizden medet umuyorsanız önce YPG ile bağınızı kopartın dedik. ABD, Münbiç'teki taahhüdüne rağmen ayak diriyor. Bölgedeki her terör örgütü için gereğini yaparız, kimseden icazet almayız.





Irak'ta da güvenli bölge olabilir


Terörden arındırılmış bölge konusunda Barzani ortak çalışmaya hazır. Biz PKK'dan ne kadar rahatsızsak Kuzey Irak yönetimi de o kadar rahatsız. Irak'ta da terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturabiliriz. Türkiye için de Kuzey Irak için de ortak tehdit PKK.



15 Temmuz'da b
aşkanlığın kapısı
açıldı


Devlet Bahçeli zaman zaman sürpriz çıkışlar yapar. Bu çıkışlar da ülkenin çözülemeyen sorunlarına çözüm kapısı aralar Başkanlık sisteminde parlamento daha da güçlenir. Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır.



Üniter sistem olacak


Bizim düşüncemiz, sistemde 5 yıllığına başkan seçilecek. Herkesi kapsayan ve kucaklayan bir anayasa değişikliği yapacağız. Üniter sistem olacak, vatandaşlık tanımı tartışmaya açılmayacak. Yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığına gerek yok. En yakın zamanda önerimizi Meclis'e getireceğiz.



HDP zaten gündemimizde yok. Terör örgütüne destek veren HDP ile ortak bir paydada buluşamayız.



Ülkedeki PKK'lı sayısı 1500-2000 arasında. 300'e yakın olay önlendi, saha üstünlüğü bizde.



Balyoz ve Ergenekon vardı ama FETÖ işi sulandırdı. Şimdi de hesap vermesi gereken FETÖ'cüler mağduriyet diyor.






MHP FETÖ'nün gerçek yüzünü gördü


Bizim için 17-25 Aralık milattır. MHP, Meral Akşener vakasında bunların gerçek yüzünü gördü. FETÖ'yü temize çıkarmak için başta CHP olmak üzere bir çok mihrak üzerimize geliyor. CHP, mağduriyet konusunda görüşünü gözden geçirmeli.



AK Parti'de darbeci varsa canı cehenneme


Siyasi isimleri milletten saklama gibi bir niyetimiz olamaz. Bunları her yerden temizlemek partiler üstü milli bir görevdir.Darbecilerin görevlendirme listesinde siyasetçi yok. AK Parti içinde darbeci varsa canı cehenneme.



Mağdur olduğu tespit edilip göreve dönecekler KHK ile ilan edilecek. İmzasız ihbarlar kesinlikle dikkate alınmayacak.



İç ve dış istihbarat birbirinden ayrılıyor. MİT şu an iç istihbaratla da ilgileniyor. İç istihbarat tamamlanınca MİT sadece dış istihbaratla ilgilenecek.



Hilmi Özkök'ün iddiaları


Sayın eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök MGK'nın kararından bahsediyor. 2004 tarihli MGK'nın gündem maddesi Türkiye'de Nurculuk faaliyetleri ile ilgili bir araştırma yapılması için bir talep verilmiş bu tarihte FETÖ yazıyor mu?



Mehmet Ağar da 1993-1996 yıllarında emniyet genel müdürlüğü yaptı. Bugün FETÖ'den tutuklananlar onun döneminde kadrodaydı.



Adil Öksüz darbenin ABD ile koordinasyonunu sağladı


Adil Öksüz'ün darbenin göbeğinde olduğu biliniyor. Salıverilmesinin masum olduğu kabul edilemez. Adil Öksüz bu işin ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyonu sağlayan kişi. Serbest bırakanları açığa aldık. Burada büyük bir basiretsizlik var.



ABD ile ikili sözleşmeler çerçevesinde Gülen'in iadesi için talebi yaptık. ABD şimdi şu lazım bu lazım diyemez. Dava devam edene kadar tutuklayın, kaçmasına meydan vermeyin diyoruz ama TV ve gazetelere rahat bir şekilde beyanatlar veriyor.



Bankacılar tefeci gibi davranıyor


Bankacılardan beklentimiz adil olmaları. Faizlerde yapılan tefecilik değildir de nedir? Önemli olan düşeni kaldırmaktır. Paranın turşusunu mu kuracaksınız? Piyasaya müdahale etmek niyetinde değiliz ancak çağırıp konuşacağız.



Taşeron işçiler konusu


Hem taşeron işçileri mutlu edecek, hem de kamunun taşıyabileceği bir yöntem bulacağız.



Devlette bütün alanlarda güvenlik haricinde alımlar doldu. Devlette çalışmayanlar işsiz olduğunu düşünüyor. Bu anlayışı terk etmeliyiz. 2017 yılı için memur alımlarını yarı yarıya azalttık.



Çılgınlık yapan bedelini öder


15 Temmuz'u yaşadıktan sonra buna benzer bir girişimi göze alamazlar. Bir çılgınlık yapmak isteyen çıkarsa bedelini öder.


#Başbakan
#Binali Yıldırım
8 yıl önce