|

Batık imparatorluğu!

Amerika'da 4 banka daha battı. Yıl başından bu yana batan banka sayısı 81'e yükseldi. Rochdale Securities'in bankacılık analisti Richard Bove, bankacılık krizinde ABD'de 150-200 bankanın daha iflasının görülebileceğini belirtti

Ekonomi Servisi
00:00 - 25/08/2009 Salı
Güncelleme: 03:06 - 25/08/2009 Salı
Yeni Şafak
Batık imparatorluğu!
Batık imparatorluğu!

ABD'de hafta sonuna girerken 1 büyük, 3 küçük bankaya daha el kondu. Bu yıl kapanan bankaların sayısı 81 oldu. Texas Austin'de batan Guaranty Bank 13 milyar dolarlık varlığıyla ABD'de batan en büyük bankalar listesine 12. sıradan girdi. Geçen hafta el konan Colonial Bank bu listede 6. sırada yer alıyor. Ayrıca Atlanta, Georgia ve Alabama eyaletlerinde 3 küçük bankaya el kondu.

200 BANKA DAHA YOLDA

Rochdale Securities'in bankacılık analisti Richard Bove, bankacılık krizinde ABD'de 150-200 bankanın daha iflasının görülebileceğini belirtti. Bove ayrıca, sektörün FDIC'yi ayakta tutmak için yapacakları ödemelerin 2010'da vergi öncesi karların yüzde 25'ini yiyebileceğini vurguladı. Bove, bu durumun FDIC'yi, bankacılık sistemini desteklemek için ABD dışı bankalara ve girişim sermayesi fonlarına dönmeye zorlayabileceğini de belirterek, "Şu an için zorluk, batan bankaları alacak yeterli sağlıklı banka bulmak" diye konuştu. Yılbaşından bu yana ABD'de 81 banka battı.

TATLI CADI DA 'BATACAKLAR' DEDİ

Geçen yıl Citigroup'un kâr payında kesintiye gideceğini önceden tahmin eden tatlı cadı lakaplı analist Meredith Whitney, kötü kredilerle mücadele eden kredi verenler nedeniyle ABD'de banka iflasları sayısının dört kat artacağını söyledi. '300'den fazla banka iflas edecek' diyen Whitney, 'Küçük işletme sahibi likiditeye uzak kalmaya devam edecek' şeklinde konuştu. Whitney, 'Şimdilik pekçok bankada işler yolunda gidiyor olabilir, ancak ekonominin gerçek tetikleyicisi olan tüketici harcamaları yakın zamanda düzelecek gibi görünmüyor' dedi.



DÜNYAYI KURTARAN ADAM!

Dünya, krizin baş sorumlusu olarak Amerika'yı göstermesine karşın, işin kahramanlığını da yine Amerika üstlenme gayretinde. Amerikan Merkez Bankası Başkanı "Dünyayı felaketten kurtardık" dedi. FED Başkanı Ben Bernanke, ABD'de Jackson Hole'da merkez bankası başkanlarının katıldığı yıllık toplantıda, ABD ekonomisinin toparlanmaya yavaş başlayacağını söyledi. Bernanke, “Dünyayı felaketten kurtardık” dedi. Bernanke, ekonomik aktivitenin ABD'de ve yurtdışında dengeye geldiğini göründüğünü belirterek, kısa vadede büyümeye dönüş için olasılıkların iyi göründüğünü vurguladı. Ancak Bernanke, "Bu büyümenin ilk başta, yüksek seviyelerdeki işsizlik oranından kademeli düşüş ile birlikte, göreceli olarak yavaş olması muhtemel" diye konuştu. “Gerek ABD gerek diğer ülkelerdeki ekonomik aktiviteler iyileşme belirtileri gösteriyor' diyen Bernanke 'Kritik ekonomik zorluklar ise devam ediyor' açıklamasında bulundu.



15 yıl önce