|

Bayram lezzetleriyle geliyor

Tüm dünyadaki Müslümanların kutlamak için heyecanla bekledikleri Kurban bayramı yaklaşıyor. Anadolu’daki sofralarda bayrama özel lezzetler yine baş tacı olacak. Biz de bayram öncesi bu lezzetlerden bazılarını sizlere sunarak tariflerin elinizin altında olmasını istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:11 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Anadolu’nun bayram  lezzetleri
Anadolu’nun bayram lezzetleri

Zilhicce ayının ilk on günü bizi Kurban Bayram’ına kavuşturur. Hadislere göre, bu güzel günlerde sadaka vermek, hasta ziyaret etmek ve insanları sevindirecek güzelliklerde bulunmak büyük sevaplarlarla ödüllendirilecek. Bu fırsatı, yemeğe dönüştürmek de mümkün. Çünkü Resulullah (sav) yemeğin bir hediye olduğunu söylüyor ve yemek hediye etmeyi tavsiye ediyor. Hazreti İsmail’in yerine inen koçla sembolleşen kurban kesme geleneği, aslında Hazreti Adem’e kadar uzanır. Kur'an-ı Kerim’de, Habil ile Kabil’in Allah’a sundukları kurbanlardan, Habil’in koyununun kabul edilişinden bahsedilir.

Geçen Kurban Bayram’ında, Resulullah’ın kurbanlarını yazmıştım. Bu bayram öncesinde, Anadolu’da Kurban Bayramı sofralarına bakalım.

HER SOFRADA KURBAN ETİ OLUR

Kurban Bayramı’nda her sofrada kesilen kurbanın eti bulunur. Orta Anadolu’da kurban, sabah bayram namazından sonra kesilir ve kahvaltı sofrasında kavurma bulunur. Zaten hayvansal gıda ağırlıklı bir mutfağı olan Doğu Anadolu illerinin hepsinde, bayram günü ne pişerse pişsin et her tarifte bolca yerini alır. Ete daima buğday, pirinç gibi tahıllar sofrada ya da tarifte eşlik eder. Kastamonu’dan Bingöl’e etli sarma ve dolmalar, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır. Anadolu’nun doğusundan batısına bayram sofralarından örneklerle bolca tarif alternatifiyle yazımızı şenlendirelim. Nice sağlıklı, mutlu ve makbul kılınmış bayramlara sevdiklerinizle birlikte erişmenizi dilerim. Bayramınız şimdiden mübarek olsun.

Bütümetli patlıcan (Konya)
Yapılışı:
Koyun etini parçalayalım ve bir tencerede kendi suyunu bırakana kadar pişirelim. Üzerine su ilave edelim ve iyice haşlayalım. Kuyruk yağını eritelim ve soğanları doğrayıp kavuralım. Eti ve salçayı ekleyip pişirelim. Ayrı bir yerde patlıcanları alaca soyalım ve koparmadan dörde bölelim. Bir tenceye sadeyağı koyup üzerine patlıcanları, onun üzerine de kavurduğumuz eti yerleştirelim. Biberi ve domatesi de ekleyerek et suyunu tuzla birlikte koyalım. Kısık ateşte patlıcanlar pişene kadar tutalım.
Malzemeler

■1 koyun ön kol veya kaburga ■5 su bardağı su ■1 yemek kaşığı ■domates salçası ■200 gram kuyruk yağı ■100 gram sade yağ ■1 kg ince patlıcan 3 kurusoğan ■2 yemek kaşığı domates salçası ■1 domates ■2 yeşil biber ■ Tuz


Hazüt dolması (Muş)
Yapılışı:
Kıymayı pirinç ve baharatla karıştıralım ve iyice yoğuralım. Lahanayı yaprak yaprak ayırıp kaynar suda yumuşatalım. Küçük küçük parçalara böldüğümüz lahananın içine pirinçli eti koyup hafifçe sıkarak saralım. Lahana sarmalarını toprak bir tencereye dizelim. Su ekleyip kısık ateşte pişirelim. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırıp, dolmaları servise alırken üzerine dökelim. Lahana sarmalarının çok küçük olması gerekir.


Malzemeler

■1 kg yağlı kıyma

■1 su bardağı pirinç

■1 küçük lahana

■Sumak

■Pul biber

■Tuz

■200 gram tereyağı


İçli köfte (Bingöl)
Yapılışı:
Bir tavada, kıymaların suyunu saldıralım.İnce kıymış soğanları kıymaya ekleyelim. Tereyağını ve baharatlarıyla kavuralım. Salçaları ilave edip ocaktan alalım. Ayrı bir yerde bulgur, yumurta, mümkün olduğunca az su ile köfteyi yoğuralım ve 10-15 dakika dinlendirelim. Yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayarak aş parmağımızla incelte incelte fincan gibi açalım. İçini koyup ağzını kapatalım. Kaynayan tuzlu suda haşlayalım. Bingöl'de bayram sabahları için yapılan içli köftenin özelliği küçük olması ve kızartılmadan servise alınması.

Malzemeler


■3 su bardağı köftelik bulgur

■750 gram yağsız kıyma

■300 gram yağlı kıyma

■1 yumurta

■3 kuru soğan

■3 yemek kaşığı tereyağı

■½ yemek kaşığı biber salçası

■1 yemek kaşığı domates salçası

■Pul biber, karabiber, reyhan, tuz


Pepeçura peltesi (Rize)
Yapılışı:
Üzümleri saplarından ayıralım ve yıkayalım. Hafifçe ezelim. Su ve şekerle birlikte ocakta kaynatıp süzgeçten geçirelim. Nişasta ve mısır ununu soğuk üzüm suyuyla karıştırıp yavaş yavaş geri kalana ekleyelim. Peltemizi karıştırarak pişirip kaselere alalım ve soğutalım.
Malzemeler

■1 kilogram siyah kokulu üzüm

■2 yemek kaşığı nişasta

■2 yemek kaşığı mısır unu

■1-2 su bardağı şeker

1.5 litre su

#Kurban Bayramı
#Yemek
#Patlıcan
7 yıl önce