|

Beni Bahçeli’ye sorun demedim

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi verdi. Dündar, “15 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan da dahil hiçbir bakanla da görüşmem olmadı. ‘Bahçeli’ye beni sorun diye’ bir beyanım da olmadı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:52 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi verdi. Dündar, “15 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan da dahil hiçbir bakanla da görüşmem olmadı. 'MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye beni sorun diye' bir beyanım da olmadı" dedi. Dündar, 'Yurtta Sulh' konseyi ile ilgili de bir bilgisinin olmadığını aktardı.



BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NE DOĞRU GİTTİM


15 Temmuz Cuma günü saat 18.15'te karargahtan ayrıldığını belirten Dündar, 21.40'ta İstanbul Emniyet Müdürü tarafından arandığını ve Emniyet Müdürü'nün kendisine Beylerbeyi ve Çengelköy'de askerlerin de karıştığı bir takım olayların olduğunu kendisine aktardığını ifade etti. Dündar, Ordu Komutanlığı'nı ve Beylerbeyi ve Çengelköy'e yakın Deniz Komutanlığı'nı aradığını kaydetti. Dündar, Emniyet Müdürü ile Boğaziçi Köprüsü ayağında buluştuğunu belirterek, İstanbul'daki hareketlenme için ilgili bilgi vermek üzere Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı ve Genelkurmay Başkanını telefonla aradığını ancak telefonlara cevap alamadığını söyledi.


  1. Emir subayım firar etti
  2. Ümit Dündar şunları anlattı: “Emir subayım FETÖ darbe girişiminin ardından firar etti. Sonradan öğrendiğime göre, benim yerimi öğrenme konusunda da 15 Temmuz akşamı gayret sarf etmiş. Ben saat 22.20'de evden ayrıldıktan sonra 4-5 kişilik bir ekip eve gelerek beni aramış."

VALİ DE YANIMIZA GELDİ


Dündar şunları kaydetti: "22.45 civarında İstanbul Birliği Komutanı Tümgeneral Yavuz Türkgenci ve İstanbul Valisi yanımıza geldi. Değerlendirme yaptık. Özellikle 3. Kolordu'ya vekil olarak bakan komutanla yaptığımız değerlendirmede, İstanbul'da 5 birliğimizin darbe girişimine katılmakta olduğu bilgisini aldık. Bunun üzerine Ordu Komutanlığıma bağlı olan 2 birliğimizi aradım. Çorlu'daki komutanımızdan darbe girişimini yapan kişilerin yayımlamış oldukları sahte emrin kendilerine ulaştığını söyledi. Sahte emrin de yayınlandığını duyunca darbe girişimi kesinlik kazandı." Dündar, "Saat 06.30'ta Sayın Valimizle birlikte, Cumhurbaşkanı'mızın yanına katılıp hem durum hakkında bilgilendirmek hem de direktiflerini almak maksadıyla deniz yoluyla önce karşıya sonra da havaalanına geçtik. Havalananında Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arz ettim" dedi.



DARBE GİRİŞİMİNİ KİM ORGANİZE ETTİ


Dündar ardından komisyonun sorularını cevapladı. Komisyon Başkanı Reşat Petek'in “darbe girişimini kimin organize ettiği önemli" sözleri üzerine Dündar şunları söyledi: "TSK içinde FETÖ'ye mensup kişilerin olup olmadığı konusunda zaman zaman istihbari duyumlar oluyordu. Ancak bu oluşun hiçbir zaman için bir darbeye dönüşeceği konusunda kanaat hasıl olmamıştı." Dündar şöyle devam etti: "TSK içinde darbeyi yapacak, örgütleyecek, devam ettirecek ikinci bir örgüt olduğunu bilmiyorum, inanmıyorum. 10 yılda bir olan darbelere karşı her zaman tedbir alınabilir.


#Genelkurmay İkinci Başkanı
#Ümit Dündar
#FETÖ
#15 Temmuz
8 yıl önce