|

Beyrut'u tasarımlarla tanıtacağız

Bu yıl ilk kez gerçekleşen Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey, uluslararası alanda faaliyet gösteren tasarımcıları bir araya getirdi. Lübnan'da bir tasarım merkezi kurarak Beyrut'u bu alanda bir marka haline getirmek isteyen Doreen Toutikian "İlk dönem tasarımcılarımız Batı'daki tasarımları taklit ediyordu. Fakat şimdiki genç nesil, gelenekselle moderni birleştirerek ortaya özgün işler çıkartıyor"diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:06 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Uluslararası tasarım dünyasını buluşturan ve bu yıl ilk kez gerçekleşen Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey'in bugün son günü. Endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim alanlarında öncü olmuş isimlerin deneyimlerini ve trendlerin paylaşıldığı etkinlikte Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük tasarım festivali olan Beirut Design Week'in özel ürün seçkisi büyük ilgi gördü.Biz de Beirut Design Week ve Mena Tasarım Araştırma Merkezi kurucusu ve direktörü Doreen Toutikian ile Beyrutlu sanatçıların yapmış oldukları ürün, moda ve iletişim alanlarındaki tasarımlarını konuştuk. Özellikle 1975 yılında yaşanan iç savaş sonrası duran üretime rağmen dünyada Lübnanlı tasarımcıların işlerinin talep görmeye başladığını ifade eden Toutikian, Beyrut'u tasarım alanında bir marka haline getirmek istediğini de belirterek "İlk dönem tasarımcılarımız Batı'daki tasarımları taklit ediyordu. Fakat şimdiki genç nesil, gelenekselle moderni birleştirerek ortaya özgün işler çıkartıyor" ifadelerini kullanıyor.



TASARIM VAR ÜRETİM YOK


Beyrutlu tasarımcıların dezavantajlarının ülkelerinde sanayinin olmamasına bağlayan Toutikian, "Ürün,moda ve iletişim alanında tasarımlar yapıyoruz ama tasarımcılarımızın işbirliği yapacağı bir üretim alt yapısı yok. Türkiye gibi ülkelerle işbirliği arıyoruz. Çünkü Türkiye'nin çok gelişmiş bir sanayi alt yapısı var. Çok iyi tasarım ürünleri çıkartmalarına rağmen üretimin olmaması tanınmalarına engel oluyor" diyor. Ortadoğulu sanatçıların ihtiyacı olan şeyler arasında siyasi iktidar ve güvenlik gibi konuların da olduğunu söyleyen Toutikian, "En önemli sorunumuz gümrük ve ihracat ile ilgili bürokratik engeller. Festivalin ilk günü dahi ürünlerimiz gümrükte takıldı" diye anlatıyor.



Gençlerin çabasıyla işler oluyor




Tasarım haftasında içerisinde gerçekleşen "Ortadoğu'da Yaratıcı Endüstri ve Türkiye İlişkileri" isimli panelin moderatörlüğünü de yapan Doreen Toutikian, bir tasarımcı olmasına karşılık uzun bir süredir tasarım yapmak yerine Beyrut'taki tasarım topluluğunu bir arada tutmayı kendine görev edinmiş. Beyrut doğumlu olan Toutikian, tasarım eğitimi için gittiği Almanya'dan Beyrut'a tasarım topluluğunu kurmak için geri dönmüş. Kısa sürede Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın en büyük tasarım festivali olan Beirut Design Week ile 150 ile 200 arasında tasarım atölyesini işin içine dahil eden Toutikian, "5 yaşındayız ama 25 bin ziyaretçimiz oluyor. Başlangıçta biz sanatçılara giderken artık tasarımcılar bizimle çalışmak istiyor. Ayrıca Türkiye'de tasarımlara devlet desteği söz konusu. Beyrut'ta böyle bir şey yok. Genç insanların çabalarıyla oluyor festivaller" diyor.




#Doreen Toutikian
#Design Week Turkey
8 yıl önce