|

Bizim kahvede siyaset değil cirit konuşulur

Etnospor Kültür Festivali bu yıl 'Ok Yaydan Çıkıyor' sloganıyla Yenikapı Meydanı'nda düzenlendi. Uşak'ın Susuzören köyünden festivale atlarıyla gelen Bardak ailesi köylerinde futbol sahası yerine cirit sahası olduğunu, kahvelerde ciritten başka bir şey konuşulmadığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 21:30 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Bizim kahvede siyaset değil cirit konuşulur.
Bizim kahvede siyaset değil cirit konuşulur.

Mağlı Güreş, Kuşak Güreşi, Aşırtmalı ve Kapışmalı Aba Güreşi, Atlı Cirit, Atlı Okçuluk, Kökbörü, Yaya Okçuluğu, Aşık Oyunları, Mas (Ağaç) Güreşi, Mangala gibi geleneksel sporları bugün ile buluşturmayı, bu spor dallarının profesyonelleşmesini sağlamayı amaçlayan Etnospor Kültür Festivali, 'Ok Yaydan Çıktı' sloganıyla Yenikapı Meydanı'nda düzenlendi. Festivale katılan öyle bir aile var ki bu ailedeki herkes ciritçi. Cirit onlarda aile geleneği. Ailenin en yaşlı üyesi Aslan Bardak 83 yaşında. İçindeki at hevesi onu Uşak'ın Susuzören köyünden ta İstanbul'a getirmiş. Oğlu, torunu ve yeğenleri hep cirit oynuyor. Aslan Bardak'ın yeğeni Fatih Bardak, "Köyümüzde futbol sahası yerine cirit sahaları var. Oralarda antrenmanlar yapıyoruz. Kulüpte ve köyde sürekli herkes cirit konuşuyor" diyor.

80'İME KADAR ATA BİNDİM

Yedi yaşından beri ata bindiğini söyleyen Aslan Bardak, aynı zamanda Susuzören Köyü Atlı Sporlar Kulübü Başkanı. Oğlu da yönetim kadrosunda. Kendisiyle aynı adı taşıyan 30 yaşındaki torunu Aslan Bardak da ciritçi. Bir takımda olduğu kadar kendilerinin atları olduğunu söyleyen Dede Aslan Bardak, "Dışarıdan bakınca zor gibi görünüyor ama hevesi olana kolaydır ata bakmak. Bu bize atalarımızdan kalan bir miras. Aile olarak devam ettiriyoruz. Ben de torunum Aslan'a devrediyorum. Onun yarışamsını izlerken sanki ben yarışıyormuş gibi heyecanlanıyorum. İçimde merak olmasa buralara kadar gelebilir miyim? Ben 80 yaşıma kadar at bindim" diyor. Dede, onca sene at bindiği için hala dinamik.


  • Atlı akrobasiyi kurumsallaştırmak istiyorum
  • Festivalde gösteri yapan ünlü isimler de vardı. Bunlardan biri de Janbi Ceylan. Atlara fısıldayan adam olarak bilinen ünlü akrobat oyuncu Janbi Ceylan "Benim atçılığım çok eskilere dayanıyor. Ben aslında dans kökenliyim uzun yıllar Rusya Devlet Halk dansları topluğunda dans ettim. Devlet sirkinde dans eden atları gördüğüm zaman 8 yıllık kariyerimi bırakıp sirke geçtim. Bu bir cündilik sanatı aslında. Cündi eski dilde at üzerinde mahiretli olan süvarielre verilen bir terim. Bu bir yiğitlik gösterisi. Anadolu'da insanın atla olan bağı devam ediyor ama maalesef modern şehirlerde yok. Böyle festivallerle taşınmış oluyor. Ben de atlarla yaptığım bu gösteriyi kurumsallaştırmak istiyorum" diyor.
FUTBOL YOK CİRİT SAHASI VAR

Uşak'ta sigortacılık yapan Fatih Bardak, ciritle olan ilişkilerini şöyle anlatıyor: "Eskiden böyle müsabakalar yoktu. Karadeğnek oynardık. Babamın kaburgaları kırılmıştı bir keresinde. Şimdi iki tane ligimiz var. Biri şehirlerin kendi aralarında yaptığı biri de Ankara'da bu yıl ilk kez yapılacak olan birinci lig. At masraflı bir hobi. Bir atın aylık bakımı 2 bin lirayı buluyor. Bu yıl ilk kez Etnospor'a katılıyoruz. Cirit bir savaş sporu. Ben 2005 yılından beri cirit oynuyorum. Rakibine saygılı ve kuralları olan bir spor. At üstünde cierit atmak o kadar kolay da değil maharet istiyor. Biz aileden ciritçiyiz. Antrenmanları köyde yapıyoruz. Kendi aramızda her hafta sonu cirit sahalarında müsabakalar yaparız. Tabi hafta içi herkes kendi işindedir."

78 ATLI CİRİT KULÜBÜ VAR

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Cirit Asbaşkanı Mehmet Özgül de Türkiye'deki atlı ciritçilik hakkında şu bilgileri verdi: "Bizim Türkiye genelinde 78 kulübümüz var. 13 ilimizde oynanıyor. Uşak, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Malatya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa Denizli ve Kütahya gibi... Çoğunluğunu Uşak ve Erzurum teşkil ediyor. 24 takım Uşak'ta, 24 takım da Erzurum'da var. Geçen yıl birinci ligi kurduk. Türkiye Jokey Kulübü desteğiyle Ankara 75. Yıl Hipodrumu'nda birincilik oynatıyoruz. Bu müsabakalarımız da Eylül ve Ekim aylarında oluyor. Uşak'ta kadınlardan oluşan iki kulübümüz var, bir de Kocaeli'nde bir kulüp var ama onlar gösteri amaçlı kuruldu. Müsabakalara henüz katılmıyorlar."

SPOR DEĞİL YAŞAM BİÇİMİ

Etnospor Kültür Festivali'ne gelmişken festivalin Genel Sanat Yönetmeni Yasin Tütüncü ile de geçen yılın ve bu yılın karşılatırmasını yaptık. Geçen yıl festivalin çok zor şartlarda yapıldığını söyleyen Tütüncü, "Geçen yıl spor aktiviteleri 11 daldaydı bu yıl da öyle ama bu yıl yağlı güreş alanında ilk kez Fetih Güreşleri yapıyoruz. Bu yıl içeriğimiz daha zengin ve katılımcı sayımız daha fazla. Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun asıl hedefi geleneksel sporları ve buna bağlı kültürleri günümüz nesline aktarmak. Biz ne kadar spor desek de aslında bunlar bir devrin yaşam biçimi. Bugün Okçular Vakfı'nda 3 bin genç ok atıyor. Atlı sporlara ilginin en yoğun olduğu iller ise Kayseri ve Gümüşhane. Amacımız bu festivali uluslararası hale getirmek" diyor.

#Siyaset
#Cirit
#Etnospor
7 yıl önce