|

Boğazlara iyi bakılacak

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, bugüne kadar ilkel yöntemlerle düzenlenen Boğazlar'daki gemi trafiğinin, artık 'güvenlik kontrol kuleleri' ile sağlanacağını bildirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 22/04/2002 Pazartesi
Güncelleme: 12:48 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, şimdi İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndaki toplam 12 insansız kule ve iki kontrol merkeziyle deniz trafiğini kontrol edeceklerini vurgulayarak "Bugüne kadar Türk milletini Allah korudu" dedi.

Boğazlar'da kurulan "Güvenlik Kontrol Kuleleri" ile ilgili Yeni Şafak'a bilgi veren Tulgar, mevcut sistem hakkında "Şu anda yine kuleler var ve insanlar duruyor kulelerde. Eski Rus dürbünleriyle gözetleme yapıyorlar. Az buçuk İngilizce'yle gemileri yönlendirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Yılda 50 bin gemi ve tankerin geçtiği Boğazlar'da bu şekilde ilkel yöntemlerle geçiş sağlamanın tehlikeli olduğunu belirten Hücum Tulgar, "Bu zamana kadar Allah bizi korudu" dedi.

Boğazlar'daki en önemli yapılanmanın "Türk Boğazları Gemi Trafik Yöntemi ve Bilgi Sistemi Projesi" olduğunu ifade eden Tulgar, 2000 Şubatı'nda ihale edilen bu projenin yüzde 80'nin tamalandığını ve en geç 2003 yılının Ocak ayında biteceğini söyledi.

24 saat gözetleme
Tulgar, bu projenin öncelikli olarak İstanbul Boğazın'daki sekiz insansız kule ile bir kontrol merkezini Çanakkale Boğazı'nda da beş insansız kule ile bir kontrol merkezini kapsadığını belirterek yeni güvenlik sisteminin avantajları şöyle sıraladı:

-Türk kara suları tümüyle kontrol altına alıncak.

-Akıntı ve metorolojik değişiklikler an be an gemilere aktarılacak.

-Boğazlar iki kamerayla geceli gündüzlü gözetlenecek.

- Kaza sayısı en aza inecek.
Denizciliğimiz zayıf

Bakü-Ceyhan boru hattının faaliye geçmesiyle Boğazlar'a tanker trafiğinin artacağına dikkat çeken Tulgar, bu tehlikeye karşı tedbirler alacaklarını kaydetti.

Tulgar, deniz ve demir yollarının ihmal edildiğini ifade ederek "Türkiye 8333 kilometre deniz şeridi olup da bundan istifade edemeyen nadir ülkelerden biri. Bu yüzden Türkiye bir deniz ülkesi olmasına rağmen denizci bir ülke olarak anılmıyor" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce