|

Bosna’da öldü Suriye’de gömüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’nın dünyada hiçbir inandırıcılığının kalmadığını belirterek, “Avrupa Bosna’da öldü, Suriye’de ise gömüldü. Sahile vuran çocuk bedenleri ise Batı medeniyetinin mezar taşlarıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:35 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Aliya'yı anma toplantısına Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç de katıldı.
Aliya'yı anma toplantısına Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç de katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa’nın Bosna’da öldüğünü, Suriye’de ise gömüldüğünü söyledi. Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Vefatının 14. Yılında Aliya İzetbegoviç’i Anma Programı”nda “Sahile vuran çocuk bedenleri ise Batı medeniyetinin mezar taşlarıdır” dedi. Erdoğan, son 7 yılda kadim Avrupa değerlerinin Avrupalılarca itibarsız hale getirildiğini ve tek tek yok edildiğini kaydederek, özetle şunları söyledi:

FELÂKETE DOĞRU SÜRÜKLENİYORLAR

Açık söylüyorum bugün Avrupa’nın dünyadaki milyarlarca insan nazarında hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır. Mevcut siyasi tablo devam ederse korkarım ki gelecek bugünden de çok daha kötü olacaktır. Irkçılığın yükseldiği, ayrımcılığın arttığı, Neo Nazi partilerin hükümet ortağı olacak güce ulaştığı bir Avrupa felakete doğru sürükleniyor demektir. İlkelerini kendi elleriyle boğan bir Avrupa’nın geleceği karanlıktır. Şu anki manzara istikbalimiz açısından bir kıyamet senaryosunu çağrıştırmaktadır.

AVUSTURYA'YA KÖPEKLE ARAMA TEPKİSİ

"Türkiye'ye gelecek olan batıdaki benim vatandaşıma kalkıyorlar, köpeğe üzerini arattırıyorlar. Böyle bir rezalet olabilir mi? Sen kendin arayamıyor musun, kendin arasana. Bayansa, bayan polisine arat. Avrupalı liderlerden de Türkiye’yi hedef almayı artık bir tarafa bırakıp, sağduyuya, aklıselime dönmelerini bekliyoruz. Yabancı düşmanlığını tırmandırmak, hiç kimseye bir fayda sağlamaz. Türkiye'siz bir Avrupa’nın varacağı yer yalnızlıktır, çaresizliktir, iç çekişmelerdir. Onlar görmek istemese de giderek kronikleşen sorunlarının reçetesi Türkiye’dir, Türkiye’nin tam üyeliğidir.

BOSNA'YI GÖRMEYENLER ARAKAN'A KÖR

Bosna’daki vahşeti görmeyenler, Arakan’daki vahşete de kör, sağır değiller mi? O gün Srebrenitsa’daki soykırıma ses çıkartmayanlar bugün Halep’teki, Hama’daki, Guta’daki soykırıma da ses etmiyorlar. Halep’ten İdlib’e insanlar sürülürken ses çıkarttılar mı? Hayır. O gün kadın ve çocukların katledilmesine kayıtsız kalanlar Myanmar’daki bu Budist terörüne benzer bir tavır takınıyor. O gün katillere alan açanlar, bugün de terör örgütlerini silaha boğuyor. Bir kuruş para almadan onlara 3 bin 500 tır silah gönderiyorlar. Mazlumlar ve zalimler değişse de zulmü tribünden seyredenler değişmedi, değişmiyor.” 

  • Aliya, yükselen bir özgüven abidesi
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylesine anlamlı bir program vesilesiyle siz Aliya dostlarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, milletin evinde, bu gazi mekanda ağırlamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Birkaç gün önce 14’üncü vefat yıl dönümünü idrak ettiğimiz Bosna Hersek’in kurucu lideri, ilk cumhurbaşkanı, bilge lider Aliya İzetbegoviç’i rahmetle yad ediyorum” diyerek başladı.
AKİF EMRE’YE FATİHA

Geçen mayısta hayatını kaybeden Bosna aşığı gazeteci Akif Emre’ye Allah’tan rahmet dilen Erdoğan salondakileri Fatiha suresini okumaya davet etti. İzetbegoviç’in ailesi ve yakınları başta olmak üzere tüm Boşnaklara bir kez daha başsağlığı dileklerini ileten Erdoğan, “Peygamber Efendimiz, hadisi şeriflerinde bize, ‘alimlerin, peygamberlerin varisleri ve yeryüzünün kandilleri’ olduklarını müjdeler. ‘Bir alimin ölümü de alemin ölümü gibidir.’ diye buyurur” dedi. Erdoğan, bu hikmetli sözlerin adeta ete kemiğe büründüğü isimlerden birisinin merhum Aliya İzetbegoviç olduğunu vurguladı.

GÖNÜL ADAMIYDI

Aliya İzetbegoviç’in sadece bir siyasetçi, düşünür ve aksiyon adamı olmadığına dikkati çeken Erdoğan, “Merhum Aliya, bunların tamamıdır. Hatta çok daha ötesidir, fazlasıdır. O, sırf Müslüman olduğu, Müslümanca düşündüğü için atıldığı zindanda fikrini ilmek ilmek dokuyan genç bir mütefekkirdir. O yüreğinin bir yarısında Bosna’yı, diğer yarısında Fas’tan Endonezya’ya, Türkiye’den Cezayir’e bütün İslam dünyasını taşıyan bir gönül adamıdır” diye konuştu. Erdoğan, 1970’lerin kasvetli ortamında kaleme aldığı İslam deklarasyonuyla İzetbegoviç’in yükselen bir özgüven abidesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

KÖLE OLMAYACAĞIZ

“O, savaş meydanlarında cesur bir asker, ailesine müşfik bir baba, arkadaşlarına aziz bir dost, milletini bağımsızlığa taşıyan bir bilge liderdir. Günümüzde çokça rastladığımız, fildişi kulelerinde ahkam kesen kifayetsizlere inat, yeri geldiğinde üniformasını giyip, cenk meydanlarına atılan bir uç beyidir Aliya. Biz Aliya’yı, ‘Ölmeye hazır olan insanlar, ölmeye hazır olmayanlara karşı galip gelirler.’ tespitiyle hatırlıyoruz. Biz onu, ‘Ey teslimiyet, senin adın İslam’dır.’ niyazıyla biliyoruz. Biz onu ‘Asla intikam peşinde koşmayın, adalet arayın ama yapılanları da kesinlikle unutmayın’ tavsiyesiyle hatırlıyoruz. Biz Aliya’yı ‘Her şeye kadir olan Allah’a hamd olsun ki köle olmayacağız’ haykırışıyla biliyoruz.”


Gençlere güvenim tam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter hesabından gençlere seslendi. Erdoğan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda, “Bizler bu yola koltuk sevdasıyla, makam sevdasıyla değil, hizmet sevdasıyla çıktık.” değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Biz, gençlerden korkan, gençlerden çekinen, yerini gençlere bırakmayı düşünmeyenlerden asla olmadık, olmayacağız. Gençlerimiz, aziz milletimizin emaneti olan önemli görevleri vakti-saati geldiğinde inşallah devralacak. Ben gençlere güveniyorum. Gençlerin sahip oldukları imkânların hakkını vereceklerine gönülden inanıyorum.

Onun emanetini koruyacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzetbegoviç’i ölümünden kısa süre önce, Viyana’dan dönerken, sağlık durumunun sıkıntılı olduğunu öğrenmesi üzerine Saraybosna’da tedavi gördüğü hastanede ziyaret ettiğini anlattı.

ELİMİ AVUÇLARININ İÇİNE ALIP SÖYLEDİ

Ziyarette, Bakir İzetbegoviç’in de yanlarında bulunduğunu ifade eden Erdoğan, “Yanına çıktığımda elimi, avuçlarının içine alıp ‘Buralar evlad-ı Fatihan’dır. Bosnamı koruyun, Bosnama sahip çıkın’ emanetiyle hatırlıyoruz. İnşallah biz de Bosna’yı korumaya ve oradaki kardeşlerimizle beraber Bosna’yı yüceltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • TRT'YE TEŞEKKÜR
  • Erdoğan, Aliya İzetbegoviç’in hayatını dizi film yapan TRT yönetimine de teşekkür etti. Erdoğan, “Özgün ve yoğun bir çalışmanın ürünü olan bu dizinin Aliya’nın çok daha geniş kitlelerce tanınmasına vesile olacağına inanıyorum" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Aliya İzzetboviç
#Bosna Hersek
#Suriye
#Avrupa
7 yıl önce