|

Bossa'da işlem dört günde bitti

Sabancı, 1 Ağustos'ta Bossa'yı satacağını ve hisse satışı için ABN Amro'ya yetki verildiğini duyurdu. Aradan dört gün gibi kısa bir süre geçmesinin ardından şirket, önceki gün basında yer alan 'Bossa satıldı' haberi üzerine bir açıklama yaparak “Evet, satış haberi doğrudur” dedi

Mehmet Ali Ergün
00:00 - 6/08/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:23 - 5/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Bossa'da işlem dört günde bitti
Bossa'da işlem dört günde bitti

Sabancı Holding, Bossa'nın satışına ilişkin satış sözleşmesinin dün itibariyle imzalandığını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada Sabancı Holding portföyünde bulunan 54 mil-yon 130 bin YTL nominal değerli (yüzde 50,12) Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri A.Ş. hisse senetlerinin tamamının Akkardan Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye satışına ilişkin hisse devir anlaşmasının imzalandığı belirtildi. Sabancı Holding ile ilgili olarak basında çıkan habere ilişkin Borsa Başkanlığı'nca istenen açıklamaya cevaben gelen yazıda, hisse devir anlaşmasına göre belirlenen şirket değerinin 152 milyon 500 bin dolar olduğu belirtilerek, bu değerin yüzde 50,12'si olan 76 milyon 433 bin doların şirket hisselerinin satış değeri olacağı, hisse senetlerinin devrinin ilgili mercilerden alınacak izinler sonrasında gerçekleştirileceği kaydedildi.

AKKARDAN, HİSSE BAŞI 1,62 ÖDEYECEK

Bu satış bedeli ile hisselerin 1,62 YTL'lik fiyattan satıldığı belirtiliyor. Önceki gün basında yer alan habere ilişkin Borsa Başkanlığı'nın ek açıklama istemesi üzerine yapılan duyuruda Bossa Ticaret'teki payın satışına ilişkin Yönetim Kurulu kararının dün alındığına işaret edilerek, alıcı şirketle Sabancı Holding arasında yönetim, denetim, sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız bir ilişki bulunmadığı, Bossa şirketinin değerinin pazarlıkla tespit edildiği, bedelin 10 milyon dolarının, hisse satış anlaşmasının imzalandığı tarihte, kalan 66 milyon 433 bin doların izinler alındıktan sonra kapanış günü tahsil edileceği belirtildi. Ek açıklamada, satış işlemi izinler sonrasında gerçekleştirileceğinden kar/zarar'ın gerçekleşme tarihinde belirlenebileceği, dolayısıyla bu aşamada kârın ne şekilde kullanılacağına ilişkin bir karar bulunmadığı kaydedildi.

BOSSA'YA FENERLİ PATRON

Bossa'yı satın alan Akkardan Sanayi'nin, eski bir Sabancı Holding şirketi olduğu belirtilirken, Sabancı'nın 2003 yılında AkkardanSa'daki yüzde 69,8'lik hisseyi 9 milyon dolara Faruk Ebubekir'in sahibi olduğu Filiz Bakır'a satıldığı belirtiliyor. Yani 2003'te AkkardanSa'yı alan Ebubekir, şimdi de bir diğer Sabancı şirketi olan Bossa'yı satın aldı. Fenerbahçe kongre üyesi olan Bossa'nın yeni patronu, aynı zamanda Banvit'in de yüzde 18.4 ortağı.



Basındaki haber üzerine açıklama yapıldı

Satış beklentisiyle 1 Ağustos'tan 4 Ağustos tarihine kadar yüzde 46 yükselen hisselerde dün düşüş yaşandı. Dün sabah saatlerinde basında yer alan bir haberin duyurulması amacıyla işlem sıraları geçici olarak kapatılan Sabancı Holding ve Bossa hisseleri, açıklamaların ardından 2. seansta yeniden işleme açıldı. Açılır açılmaz yüzde 10 değer yitiren Bossa hisseleri, 1,40'lık taban fiyattan günü tamamladı. 1,62 YTL bedelle satılan şirket hisselerinin günü 1,40'tan kapatması kafalarda soru işareti doğururken, satış haberinin bir gün önceden basında yer alması, 'Satış haberi piyasaya daha önceden biliniyordu da hisseler bu yüzden mi 2 günde yüzde 40 prim yaptı?' sorusuna neden oldu. Öte yandan, Bossa'nın satışıyla ilgili ABN Amro'ya yetki verildiğinin açıklanmasının 4. gününde gelen imza haberi ve böylesi büyük montanlı hisse satışının bu kadar kısa sürede sonuçlanması da kafalardaki soruları artırdı.



16 yıl önce