|

Brunei Sultanı dünyanın en zengin soylusu

Ekonomi dergisi Forbes dünyanın en varlıklı soylularını belirledi. 22 milyar dolar ile ilk sırada yer alan Brunei Sultanı Bolkiah'ın 500'ü Rolls-Royce, tam 5 bin otomobili var

Aydın Demir
00:00 - 4/09/2007 Salı
Güncelleme: 01:14 - 4/09/2007 Salı
Yeni Şafak
Brunei Sultanı dünyanın en zengin soylusu
Brunei Sultanı dünyanın en zengin soylusu

Tüm dünyadan 15 soylunun yer aldığı listedeki servetin toplam seviyesi ise 95 milyar dolara ulaştı. Bu oranın Şili veya Yeni Zelanda gibi ülkelerin gayri safi milli hasılasına eşit olduğu belirtiliyor. Derginin haberine göre listeye giren soyluların üçte biri Ortadoğu'nun zengin petrol ülkelerinden geliyor. Ancak soyluların büyük bir çoğunluğu belirtilen servetlerin tek sahibi olmadıkları, elleri altında bulunan serveti geniş aileleri adına kontrol edip yönettikleri için dünyanın en zengini sırlamasına giremiyor. Forbes'ın bu yıl ilk olarak hazırladığı ve tüm dünya soylularını kapsayan "Dünyanın en varlıklı soyluları" sıralamasında Brunei Kralı Hacı Hassanal Bolkiah ilk sıraya yerleşti. Toplam 22 milyar dolarlık bir servete sahip olan Bolkiah böylece dünyanın en popüler kraliyet üyesi olarak bilinen İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth'in servetinin tam 36 kat üzerinde çıktı. İngiliz Kraliçesi sırlamada 11'inci basamakta yer aldı. Dergi, 1 milyar dolarlık servetiyle 10'uncu sırada yer verdiği İsmaili tarikatının lideri Prens Kerim El Hüseyin ülkesi sütununu boş bıraktığı gözlendi.


Rolls-Royce'le Guinnes rekoru kırdı

Sultan çok geniş araba koleksiyonuyla ünlü. 1998'de İngiliz otomobil dergisi Autocar, Sultan'ın arabalarının gizli çekilmiş fotoğraflarını yayınladı. Çok sayıda lüks ve antika aracın yer aldığı koleysiyonda 5 bin otobin bulunduğu tahmin ediliyor. Şahsi koleksiyonunda 500 Rolls-Royce otomobil bulunan Sultan'ın, dünyada bu marka en fazla araca sahip olan kişi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Sultan'ın, kişiye özel üretilmiş konsept araçlara da özel ilgi duyduğu belirtiliyor. Bolkiah'ın şahsına ait, altın kaplamalarla döşenmiş bir Boeing 747 uçağı, 6 küçük uçak ve 2 helikopteri var. 2 eşinden toplam 11 çocuğu var. Brunei'de 1 milyar dolarlık eğlence parkının da sahibi. Park, faaliyete geçtiği ilk yıllarda ücretsizdi.


At tutkunu dolar milyarderi...

'Dubai CEO'su' denilen Şeyh El Maktum, 10 milyar doları aşan servetiyle 10 yılda şehri yeniden yarattı, Şiir ve at tutkunu olan El Maktum'a her yıl babasından 2, BAE'den 2.5 milyar dolar geliyor. Petrolden ise günlük kazancı 1 milyon doları buluyor. Zira Dubai'nin bütçesi ile El Maktum Ailesi'nin 10 milyar doları geçen servetleri tek bir hesap gibi. Dubai'ye giden bir turist aileye ait havalimanına iniyor, onların oteline yerleşiyor ve yine onların eğlence merkezinde vakit geçiriyor. Tüm bunların kontrolü ise Muhammed'de. Peki bu paranın kaynağı nereden geliyor? Ailenin tam serveti bilinmiyor. Ancak Muhammed'e babasının mirasından her yıl 2, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de 2.5 milyar dolar geliyor. Petrolden ise günde 1 milyon dolar kazandığı tahmin ediliyor. Londra'da otel ve lüks daireleri olan Muhammed, yatırım da yapıyor. En son Mart'ta ünlü mum heykelleri müzesinde sergilenen Tussaud's grubunu 800 milyon sterline satın aldı.

DENİZE PALMİYE ADASI KURUYOR

Dünyanın en yüksek ve en lüks oteli Burj Al Arab'ı 1 milyar dolara yaptıran da, denizin ortasına palmiye şeklinde adalar inşa ettiren de aynı kişi: Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum ya da halk arasındaki ismiyle Şeyh Mo. 56 yaşındaki veliaht prensi kısaca "Dubai'nin CEO'su" olarak tanınıyor. Forbes dergisi 'Dubai'yi şirket, Muhammed'i de yönetim kurulu olmadan bu şirketi yöneten CEO olarak düşünün' diyor.


Kral Abdullah ikinci sırada

Petrol zengini Suudi Arabistan'ın 6'ncı kralı olan Abdullah'ın şahsi serveti 21 milyar dolar. Amerikan ekonomi dergisi Forbes'e göre Kral Abdullah, dünyanın en zengin liderleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Arabistan'ı kalkındırmak için Dubai benzeri ekonomik kentler kurmaya hazırlanan Abdullah, yaklaşık 60 milyar dolarlık bu yatırımlarla ülkesindeki işsizliği de azaltmayı hedefliyor. Kral Abdullah'ın, 1967 Savaşı öncesi sınırlara çekilmesi şartıyla İsrail'in Ortadoğu'daki varlığını kabul etmesi de çevre ülkelerden tepki görmesine neden oluyor.


Afrika ve Ortadoğu Batı'yı solladı

Dünyanın en zengin soyluları listesinde ülkeler dikkate alındığında Arap ve Afrika ülkelerinin liderlerinin, Batılı birçok ülkenin zenginlerini geride bıraktıkları görülüyor. Forbes'in sıralamasında ilk 10 isim içerisinden 7'sinin Arap ülkelerinden olması

dikkat çekiyor. İlk 10 içerisine Avrupa'dan sadece Liechtenstein ve Monaco prensleri yer alırken arap ülkeleri dışında ilk 10 giren diğer isim Tayland Kralı oldu. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile Hollanda Kraliçesi Beatrix de Arap zenginlerin gerisinde kaldı.


ARAP LİDERLER AĞIRLIKTA
  • Hasan El Bolkiah, Brunei Sultanı

    22 milyar dolar

  • Abdullah Bin Abdulaziz, Saudi Arabistan Kralı

    21 milyar dolar

  • Abdullah Bin Abdulaziz, Saudi Arabistan Veliaht Prensi 19 milyar dolar
  • Muhammed Bin Raşid Al Maktum, Dubai Şeyhi 16 milyar dolar
  • Bhumibol Adulyadej, Tayland Kralı

    5 milyar dolar

  • 2. Hans-Adam, Liechtenstein Prensi

    4,5 milyar dolar

  • 4. Muhammed, Fas Kralı 2 milyar dolar
  • 2. Albert Monaco Prensi 1.2 milyar dolar
  • Hamad Bin Khalifa Al Thani, Katar Şeyhi- 1 milyar dolar
  • Kerim El Hüseyni, Agha Prensi 1milyar dolar
  • 2. Elizabeth, İngiltere Kraliçesi 500 milyon dolar
  • Sabah El Sabah, Kuveyt Şeyhi 500 milyon dolar
  • Qaboos Bin Said, Umman Sultanı - 500 milyon dolar
  • Beatrix Wilhelmina Armgard, Hollanda Kraliçesi 300 milyon dolar
  • 2. Mswati, Swaziland Kralı 200 milyon dolar





  • 17 yıl önce