|

"Bu duruşun arka planı var"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Mehmet Acet köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP lideri Bahçeli'yle yapmış olduğu görüşmeye dair anekdotu paylaştı. asin Aktay, Özlem Albayrak, Taha Kılınç, Bülent Orakoğlu da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:50 - 11/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:01 - 11/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Taha Kılınç, Bülent Orakoğlu​, Özlem Albayrak, Yasin Aktay, Mehmet Acet.
Taha Kılınç, Bülent Orakoğlu​, Özlem Albayrak, Yasin Aktay, Mehmet Acet.

Mehmet Acet, Yasin Aktay, Özlem Albayrak, Taha Kılınç, Bülent Orakoğlu'nun yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Mehmet Acet: Bir ona bak bir buna

Hatırlayalım.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçen hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra bir açıklama yaptı. Şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı çok yönlü olayları takip ediyor ve kararlı bir davranış içinde bulunuyor. Kendilerine başarılar diliyoruz. MHP, bu tutarlı politikalar devam ettiği sürece Sayın Cumhurbaşkanı’nın yanındadır.” Bu duruşun bir de arka planı var. Bahçeli, Erdoğan randevusuna gitmeden önce partisinin MYK’sını topluyor.

Orada alkışlarla karşılanan şöyle bir konuşma yapıyor:“Biz Tayyip Erdoğan ile zamanında çok kavga ettik. Ben ona hakaret ettim, o bana. Ama şimdi durum farklı. Cumhurbaşkanına bir saldırı var. Sanmayın ki bu saldırılar onun şahsına yapılıyor. Bu, Erdoğan’ı değil, Türkiye’yi hedef alan bir saldırı. Asıl bedeli Türkiye ödeyecek. Muhalefetteyiz diye buna göz mü yumacağız? Böyle bir lüksümüz var mı?”

Yasin Aktay: ABD’nin içinde paralel devlet mi var?

Türkiye, 15 Temmuz 2016 tarihinde 249 kişinin ölümüne, 2193 kişinin yaralanmasına yol açan, demokrasisini ve özgürlüklerini hedef alan hain darbe girişiminin bütün suçlularını tespit edip yargılıyor.İlk bakışta buna son derece doğal bir hakkı olduğunu herkesin kabul etmesi, saygı duyması lazım. Dostların bu süreçte Türkiye yargısına yardımcı olması, yanında durması, desteklemesi lazım. Türkiye’ye dost değillerse bile demokrasiden yana olduklarını söyleyenlerin de biraz dürüstlerse bu konuda en azından Türkiye’nin kararına, yürütmekte olduğu darbecilerle, teröristlerle ve terörle mücadelesine yardımcı olması lazım. Ne yazık ki, demokrasi şampiyonu geçinen, hatta Türkiye’ye dost görünen ülkelerden bir çoğunun bu süreç içinde bambaşka bir dünyada olduklarını görmüş olduk. Darbe esnasında darbeye net bir tavır koyamayan bazı ülkelerin bu tavırlarını ilk anda pragmatik bir “bekle-gör” politikasına yorduk.

Özlem Albayrak: Vize krizi ve “40 katır 40 satır” politikası

Türkiye ve ABD arasında baş gösteren vize krizi ne zaman sona erer bilinmez, ancak ABD tarafından başlatılan, ortak tarihte eşi görülmemiş derecede ağır bir tavır olan bu işlemin tevil götürür yanı olmadığı açık. Vizelerin askıya alındığı kararı duyulur duyulmaz, ABD saflarına geçiveren anlı şanlı solcularımızın utanmasını sağlayabilecek bir cümle bulmak zor, ama sırf Konsolosluk görevlisi gözaltına alındığı için hastasından öğrencisine, turistinden diplomatına tüm Türk vatandaşlarını cezalandırma yoluna giden ABD Dış İşleri’ne sorulacak birkaç soru var.Şöyle ki: ABD İstanbul Başkonsolosluğu, daha 15 Temmuz darbesini koordine eden Adil Öksüz’ün neden konsolosluk tarafından arandığının hesabını verememişken, aynı günlerde diğer FETÖ imamlarıyla Konsolosluk görevlilerinin neden telefonlaştığını açıklayamamışken; 250 kişinin öldürüldüğü bir darbede rolünün olup olmadığı sorgulanmak istenen bir çalışan için ABD Dış İşleri’nin verdiği bu tepki orantısızdan öte, çok çok tuhaf değil mi? ABD Dış İşleri’nin bilgisi olmadan atılamayacak denli büyük olan sözkonusu Vize adımı, ABD’nin Türkiye’nin taleplerine rağmen FETÖcü’leri yani darbeci, katil bir terör örgütünün üyelerini koruduğu şüphelerini tesciller görüntüsü vermiyor mu? 

Taha Kılınç: Bir vize hikâyesi

Dokuz yıl kadar önceydi. ABD’de Ortadoğu ile alakalı bir yüksek lisans programına kaydolmaya karar vermiştim. Böylece hem İngilizcemi akademik düzeyde ilerletmiş olacak, hem de bölgeye dışarıdan bakarak farklı bir perspektif kazanmaya gayret edecektim. Yaptığım araştırmalar, özellikle New York’ta alanımla ilgili bir okula kabul edildiğim takdirde, istediğim şekilde eğitim alabileceğimi gösteriyordu. Ama öncesinde TOEFL sınavını vermek için kısa bir süreye ihtiyacım olacaktı.İstanbul’da katıldığım kısa süreli yoğun dil kursunun ardından, New York’ta bir dil okuluna kaydımı yaptırdım. Bir eğitim-danışmanlık şirketinden de profesyonel yardım alarak, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na vize başvurusunda bulunmak için süreci başlattım. Eşim de benimle birlikteydi. Planımızı, evlilikten hemen sonra bir süre ABD’de yaşamak ve ardından Türkiye’ye dönmek şeklinde yapmıştık. Bize verdikleri gün ve saatte, ABD’nin İstinye’deki başkonsolosluk binasına gittik. Rutin arama ve kontrollerden sonra, vize başvuru salonunda, bire bir görüşmelerin yapıldığı bankolardan birine geçtik. Karşımızda sarışın, asık yüzlü, yabancı bir görevli vardı. 


Bülent Orakoğlu: ABD Büyükelçisi John Bass’ın FETÖ ile dansı

ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda irtibat görevlisi olarak görev yapan FETÖ mensubu Metin Topuz siyasi, askeri casusluk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya teşebbüs suçlamasıyla tutuklanmıştı. Metin Topuz’un itirafları sonunda Başkonsolosluk’ta görevli vize işlemlerini takip eden, Mete C. isimli şahsın eşi Sevil C. ve kızı FETÖ elebaşı Gülen’in BankAsya’ya para yatırın talimatına uydukları gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı. Mete C.’nin konsoloslukta saklandığı tahmin edilmekte olup yakalanması yönünde çalışmalar devam etmekte iken ABD Büyükelçiliği tarafından, Türkiye’ye vize kısıtlaması getirildiği açıklanmıştı. Türkiye de misilleme olarak aynı şart ve gerekçelerle ABD’ye vize uyguladığını açıklamıştı. 17/25 Aralık sözde soruşturma dosyalarını ajan Topuz mu ABD’ye götürdü? FETÖ’cü savcı, polis ve komutanlarla, Gezi, MİT TIR’ları, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz kalkışması ve kumpaslarında irtibat içinde olduğu anlaşılan Metin Topuz, talimatları konsoloslukta görevli Federal Narkotik (DEA) polisi Jason Sondoval’dan aldığını itiraf etmişti. ABD ajanı Topuz, firari savcı Zekeriya Öz ve eski FETÖ’cü polis müdürleriyle çok sayıda telefon görüşmesi ve örgütsel irtibatı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. 

#​Mehmet Acet
#Yasin Aktay
#Özlem Albayrak
#Taha Kılınç
#Bülent Orakoğlu
7 yıl önce