|

Bugün Ne Oldu? 9 Aralık 2014

10 başlıkta gündemi öğrenmenin en kısa yolu "Bugün Ne Oldu" sizin için özel hazırlandı.

Sernur Yassıkaya
18:30 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 18:11 - 11/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
1- İngiltere Başbakanı Cameron'dan Türkiye'ye kritik ziyaret 


İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün başlayacağı iki günlük Türkiye ziyareti ve ziyarette gündeme gelebilecek konulara ilişkin haberler İngiliz basınında geniş yer aldı. İngiliz basını, Başbakanlık görevine geldiğinden bu yana ikinci kez Türkiye'ye gelecek olan Cameron'un Erdoğan'ı ikna etmeyi umduğunu ifade etti.


İngiliz basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek Cameron'ın ziyaretinde İngiliz savaşçıların Suriye'ye geçişlerini önlemek için Ankara'ya daha fazla işbirliği çağrısında bulunacağını yazdı. 


Times gazetesi, "Cameron'ın Başbakan olduktan sonra yaptığı ikinci Türkiye ziyaretini, savaşçı olduğundan şüphelenilen kişiler hakkında daha fazla istihbarat paylaşması konusunda Ankara'yı uyarmak için kullanacağını" kaydetti. Gazeteye konuşan İngiltere Başbakanlık yetkilisinin, "Cameron, Türklerle İngiliz savaşçılar ve İngiltere vatandaşlarıyla ilgili daha iyi bilgi alışverişi yapılmasını konuşacak" dediği aktarıldı. 



2- Milli tank Altay dünyaya açılıyor


İlk milli tankımız Altay, 2015'te planlanan seri üretimden önce Umman'daki savunma sanayileri ihalesinde son ikiye kalmıştı. Otokar Umman ordusunun modernizasyonu ve geliştirilmesine yönelik ihaleye teklif verdiğini açıkladı.


Şirketten dün akşam KAP'a yapılan açıklamada, söz konusu teklifin 77 adet ana muharebe tankı, 9 adet istihkam ve 8 adet kurtarıcı tipindeki tank tedarikine yönelik olduğu belirtildi.



3- Başbakan Davutoğlu: Her türlü maskeyi indiririz! 


Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başakanı Selahattin Demirtaş'ın güvenlik paketine ilişkin yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştirdi. Davutoğlu, "Uyarıyorum. Dökülecek her türlü kandan Demirtaş sorumludur. Değişiklik yok, kamu düzeni Demirtaş'a da lazım " şeklinde konuştu. Örgütün kimlerle nerede görüştüğünün bilindiğini belirten Davutoğlu "Her türlü maskeyi indiririz" dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu Polonya ziyareti dönüşü uçakta açıklamalarda bulundu. Çözüm sürecinden rahatsız olan çok çevreler olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu "Demokratik taleplere açığız ama şiddete karşıyız" dedi. 


Kamu düzeninin herkese lazım olduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş’a da bunun lazım olduğunu söyledi. Selehattin Demirtaş’ın yaptığı çağrının yarın dönerek kendisini vuracağına işaret eden Davutoğlu, “Manşeti kimindi bakın, paralelciler. Kiminle nasıl görüşüyorlar biliyoruz. Aynı şekilde paralelden mağdur olmuş gibi örgüt kimlerle nerede görüşüyor biliyoruz. Her türlü maskeyi indiririz. Demirtaş bu manşete nasıl çıkıp, bu çağrıyı yaptı bu organlarla. Paralel yapı ile örgüt arasındaki görüşmeleri, irtibatı biliyoruz. İrtibat olduğunu kamuoyu bilmeli” ifadelerini kullandı.



4- İmralı heyeti ani bir kararla Kandil'e gitti


Başbakan Yardımcısı Akdoğan'la dün görüşen HDP heyeti, bir görüşme daha yaptıktan sonra Kandil'e gidecekti. Ancak heyet bu kararından vazgeçerek görüşmeyi beklemeden bir kişi eksik ile yola çıktı. Uçak korkusu olan Sırrı Süreyya Önder bu nedenle Kandil'e gidemeyeceği öğrenildi. Heyetin, KCK görüşmesini de bugün yapacağı açıklandı.


HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Bu toplantılarda ortaya çıkan sonucu ele almak üzere bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız görüşmelerde hükümetin tutumunu KCK yetkilileriyle ele alacağız" dedi.



5- Konya-İstanbul YHT açılış tarihi açıklandı


Konya- İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri'nin ne zaman başlayacağına ilişkin açıklama geldi. İlk sefer Şeb-i Arus törenlerinin yapılacağı 17 Aralık günü başlıyor.


Mevlana'yı anma törenleri nedeniyle Konya- Ankara YHT seferlerinde de 10- 17 Aralık tarihleri arasında ek sefer düzenleneceği açıklandı.



6- Zaman’dan hayali söyleşi!


Zaman gazetesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, belediyede görev yapan isimler üzerinden yayınladığı haber yalanlandı. Haberde yazılanların hayali olduğunu söyleyen dönemin Park ve Bahçeler Müdürü Dr. Ali Karakoç, “Hayali haberler yapın da nasıl paçavraya çevrileceğinizi görün. Sizler neyin peşindesiniz” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Park ve Bahçeler Müdürü olan Dr. Ali Karakoç, Zaman’da yer alan haberin hayal ürünü olduğunu ifade etti. Karakoç, “Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için 780 km yol gidip oy kullandım. Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza güveniyorum. Böyle haberler ile neyin peşindesiniz. Hepinizin bir hesabı var ama Allah’ın da hesabı var” şeklinde konuştu.



7- Time'ın birincisi İslam düşmanı Modi oldu!


Dünyaca ünlü Time dergisinin her yıl düzenlediği ‘’Yılın Kişisi’’ anketinin sonuçları yayınlandı. Ankete göre İslam karşıtlığıyla bilinen Hindistan Başbakanı Narendra Modi birinci oldu. 4 yıldır Suriye'de yüzbinlerce sivili katleden Esed'in 26'ıncı sırada yer aldığı ankette, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29'uncu sırada olması dikkat çekti.



8- Cumhurbaşkanlığında 100 gün anketi


MAK Danışmanlık'ın 1-5 Aralık tarihinde 17 il ve 161 ilçede 10 bin 800 kişiyle yüz yüze yaptığı ankette, ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre; Cumhurbaşkanlığı koltuğunda 100 günü dolduran Recep Tayyip Erdoğan'a destek yüzde 51. 8'den yüzde 70'e çıktı. “TBMM'deki partilerin en beğendiğiniz siyasi lideri kimdir?” sorusuna ise halkın yüzde 54.9'u Ahmet Davutoğlu cevabını verdi.



9- Dink davasında önemli gelişme


Tetikçi Ogün Samast'ın "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı dava "Hrant Dink'e Suikast" ana davasıyla birleştirildi. Mahkeme heyeti birleştirme kararında, her iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirtti. Mahkeme heyeti, kararın bilgi bakımından Ogün Samast'a tebliğine de kararlaştırdı.



10- Beşiktaş'ta Demba Ba şoku! 


Beşiktaş'ın, Spor Toto Süper Lig'de Trabzonspor'la oynadığı maçta sakatlanan Demba Ba'nın sağ ayak ikinci parmağında kırık tespit edildi.


Beşiktaş Kulübü Doktoru Ertuğrul Karanlık, BJK TV'ye yaptığı açıklamada, Senegalli futbolcunun sağ ayağında kırık tespit edildiğini belirterek, "Demba Ba, Trabzonspor maçının ilk yarısında sağ ayağından bir darbe almıştı. Sonra zorlandı, hatta tedavi ederken kramponunu çıkarmak zorunda kalmıştı. Devre arasına kadar idare edebildi. Devre arasında tekrar kontrol ettik. Kendisi oynamak istedi, ama ağrıları sürdüğü için devam edemedi. Kırık şüphesi vardı, maçtan sonra röntgenini çektik. Sağ ayak ikinci parmağında bir sakatlığı var. Eklemde problem olmaması iyi. Kırık var ama daha da kötüsü olabilirdi. Kötünün iyisi diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


Senegalli futbolcunun Tottenham ile 11 Aralık Perşembe günü oynanacak UEFA Avrupa Ligi ve Gaziantepspor ile hafta sonunda yapılacak Spor Toto Süper Lig maçlarında forma giymesi beklenmiyor.


#İngiltere
#David Cameron
#Türkiye
#Hindistan
#Time
#Zaman
#Ahmet Davutoğlu
#Recep Tayyip Erdoğan
#Cumhurbaşkanı
#Başbakan
#anket
#Beşiktaş
#Demba Ba
#altay
#Milli Tank
#Konya
#Mevlana
#Yüksek Hızlı Tren
#YHT
#Hrant Dink
#Ogün Samast
#İmralı
#Kandil
#Çözüm Süreci
#Selahattin Demirtaş
9 yıl önce