|

Burdur’dan dünyaya mermer OSB köprüsü

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği tarafından, yabancı sermaye ile maden sahibi yerli firmaları buluşturacak ve içinde 120 mermer fabrikasının olacağı Burdur Merih OSB kurulacak. Dernek Başkanı Ekinci, “OSB’de 11 bin kişi doğrudan, 30 bin kişi ise dolaylı çalışacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 13/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:48 - 12/03/2015 Perşembe
AA
Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) tarafından yabancı sermaye ile maden sahibi yerli firmaları buluşturacak “Burdur’dan Dünyaya Uzanan Köprü Projesi’’ kapsamında 350 milyon dolarlık ihracat yapılabilecek Burdur Merih Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak.

BURDOĞTAŞ Başkanı Nasuh Ekinci, il genelinde ruhsatlı 271 mermer ocağı bulunduğunu, bunlardan 127’sinin çalıştırıldığını söyledi. Bu işletmelerde yaklaşık 8 bin işçinin çalıştığını anlatan Ekinci, “Burdur’da 2013 yılında 96 milyon 724 bin, 2014 yılında ise 116 milyon 379 bin dolarlık mermer ve maden ihracatı gerçekleştirdik. 2013 yılına göre 19 milyon 655 bin dolarlık fazla ihracat yaptık. Buna göre ihracatta yüzde 20,3 artış sağladık. 2015 yılı hedefimiz 150 milyon dolarlık ihracat” dedi. 

120 MERMER FABRİKASI BULUNACAK

Ekinci, büyük mermer potansiyeli bulunan Burdur’da yabancı sermaye sahipleri ile maden sahibi yerli firmaları buluşturacak 120 mermer fabrikasının bulunacağı Burdur Merih OSB (Burdur Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) kuracaklarını dile getirdi. 

OSB’nin Burdur-Ankara-İstanbul karayolu üzerinde Gölbaşı köyü yakınlarında kurulacağına dikkati çeken Ekinci, “353 hektarlık alanda kurulacak OSB’de 11 bin kişi doğrudan, 30 bin kişi ise dolaylı çalışacak. Bölgeden yıllık 350 milyon dolarlık ihracat, 380 milyon liralık iç pazar cirosu sağlanacak” diye konuştu.

KAMULAŞTIRMA İŞLEMİ BU YIL BİTECEK

OSB’nin kurulacağı arsanın kamulaştırma işlemlerini bu yılın sonuna doğru bitireceklerini vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu:

“2016 yılında projenin tamamı çizilecek, 2017’in sonunda altyapı bitirilecek, 2018 yılında ise ilk fabrikanın temelleri atılmaya başlanacak. Bölgede amacımız yerli ürünümüzü yerli üreticimize sattırmak ve yerli üreticimizle yabancı sermaye sahiplerini ortak yapmak. Yerli firmanın mermer ocağı ile yabancı firmanın parası, teknolojisi ve pazarı OSB’de bir araya gelecek.”

Büyük tanıtım 3 Nisan’da

Ekinci, Burdur’da faaliyet gösteren mermer ocaklarının işletmecilerinin ocaklardan elde ettikleri blok mermerleri doğrudan yurtdışına ihraç ederek döviz elde ettiklerini söyledi. Ekinci, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının da desteklediği projeyle ilgili raporlar hazırladıklarını, anketler yaptıklarını ve çalıştaylar düzenlediklerini dile getirerek, 3 Nisan’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu'nda büyük bir tanıtım gerçekleştireceklerini ifade etti. 

#Burdur
#BURDOĞTAŞ
#OSB
9 yıl önce