|

"Çanakkale'deki depremler sürpriz değil"

İki gündür Çanakkale'de yaşanan depremler ve artçı sarsıntıların, "Sürpriz olmadığı" belirtildi. 5, 5.5 şiddetinde depremlerin söz konusu bölge için doğal olduğunu vurgulayan Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Özener, "Bu da onlardan bir tanesi, anormal bir durum yok" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
14:48 - 7/02/2017 Salı
Güncelleme: 14:59 - 7/02/2017 Salı
Çanakkale'de son iki gündür 5 şiddetinin üzerinde 3 deprem meydana geldi.
Çanakkale'de son iki gündür 5 şiddetinin üzerinde 3 deprem meydana geldi.

Çanakkale dün beşik gibi sallandı. Ayvacık ilçesinde saat 06.51 ve 13.58'de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen iki ayrı depremin ardından yaşanan 120'nin üzerinde artçı sarsıntı, vatandaşları sokağa döktü. Çevre illerde de hissedilen depremler, maddi hasara yol açarken, 10'dan fazla kişi yaralandı.



"Anormal bir durum yok"


Çanakkale'de art arda yaşanan depremlerle ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Aslında beklediğimiz, Çanakkale için sürpriz olmayan depremler. 5, 5.5 o bölge için doğal depremler. Bu da onlardan bir tanesi, anormal bir durum yok" dedi.



"İstanbul'u etkilemez"


Çanakkale'deki sarsıntılar, herkesin aklına “Marmara'da beklenen büyük depremin habercisi mi?" sorusunu getirdi. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar, bu depremlerin İstanbul için bir risk oluşturmadığını söyledi. Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr.Oğuz Gündoğdu, yaptığı değerlendirmerde şunları kaydetti: “Ayvacık'ta meydana gelen deprem İstanbul'un altından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı tetiklemez. Sarsıntılar, 23-24 gün önce başlayan etkinliğin devamı niteliğinde ve 5.3'lere kadar varan depremlerdir." Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek de Ayvacık İlçesi'nde 15 Ocak'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, “Sabah aynı bölgede hissedilen depremle, 4.7 büyüklüğündeki önceki deprem 2 farklı fay hattında yaşandı. Dünkü sarsıntı da bir ana deprem. Ana fay sistemime dar açıyla yaklaşan bu tip tali faylarda 6 büyüklüğün üstünde deprem meydana gelebileceğini sanmıyorum" dedi.





Çanakkale beşik gibi




#Çanakkale
#Deprem
#Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi
7 yıl önce