|

Canikli: Rakka operasyonuna sıcak bakıyoruz

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli, Rakka'da ABD ile ortak operasyona sıcak baktıklarını söyledi. Suriye'de 772 kilometrekare alanın DEAŞ'ten temizlendiğini belirten Canikli, "Fırat Kalkanı Harekatı derinlik kazanarak devam edebilir" diye konuştu.

Yeni Şafak
18:09 - 7/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 19:25 - 7/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.



Canikli'nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



G20'de 15 Temmuz darbe girişimi, terör ve Suriye konusu muhataplara aktarıldı.



FETÖ ile mücadele edilirken haksızlığa ve adaletsizliğe meydan verilmeyecek. Vatandaşı doğrudan ilgilendirecek yatırımlar devam edecek.



19 canlı bomba hadisesi engellendi

15 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında bölücü terör örgütüyle mücadele çerçevesinde 13,1 ton amonyum nitrat ele geçirilmiş, 339 adet patlayıcı yapımında kullanılan tüp ele geçirilmiş ve 129 el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilmiştir. Yine aynı faaliyet kapsamında güvenlik güçlerimizin ve istihbarat birimlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde 229 tane önemli olay engellenmiştir. Bu olayların 155 tanesi patlayıcıların engellenmesi, 39 tanesi bombalı araç patlatma teşebbüsünün engellenmesi, 19 tane canlı bomba hadisesinin engellenmesi ve 24 olay da eylem yapma hazırlığındaki örgüt mensuplarının ele geçirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır.


772 kilometrekare alan DEAŞ'ten temizlen
di


Uçuşa yasak bölge ilanı ve buralarda yapılacak şehirlerde Suriyelilerin ikametinin sağlanması için aktörlerle görüşüyoruz. Şu ana kadar toplam 772 kilometrekare alan DEAŞ'ten temizlenmiştir ve Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündedir.



Fırat Kalkanı derinlik kazanabilir


Fırat Kalkanı Harekatı derinlik kazanarak devam edebilir. Harekat sırasında bugüne kadar, 15. günü itibarıyla, maalesef 4 şehidimiz, 19 yaralımız var. Dört tankımız ağır hasar gördü, bir tane de zırhlı muharebe aracımız hafif şekilde hasar gördü. Özgür Suriye Ordusu'ndan 16 şehit söz konusu, 27 yaralı var. DEAŞ, PYD ve YPG terör örgütlerinden ise 110'a yakın ölü, 5 yaralı var.



Suriyelileri, topraklarına dönmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Cerablus'a önümüzdeki cumartesi gününden itibaren Türkiye'den elektrik verilmeye başlanacak. Pazartesiden itibaren de su verilecek.



Rakka'da ABD ile ortak operasyona sıcak bakıyoruz.





Hatalı işlem varsa görevlerine iade edeceğiz


FETÖ ile mücadele ihbar ve iddialar titizlikle inceleniyor. FETÖ ile bağlantılı olarak hatalı görevden alımlarda düzeltme kanalları açık. Somut bilgi ve belge dışında adım atılmıyor.Bu kararlar verildikten sonra eğer hatalı olduğu daha sonra yapılan bu çalışmalarda anlaşılan olursa, onları yine hangi yöntemle görevden almışsak aynı yöntemle görevlerine iade edeceğiz. En son yayınlanan KHK'da, daha önceki KHK'larda FETÖ'ye bağlı olduğu gerekçesiyle kapatılan 15'e yakın eğitim öğretim kurumu tekrar açıldı.



50 binin üzerinde kişinin görevine son verildi


50 binin üzerinde personelin görevine KHK ile son verildi, şu ana kadar 'ben FETÖ mensubu değilim, yanlış işlem yapıldı' diyerek bize gelenlerin oranı yüzde 1'in bile altında. Bunlardan itirazları değerlendirilip haklı bulunanların oranı şu an itibarıyla yüzde 3-5 arasında bile değil. Bu, yaptığımız işin isabet oranının yüksek olduğunu gösteriyor.



PYD/YPG'nin kesinlikle Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor.



OHAL'in uzayıp uzamamasıyla ilgili alınmış bir karar yok.



Terör örgütü tasfiye edilene kadar aynı kararlılıkta devam edecek. Aktif olacağız çünkü saldırılar bizim topraklarda.



Tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili düzenleme yapıyoruz.



Yeni kanun hükmünde kararnameler çıkacak. Bunlar arasında bankaların ilgilendiren bir düzenleme de olacak.







#Nurettin Canikli
#Bakanlar Kurulu
#Suriye
#FETÖ
#Rakka
#DAEŞ
8 yıl önce