|

Casusları aratmadılar

İzmir’deki FETÖ operasyonlarında tutuklanan şüphelilerin, haberleşme yöntemleri deşifre edildi. Örgütün, server’ları yurt dışında olan sistemlerle görüşme yaptıkları ortaya çıktı. Yazışmaların sadece iki kişi arasında şifreli onaylarla yapıldığı, okunan mesajın 5 saniye içerisinde kendiliğinden silindiği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2016 Salı
Güncelleme: 22:26 - 20/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye'de 17- 25 Aralık süreci sonrasında, Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik birçok ilde peş peşe operasyonlar yapıldı. Operasyonların en aktif ve dikkat çeken illerinden birisi de İzmir oldu. FETÖ'ye yönelik düzenlenen bu soruşturmalar sonrasında, yaşanan usulsüzlüklerin yanı sıra casusluk filmlerini aratmayan haberleşme yöntemleri de ortaya çıkartıldı. Sanıklara yönelik takipler sırasında ilk olarak mesajlaşma ağlarından WhatsApp üzerinden yazışmaların sağlandığı belirlendi.



SÜREKLİ SİSTEM DEĞİŞTİ


Gruplar halinde yapılan ve çeşitli kademelerdeki görevlilerden yürütülen soruşturmalara dair bilgilerin geldiği bu haberleşmeler güvenli olmaması, cep telefonlarında kayıtlarının teknik incelemeyle bulunması üzerine terk edildi. Ardından server'ları yurt dışında bulunan 'Kakao Talk' uygulamasıyla haberleşmeler sağlandı. Bunun da açığa çıkmasıyla, 'By Look', 'Cover Me' uygulamalarına geçildi, son olarak ise 'Eagle Talk' uygulaması geliştirildi. Casusluk filmlerini aratmayan bu haberleşme yöntemlerinin, deşifre olmaması için gizlilik içinde yürütüldüğü belirlendi.



5 SANİYELİK MESAJLAR


İstihbarat birimlerinin takibiyle yapılan araştırmalarda, FETÖ/PDY üyelerinin, toplu görüşmelerde bireysel görüşmelere geçtikleri de tespit edildi. Deşifre edilen bu haberleşme sistemlerinde, yazışmaların sadece iki kişi arasında karşılıklı şifreli onaylarla yapıldığı, okunan mesajın 5 saniye içerisinde otomatikman silindiği saptandı. Ayrıca taraflardan birisinin ekran görüntüsü alması durumunda ise karşı tarafa uyarı gittiği belirlendi. Operasyonlarda gözaltına alınan kişilerin cep telefonunda bu sistemler olmasına rağmen, teknik incelemelere rağmen hiçbir kayıt bulunamadı. Sistemin otomatikman cep telefonlarında hiçbir iz bırakmadan kendisini sildiği öne sürüldü.



20 operasyon 200 tutuklu!


İzmir İstihbarat, Terör ve Organize Suçlarla Mücadele şubelerinin koordinasyonuyla operasyonlar yürütüldü. Bugüne kadar da, polis ile işadamlarının da aralarında yer aldığı zanlılara yönelik 20 ayrı operasyon yapıldı. Bu operasyonlar sonrasında, aralarında İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, merkez valisi Ahmet Pek'in olduğu yaklaşık 200 kişi tutuklandı.


#FETÖ
#İstihbarat
#Ali Bilkay
#Ahmet Pek
8 yıl önce