|

Casusluk savaşları sanal ortamda

Siber savunma uzmanı Ömer Korkut, ABD’de yaşanan dev siber saldırının, seçim döneminde gerçekleşmesine dikkat çekti. Korkut “Demir perde zamanındaki casusluk savaşları şimdi siber ortama uyarlanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:17 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Tarihin en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya kalan Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok kullanılan siteleri Amazon, New York Times ile Twitter ve Netfliks gibi sosyal ağları çöktü. Bu siteleri yöneten şirketin aldığı önlemlerin kat kat üzerinde ve ileri nesil olan mirai botnet saldırısı, Türkiye'de de Twitter erişimini bir süre engelledi. Türkiye'de siber savunma konusunda en etkili kurum olan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic AŞ (STM) Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, "Zamanlamaya baktığımızda bu saldırının seçimlere yönelik spekülasyonlarla ilişkilendirilebileceğini görüyoruz. Bu yaşananlar karşısında şu net yargıya varılıyor: Demir perde zamanındaki casusluk savaşları şimdi siber ortama uyarlanıyor" dedi.



NESNELER ÜZERİNDEN SALDIRI


Bu saldırının doğu kenarında olduğu kadar Washington, California ve Teksas eyaletlerini de yüksek oranda etkilediğini belirten Korkut, "Mirai botnet" olarak adlandırılan bu saldırının kim tarafından yapıldığı belli olmamakla birlikte, zamanlamasının ABD'de yürütülen seçim tartışmalarına paralel olmasının akıllarda soru işaretleri bıraktığını söyledi.



RAKİPLERİN BİLGİLERİ SIZABİLİR


Amerikan seçim kampanyalarında siber savaşlar yaşandığının kamuoyunda bilindiğini, hatta, “Demirperde zamanındaki casusluk savaşları şuanda siber ortama uyarlanıyor” şeklinde değerlendirmeler yapıldığını vurgulayan Korkut, şöyle devam etti: “Adayların paylaştığı bilgiler çok önemli. Ve bu bilgileri gerekli siber güvenlik önlemleri alınmadığı için bir şekilde elden kaçırdıkları taktirde veya bu bilgilerin sızmasına bilmeyerek de olsa imkan sağladıkları taktirde bu kendi rakipleri için ciddi bir avantaj haline geliyor. Kampanya malzemesi haline geliyor. Aslında son 1-2 ay içerisinde her iki adayın da mensup olduğu kampanyalara saldırılar yapıldı. Bunların hep geleneksel olarak Rusya kaynaklı olduğu yazıldı, söylendi özellikle Amerikan basınında. Tabii bunları gerçeklemek çok zor ama seçim kampanyasında, propagandasında her iki taraf da bunu kullandı. Sızan belgeler kamuoyuyla da paylaşılıyor bir şekilde. Bu artık bir siyaset malzemesi haline gelmiş durumda.”





Algı yönetimi için yapılıyor


Sosyal medyanın çok önemli bir paylaşım ağı olduğunu ve bu ağlardaki uzun süreli kesintilerin kamuoyunu etkileyeceğini söyleyen siber savunma uzmanı Ömer Korkut, "Zamanlama olarak bu kadar büyük bir saldırının Amerika'ya yönelik olarak yapılması manidar karşılanabilir. Baktığımızda partilerin veya seçime doğrudan etki eden bir saldırı değil. Son 2 aydır siber güvenliğin seçimler için veya partilerin kampanyaları için ne kadar önemli olduğunu öne çıkaran bulgular varken böyle büyük bir atağın gelmesi belki de bir algı oluşturma kapsamında değerlendirilebilir" diye konuştu.



Güvenlik hepimiz için önemli


Amerikan seçimlerinde siber savaş olarak adlandırılabilecek bu gelişmelerin ilk kez bu seçimde yaşandığını belirten Ömer Korkut, şöyle devam etti: “Amerikan seçim sürecinde takip ettiğimiz, tüm bu yaşanan olaylar siber güvenliğin ülkeler için artık hemen hemen her konuda ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. İnternetteki bilgilerimizin güvenliğini sağlamazsak başımıza neler gelebileceğiniz önemli bir göstergesi Amerika."


#Ömer Korkut
#Siber savunma
8 yıl önce