|

Çavuşoğlun'dan ABD'ye sert tepki

ABD Başkanı Trump ve Pence'in küstah açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kimse Türkiye'ye ne yapacağını dikte edemez, tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukuk herkes içindir, kimse muaf değildir" dedi.

Yeni Şafak
19:49 - 26/07/2018 Thursday
Güncelleme: 21:06 - 26/07/2018 Thursday
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın FETÖ'cü Papaz Brunson için Türkiye'yi tehdit etmesine karşı açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan İngilizce yayınladığı açıklama metninde "Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukukun üstünlüğü istisnasız herkes için geçerlidir" ifadelerini kullandı.


Pompeo ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü.

"Türkiye’ye kimse emir veremez"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da Trump ve Pence'in açıklamalarına tepki gösterdi. Aksoy, "Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Türkiye’ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

  • Türkiye hukukun üstünlüğünü esas alan köklü bir demokratik geleneğe ve siyasi düzene sahip egemen bir devlettir. Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Türkiye’ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez.
  • Ülkemiz ABD ile ilişkilerini düzeltmek için bugüne kadar gereken siyasi iradeyi ortaya koymuş ve üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. ABD Yönetimi’nin ülkelerimiz arasındaki müttefiklik ve dostluk ilişkilerini hiçe sayan tehditkar mesajlarını kabul etmemiz mümkün değildir.
  • Brunson davası hakkında Amerikalı muhataplarımıza çeşitli vesilelerle gerekli açıklamalar yapılmış ve konunun bağımsız Türk yargısının yetki alanında olduğu açık bir şekilde vurgulanmıştır.
  • ABD Yönetimini biran önce bu yanlış söylemi bir kenara bırakarak bugüne kadar sürdürdüğümüz yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz.
#Rahip Brunson
#Mevlüt Çavuşoğlu
#açııklama
6 years ago