|

Cizre’nin çehresi değişiyor

PKK’nın hendek ve barikat eylemleriyle savaş alanına çevirdiği Cizre’de hayat normale dönüyor. Ahmet Adanur’un Cizre Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından ilçenin çehresi değişirken, altyapıda yaşanan tahribat gideriliyor, yollar asfaltlanıyor, hasar gören evler onarılıyor. Yeni inşa edilecek 968 konut, evleri yıkılanlara verilecek

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 20:51 - 10/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Terör örgütü PKK'nın büyük yıkıma yol açtığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde hayat artık normale dönüyor. PKK'lı teröristlerin, özellikle hendek ve barikat eylemleriyle savaş alanına çevirdiği Cizre'de, operasyon sırasında kaymakamlık görevini yürüten Ahmet Adanur'un Cizre Belediyesi'ne kayyum atanması ilçenin çehresini değiştirdi. İlçede hummalı bir çalışma dönemine girildi. Öncelikle, teröristler tarafından yollara kazılan hendekler nedeniyle büyük hasar gören altyapıda yaşanan tahribatın giderilmesi için kollar sıvandı. 45 kilometrelik yola toplam 119 bin ton asfalt döküldü. Eski Cizre Köprüsü'nden çevreyoluna kadar bölümdeki Silopi yolu genişletilldi.



968 KONUT YAPILACAK


İlçede yıkılan evler de yeniden yapılmaya başlandı. Cizre'yi tepeden gören, Turgut Özal ve Yeni Mahalle'nin güzergah olarak yakın olduğu Dirsekli Köyü, terör örgütü PKK'nın önemli merkezlerinden biriydi. Operasyonlar sırasında bu köyde bazı tünellerin bulunduğu ve militanların köy üzerinden ilçeye girip çıktığı iddia edilmişti. Teröristlerden temizlenen Dirsekli Köyü, Cizre'nin merkezine dönüşecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cizre Belediyesi ile TOKİ işbirliğinde başlatılan kentleşme hamlesiyle, 968 konut burada inşa edilecek. Ayrıca, 950 dönüm arazinin satın alındığı Cizre'de, 2 bin 550 konut daha yapılacak. Bu evler, örgütün eylemleri sırasında evleri yıkılan vatandaşlara teslim edilecek. Böylece yaşanan mağduriyet giderilecek.





ARITMA TESİSİ YAPILACAK


Cizre'de altyapı faaliyetleri de tüm hızıyla sürüyor. İlçe merkezinde bulunan elektrik hatları yeraltına alınırken, refüj ve cadde ile sokakların aydınlatılması da da yeniden yapılacak. Vatandaşların çokça şikayet ettiği pazar yeri ise yeniden düzenlenerek, hizmete sunulacak. Sebze hali ve Cizre Otogarı'nın da ilerleyen dönemde şehir dışına taşınacağı belirtilirken, belediye hizmet binası ve nikah salonu da inşa edilecek. Cizre'nin suyu için arıtma tesisi yapılması da gündemde. İller Bankası ve Devlet Su İşleri'nin katkılarıyla başlatılan projenin 2017 yılı sonunda hayata geçmesi planlanırken, 2050 yılına kadar ilçenin su problemi çözülmüş olacak. Proje için bugüne kadar toplam


19 milyon TL'lik yatırım yapıldı.





KADIN MERKEZİNE NEŞTER


Kadın merkezlerini örgüte eleman kazandırma alanlarına dönüştüren örgüte, bir neşter de bu alanlarda vuruldu. Örgüte eleman toplama, toplantı ve mitinglere eleman temin etme gibi işlevi olan bu birimler, özellikle doğu bölgesindeki aile yapısını bozmayı hedefliyordu. Yetkililerin girişimleriyle örgütün ana damarlarından olan bu merkezlere kilit vurulurken, sözkonusu birimleri bölgenin iyileştirilmesi için sosyo-psikolojik merkezlere dönüştürecek.



KISA SÜREDE YAPILANLAR


Cizre'de hayata geçirilen önemli faaliyetler ise şöyle: Açık yağmurlama kanalında temizlik çalışması başlatıldı. Kış ayları öncesi ilçedeki, 2 bin metre uzunluğunda açık yağmurlama kanalında periyodik temizleme çalışması yapıldı. Yağmur suyuyla birlikte gelip kanalı tıkayan, suyun akışını engelleyen ve etrafa kötü koku yayan çöpler temizlendi. Cizre Belediyesi ve Cizre Müftülüğü tarafından aşure günü nedeniyle Huzur Camii, Nuh Nebi Camii ve Ulu Cami'de 5 bin kişiye aşure dağıtıldı. İlçede çevre kirliliğine neden olan, ahlaki değerleri bozan ve siyasi sloganları çağrıştıran duvar yazıları silindi.





Dicle için ıslah projesi


Cizre'de Dicle Nehri Islah projesi de hayata geçiriliyor. Su taşkınlıklarından korunmak, Dicle nehrinin iç ıslahını sağlamak ve Cizre'ye güzel bir görünüm kazandırmak amacıyla 5 bin 850 metre sağ sahil, 5 bin 600 metre sol sahil olmak üzere her iki tarafta 6 metre yüksekliğinde taş tahkimat yapılıyor. Cizre Belediyesi'nin DSİ ile birlikte yürüttüğü projenin maliyeti 25 milyon lirayı bulacak.



#Cizre
#PKK
#Ahmet Adanur
7 yıl önce