|

Çobanlara sertifikalı eğitim

Yozgat'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İŞKUR tarafından açılan "Sürü Yönetimi" kursuna katılan 250 kişi, "sertifikalı çoban" olacak. Eğitimin uygulamalı bölümünü izleyen Yozgat Valisi Yazıcı ve protokol üyeleri, çobanların kepenk ismini verdiği kıyafeti giyerek, odun ateşinde pişen çaydan içti.

Yeni Şafak
10:13 - 11/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 08:21 - 11/12/2014 Perşembe
AA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İŞKUR tarafından açılan "Sürü Yönetimi" kursuna katılan 250 kişi, "sertifikalı çoban" olmak için eğitim alıyor. Kursun Divanlı köyü merasında yapılan sınav öncesi uygulamalı bölümüne katılan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı da kepenk ismi verilen çoban kıyafeti giyerek, çobanların uygulamalı eğitimini izledi. Çobanlarla sohbet eden Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, çobanlığın dünyanın en eski mesleklerden birisi olduğunu, çobanlık yapan insanın idarecilik de yapabileceğini söyledi. Çobanlığın peygamber mesleği olduğunu dile getiren Yazıcı, "Dört peygamberin çobanlık yaptığını kaynaklardan biliyoruz. Peygamber Efendimizin de kuzu güttüğünü, Davut ve Musa Aleyhisselamın peygamberlik esnasında çoban olduğunu biliyoruz. Tabi çobanlarımıza da bu manada bir sorumluluk verilmektedir. Bir tefekkür mesleğidir, ihlas mesleğidir, samimiyet mesleğidir" dedi.


DOĞAL ANI YAŞAMAK İÇİN BURAYA GELDİK

Yazıcı, çobanlık yapan insanın merhametli, ilim sahibi olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Kıymetli ve ehemmiyetli, örfümüzde yeri olan bir meslektir. İnsanlığın devamı için lüzumlu bir meslektir. Biz bu hikmet dolu mesleğin kursunu alan kardeşlerimize sertifikalarını vermek ve onlarla beraber bu fıtri, doğal ve güzel anı yaşamak için buraya geldik. Bu açıdan emeği geçen bütün yöneticilerimize bu işi düşünen arkadaşlarımıza ve bu kursu bitirip sertifika alma konumuna gelmiş kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu mesleğe verdiğimiz önem ve güzelliğin ifadesi olarak da Erzurum tabiri ile kepenek veya keven denilen bu abayı beraberce giydik." Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir de sürünün güvenliği, refahı ve sağlığı açısından önemli olan eğitim programının verimli geçtiğini, kursiyerlerin de eğitimden son derece memnun olduğunu anlattı. İŞKUR İl Müdürü Nevzat Atak, istihdamı artırıcı tedbirler almak ve bu konudaki politikaları uygulamak için gayret gösterdiklerini, bu kapsamda açılar kursta 250 kişinin eğitim gördüğünü bildirdi. Kursiyerlerden Cahit Fakılı ise "Çobanlık kursuna katılıp belge alacağım gün aklıma dahi gelmezdi" dedi.

#çoban
#sertifika
#eğitim
#kepenek
9 yıl önce
default-profile-img