|

Cübbeli muhalefete son

Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde TBB Başkanı Feyzioğlu'nun Danıştay’ın 146. Kuruluş Yıldönümü’nde taşkınlık yapması kuralları değiştirdi. Bugün yapılacak adli yıl açılışında sadece Yargıtay Başkanı Cirit konuşacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:48 - 30/08/2015 Pazar
Yeni Şafak

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen ve 20 Temmuz'da başlayan adli tatil bugün sona eriyor. Adliyeler, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde bugünden itibaren tam kapasite çalışmaya başlayacak. Yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Yargıtay, bir törene ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törende öncekilerin aksine sadece Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit konuşacak.


YASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

Önceki yıllardaki törenlerde Türkiye Barolar Birliği Başkanları da konuşuyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde katıldığı Danıştay'ın 146. Kuruluş Yıldönümü'nde seçilmişlere ayar vermeye kalkan TBB Başkanı Feyzioğlu'na da one minute çekerek salonu terk etmişti. Bu gerginliğin ardından yapılan yasa değişikliği ile resmi adli yıl açılış töreni yapılması uygulamasına son verilmişti. Barolar Birliği bu nedenle yeni adli yılı 5 Eylül'de alternatif törenle açacak.


BAŞKAN KONUŞACAK

Rixos Otel'de düzenlenecek törene yargı mensuplarının yanı sıra bürokrasiden ve siyasetten isim katılacak. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılması bekleniyor. Söz konusu törende sadece Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit konuşacak. Cirit ayrıca “Adli Yıl Açılış Töreni ve Yargıtay Onur Günü” nedeniyle TBMM Havuzlu Bahçe'de kokteyl verecek.


PARALEL ADLİ YIL AÇILIŞI

Yeni adli yıl açılışında konuşma yapmayacak olan TBB Başkanı Feyzioğlu, alternatif bir açılış töreni düzenledi. 5 Eylül'de Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak törenin açılış konuşmasını Feyzioğlu yapacak.



'Siyasetin yeri bellidir'


Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yasa değişikliği ile resmi adli yıl açılış töreni yapılması uygulamasına son verilmesiyle ilgili “1943 yılından bu yana adli yıl açılış törenleri yapılıyor. Bu törenler, yasa olmadan da yapılabilir. Barolar ve başsavcılıklar yapabiliyor. Yine Yargıtay geleneksel törenini sürdürecektir” demişti. AK Partili Ramazan Can ise “Biz töreni yasaklamadık. Sadece yasal dayanağını kaldırdık. Bu törenler Başbakanların azarlandığı, milli iradenin aşağılandığı, Başbakanlara konuşma ve cevap hakkı tanınmadan yapılan toplantılar şeklinde geçmektedir. Siyaset yapılacak yerler bellidir. Cüppelerini çıkarsınlar siyasetlerini öyle yapsınlar” ifadelerini kullanmıştı.







#Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
#TBB Başkanı Feyzioğlu
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
9 yıl önce