|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TEOG ve LYS açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin New York kentinde yaptığı açıklamalarda TEOG ve LYS ile ilgili ikinci bir açıklama yaptı. TEOG'un aşırı masraflarına dikkat çeken Erdoğan, LYS'yi de kapsayan geniş bir eğitim refermuna dikkat çekti.

Yeni Şafak
12:05 - 23/09/2017 السبت
Güncelleme: 12:18 - 23/09/2017 السبت
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu için bulunduğu ABD’nin New York kentinde, basın mensuplarına temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu ve sorularını cevapladı. TEOG ve LYS ile ilgili ikinci bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde ciddi bir dönüşümün şart olduğunu belirtti. İşte Erdoğan'ın basın mensuplarının TEOG ve LYS ile ilgili sorularına verdiği cevaplar:

Kapsamlı bir eğitim reformunu ne zaman tartışabiliriz?

Şu anda tartışmıyoruz, yaşıyoruz. Mesela TEOG, ben o açıklamayı yapmamış olsam hala ülkenin gündeminde kalacaktı. Baktım ki bu işe yeterince kulak asılmıyor. En iyisi açıklama yaparak gündeme taşıyayım istedim bunu. Çünkü ailelerin hali ortada. Çocuklar bindirilmiş kıta. TEOG ne kazandırıyor bize? Sadece, stres stres stres... Masraf masraf masraf.. O sistem, paraların genelde o namussuzlara (FETÖ’ye) akmasını sağlıyordu. Bu nedenle dershaneleri kapattık; biz devlet olarak hafta sonlarına takviye kursları koyduk. Çocuklarına kurs isteyen göndersin kurslara. İnat etmenin anlamı yok. Sen devlet olarak çocuklarını yetiştiremiyorsan bir yerde suç bizimdir. Bunu aşmamız lazım. Ortayı düz ortaokulda okudun, buradan fen lisesine gidecek. Kendisine en yakın yere gidecek. Fazla müracaat varsa lise kendi imtihanını yapar.

TEOG ile birlikte LYS’nin de kaldırılması gündemde mi?

Bizim eğitim öğretimde çok ciddi bir dönüşüme girmemiz lazım. Bunların hiç biri bizim geçmişimizde olan sistemler değil. Sonradan siyasi yaklaşımlarla eğitim öğretimin içerisine girmiş sistemler. Ben YÖK ile de bu konuyu görüştüm. Milli Eğitim ile de. Başbakanla da bu konuda mutabık kaldık. En kısa zamanda gereken adımlar atılacak.

Etüt merkezleri kalkacak mı?

Etüt merkezlerini kalktı diye biliyorum. Milli Eğitime talimatı verilmişti bunun. Takviye kursları var onların yerine.



TEOG NEDİR?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ya da kısaca TEOG, MEB tarafından 2013-2014 eğitim öğretim yılında yürürlüğe soktuğu ve Türkiye’de öğrencilerin ortaöğretime geçişini düzenleyen sistemdir. Tek sınavlı sistemlerden farklı olarak TEOG kapsamında öğrenciler bir eğitim öğretim yılında altı temel dersten iki dönemde sınavlara girerler.

TEOG kapsamındaki temel dersler olan Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden iki yazılısı olanlardan birincisi ve üç yazılısı olanlardan ikincisi tüm Türkiye’deki Temelöğretimin son yılındaki öğrenciler ortak sınavlar adı altında uygulanır. Öğrencilerin bu sınavlarda aldıkları puanlar ile öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflardaki yılsonu başarı puanları beraber hesaplanarak ortaöğretime geçişte öğrencilerin yerleştirilmesi için kullanılır.

Yılsonu Başarı Puanı:
not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puandır.
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı:
Ortak Sınavlardan alınan puanlar her dersin kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanır.
Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması:
Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir.
  • YGS nedir?
  • 2010 tarihinde hayata geçirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), öğrencilerin yükseköğretime geçişi için yapılan ilk sınavdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından kontrolü sağlanmakta ve ÖSYM'ye bağlıdır.
  • YGS, öğrencilerin bir sonraki LYS sınavına giriş yapabilmesi için bir anlamda baraj sınavıdır. 180 puan ve daha fazlasını alan öğrenciler, YGS'ye katılmaya hak kazanır.
  • 150 puan ve 150 puandan daha yüksek bir puan alamayan öğrenciler ise YGS türünden öğrenci kabul eden üniversitelere geçiş yapamamaktadırlar. Sınav; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve FEn Bilimleri olmak üzere 4 ayrı daldan oluşur. 4 bölümün her birinde 40 soru bulunmaktadır. Toplam sınavda 160 soru sorulmaktadır.
  • İsteyen her kişi her sene bu sınava girebilmektedir. Sınava girmede herhangi bir sınır yoktur. Öğrenciler sınav sonuçlarını öğrenmek için ÖSYM'nin Aday İşletim Sistemi'ni kullanmaktadır.
  • LYS nedir?
  • LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından beri uygulamaya alınan test türü bir sınavdır. Her sene haziran ayı içinde gerçekleştirilen sınav Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.

#TEOG
#LYS
#YGS
٪d سنوات قبل