|

Cumhurbaşkanı'na hakaret Avrupa’da da suç

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selami Turabi, Cumhurbaşkanı'na hakaretin sadece Türkiye’de değil Avrupa’nın birçok ülkesinde de hapis cezası gerektiren bir suç olduğunu söyledi. Turabi, "Anayasa'nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı'na yöneltilen hakaretlerin devletin en yüksek temsil makamına yöneltildiği kabul edilmektedir" dedi

Yeni Şafak ve
03:00 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:16 - 1/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı'na hakareti ifade özgürlüğü kalkanıyla savunmaya çalışan Avrupa devletleri ile onların Türkiye'deki uzantıları artık susacak. Cumhurbaşkanı'na hakaret sadece Türkiye'de suç değil Avrupa'nın birçok ülkesinde de cezası hapis. Almanya'da 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası varken, Danimarka'da olağan suçun iki katı ceza uygulanıyor. İtalya'da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası var. Son günlerde tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selami Turabi değerlendirdi.



DEVLETİN EN YÜKSEK TEMSİL MAKAMI

Turabi, Cumhurbaşkanı'na hakaretin TCK'nın 299. maddesinde suç olarak düzenlendiğini hatırlatarak “Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 104. maddesine göre devletin başı olup Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Bu madde doğrultusunda Cumhurbaşkanı'na yöneltilen hakaretlerin devletin en yüksek temsil makamına yöneltildiği kabul edilmektedir. Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunda, korunan değer Cumhurbaşkanlığı'nın fonksiyonları olmayıp Cumhurbaşkanı'nın şeref varlığıdır” değerlendirmesinde bulundu.





GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HAPİS CEZASI VAR

Turabi, Cumhurbaşkanı'na hakaretin Avrupa'da suç olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanı'na ya da Kral'a hakaret Avrupa ülkelerinde de ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir.Bu ülkelerden bazıları Almanya, Danimarka, Fransa,Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya Litvanya, Malta, Polonya, Portekiz, Slovenya ve Yunanistan'dır. Belirtilen ülkelerin çoğunda bu suçun yaptırımı olarak hapis cezası öngörülmüştür. Bazı ülkelerde ise seçimlik ceza olarak para cezası düzenlemede bulunmaktadır” dedi.



'DEĞERLER ÇOKLUĞU'

Turabi, “Cumhurbaşkanı devletin en üst temsil makamı olması sebebiyle Cumhurbaşkanı'nın kendisinde bütünleşen değerler çokluğu var kabul edilmektedir. Bu nedenle Türk ceza Kanunu'nun 299. maddesinde ve Avrupa ülkelerinin de kendi ceza kanunlarında özel olarak düzenlenme ihtiyacı duyulmuştur” ifadelerine yer verdi.



Hangi ülkede ne kadar ceza uygulanıyor

Avrupa'nın en gelişmiş ülkesi Almanya'da bile Cumhurbaşkanı'na hakarete 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırıldığını ifade eden Turabi, hakaretin cezaları şöyle sıraladı:



  1. -Türkiye: 1 yıldan 4 yıla kadar hapis
  2. -Almanya: 3 aydan 5 yıla kadar hapis
  3. -Danimarka: Olağan suçun iki katı ceza
  4. -Fransa: 6 ay hapis ve 7500 avro para cezası
  5. -Hollanda: 1 yıla kadar hapis ve 3. derece para cezası
  6. -İtalya: 1 yıldan 5 yıla kadar hapis.
  7. -Litvanya: 500 bin avro para cezası
  8. -Malta: 1 aydan 3 aya kadar hapis ya da para cezası
  9. -Polonya: 3 yıla kadar hapis
  10. -Slovenya: 1 yıla kadar hapis
  11. -Yunanistan: 3aya kadar hapis

#Adalet Bakanlığı
#Avrupa Birliği
#Doç. Dr. Selami Turabi
#Cumhurbaşkanı
8 yıl önce