|

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: İtiraz ettik Rusya erteledi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin itirazları üzerine Rusya'nın Suriye halkları kongresini ertelediğini açıkladı. Suudi Arabistan'da prens ve bakanların tutuklanmasına ilişkin de değerlendirme yapan Kalın, "Umarız Suudi Arabistan'ın refahına, barışına katkı sağlayacak bir süreç yaşanır" dedi.

Yeni Şafak
11:22 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 11:51 - 5/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
İbrahim Kalın.
İbrahim Kalın.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin itirazları üzerine Rusya'nın Suriye halkları kongresini ertelediğini açıkladı. Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

DEAŞ'la mücadele

"Avrupa'dan 5 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katıldığı tahmin ediliyor. 5 bin kadar da Orta Asya'dan katılım olduğu ve bir o kadar da Arap dünyasından katılımın olduğu tahmin ediliyor. Bunlarla kıyasladığınız zaman Türkiye'den katılım çok daha az seviyede olmuştur.

İstihbarat paylaşımı önemli, sınır güvenliğini artırdık.

Başbakan Yıldırım'ın ABD temasları

Başbakan Yıldırım'ın'ın 8 Kasım'da Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı ile görüşmesi olacak.

Ankara Washington temaslarında temel konular, vize krizi, PYD ve FETÖ olacak. ABD-PYD ilişkisi artık sonlandırılmalı. Diğer bir mesele ise FETÖ. Türkiye'de darbe girişimi yapmış bir örgütün elebaşısı ve operatifleri hala orada. Bu kabul edilemez. Aynısı tam tersi olsaydı, biz onlara iade etmeseydik, elbette onlar da bunu kabul edilemez bulurdu. Beklentimiz FETÖ elebaşından diğerlerine kadar Türkiye'nin hukuk çerçevesindeki taleplerini değerlendirmesi.

Almanya'daki PKK çatışması

Alman polisinin PKK'lılara müdahalesi olumlu bir gelişme. Ama yeterli değil. Daha çok adım atılması gerekir. Almanya ile iyi ilişkiler isteriz.


Suudi Arabistan'da prens ve bakanların tutuklanması

İçişleri meselesidir. O konuda bir şey diyemem. Kral'ın fermanıyla bu değişiklikler yapıldı. Önümüzdeki günlerde herhalde detaylar netleşecek.

Suudi Arabistan da aslında bir dönüşüm sürecinden geçmeye çalışıyor. Kısa vadede bu hadiseler sıcak gündem başlığı oluşturuyor ama bir türlü sosyal devrimin yapı taşlarını mı oluşturmaya çalışıyorlar diye ben okumaya çalışıyorum. Mesela kadınlara araba kullanma hakkı verilmesi. Şimdi bununla ilgili bir karar alındı.

Umarız Suudi Arabistan'ın refahına, barışına katkı sağlayacak bir süreç yaşanır burada."


#İbrahim Kalın
#Rusya
6 yıl önce