|

DAEŞ’in Esed’i vurduğunu gören oldu mu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya’nın Esed’e verdiği destekle, Ukrayna ve Kırım’daki yasadışı uygulamaları dünya gündeminden düşürdüğünü vurguladı. Kalın, kanlı örgüt DAEŞ’in şimdiye dek Esed güçlerine hiç saldırmadığına da dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 2/10/2015 Cuma
Güncelleme: 00:08 - 2/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Daily Sabah' gazetesinde kaleme aldığı 'Cani bir Tiranı Değil, Suriye Halkını Kurtarın' başlıklı yazısında son dönemde yaşanan Suriye odaklı gelişmeleri değerlendirdi. Rusya Lideri Vladimir Putin'in DAEŞ'i yok etme bahanesiyle Suriye'deki askeri varlığını artırdığına dikkat çeken Kalın, Rusya, İran ve Hizbullah'ın desteği sayesinde hem istihbarat hem de silah gücüne sahip olan Esed rejiminin, çok sayıda Suriyeliyi öldürürken, kentleri bombalarken ve milyonlarca kişiyi evlerini terk etmek zorunda bırakırken neden DAEŞ'e karşı herhangi bir saldırı düzenlemediğini sordu.



KULLANIŞLI BİR ARAÇ


“Neden Esed'in ordusu, Şam ve Halep'te halkı bombalarken DAEŞ'in Suriye'deki karargahının bulunduğu Rakka'yı hedef almaz? Aynı soru DAEŞ için de sorulabilir: Çok sayıda kişiyi öldüren DAEŞ, nasıl olup da Esed rejimine karşı herhangi bir saldırı girişiminde bulunmamıştır?” ifadelerini kullanan Kalın, Esed ve DAEŞ'in karşılıklı olarak birbirlerinden yararlandıklarına işaret ederek şöyle yazdı:



“Esed rejimi ve DAEŞ, Suriye'deki ılımlı muhalefetle demokratik ve çoğulcu bir Suriye'ye yönelik umutları yok etmek için birlikte çalışıyor. DAEŞ, Suriye'deki savaşta kullanışlı bir araç haline gelmiştir. Herkes, Suriye ve Irak ile ilgili politikalarını haklı çıkarmak için DAEŞ'i kullanmaktadır. Rusya, Esed rejimine verdiği desteği haklı çıkarmak için DAEŞ'i öne sürüyor. İran ve Hizbullah da aynı gerekçeyi kullanarak bölgeye yabancı savaşçı gönderiyor.”



DAEŞ'İ ESED BESLEDİ


“Bu, en baştan Esed'in hesap ettiği bir şeydi: Şiddet yanlısı aşırı unsurları Suriye'deki savaşın içine çekmenin bir yolunu bulmak ve dünyaya radikal gruplara karşı laik bir Suriye için mücadele ettiğini söylemek. Ne yazık ki Esed, Batı'da bazılarını bu şekilde kazanmışa benziyor. DAEŞ tehdidini ortadan kaldırmak için Esed rejiminin devam etmesi gerektiğini iddia edenler, tersine iş görmektedir. DAEŞ'in gelişip yayılmasına yol açan koşulları Esed rejimi yaratmıştır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söylediğinin tersine ABD Başkanı Barack Obama'nın tiran olarak nitelediğini kurtarmak için Suriye halkını feda etmek çok büyük bir hata olacaktır.”



Kırım ve Ukrayna unutuldu


Rusya'nın Lazkiye'deki donanma üssünün Moskova için önem taşıdığını ancak bunun hikayenin sadece bir kısmını oluşturduğunu belirten İbrahim Kalın, “Batı ittifakının eyleme geçmemesi sayesinde Rusya, Suriye'de kayda değer bir askeri varlığa ulaştı. Rusya-İran ittifakının temel amacı, DAEŞ'i bozguna uğratmaktan ziyade kendileri için faydalı olacak bir siyasi sonuç sağlamaktır” yorumunda bulundu. Rusya'nın, Esed rejimine açıkça verdiği desteğin, dikkatlerin Ukrayna ve Kırım'daki askeri manevralarından uzaklaşmasına hizmet ettiğini vurgulayan Kalın, “Dünyanın Kırım'ın yasadışı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunda devam eden savaştan çok Suriye hakkında konuştuğu bir dönemde Putin'in 10 yıldır katılmadığı BM Genel Kurul toplantılarında hazır bulunması tesadüf değildir. Rusya ve İran'ın Suriye krizini çözmeyi amaçlayan geniş bir bölgesel çabanın parçası olması gerektiğine şüphe yok. Ancak bu, suç işleyen bir rejimi desteklemelerinin kabul edilmesi anlamına gelmez” ifadesini kullandı. Kalın, tek çözümün Suriye'deki ılımlı muhalefetin güçlendirilmesine bağlı olduğunu kaydetti.


#daeş
#suriye
#ortadoğu
9 yıl önce