|

Dalgalanma korkusu bir hatadır

Dünya Bankası Başdanışmanı Honohan, dolarizasyonun hem enflasyon hem de politika reformlarıyla alakalı olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 16/12/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:27 - 16/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Dalgalanma korkusu bir hatadır
Dalgalanma korkusu bir hatadır

Dünya Bankası Finans Politikası Başdanışmanı Patrick Honohan, Türkiye'de dolarizasyondaki düşüşün, 2001'den itibaren hızlı olduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın düzenlediği “Dolarizasyon” konferansında konuşan Honohan, yüksek dolarizasyonun, enflasyonun yüzde 35'in altında tutulması halinde engelleneceğini belirterek, Lübnan'ın dolarizasyonda ilk sırada yer almasının, off shore merkezi olması ve geçmişte hiper enflasyon yaşamasından kaynaklandığını ifade etti.

Hiper enflasyonun olduğu hiçbir ülkenin bugüne kadar dolarizasyondan kaçamadığını, dolarizasyonun politika reformuyla da alakalı olduğunu vurgulayan Honohan, mevduatın çoğunluğunun döviz kuru cinsinden tutulmasının sistemik ve bankacılık riskleri getirdiğini söyledi. Dolarizasyonun gelecekte daha yavaş artacağını söyleyen Honohan, dalgalanma korkusunun bir hata olduğunu, dolarizasyonun altında yatan nedenlerin giderilmesi gerektiğini hem enflasyon hem de politika ortamının düzenlenmesinin önem taşıdığını vurguladı.

17 yıl önce