|

Darbe girişimi 11 Eylül saldırılarına benziyor

Amerikalı Müslüman ressam Asiye Avis Allman, İstanbul’daki üçüncü kişisel sergisini geçtiğimiz hafta gerçekleşen darbe girişminden dolayı iptal etti. Bugün ülkesine dönerken 3 eserini Sultanahmet’teki The Hand Hotel’de ki atölyesine bırakan Allman, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini 11 Eylül sadırılarına benzetiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2016 Pazar
Güncelleme: 23:20 - 30/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

34yıl önce İstanbul'a gezmeye gelen ve Sultanahmet'e hayran kalan Amerikalı Müslüman ressam Asiye Avis Allman, Türkiye'deki üçüncü kişisel sergisini geçtiğimiz hafta sergileyecekti. 15 Temmuz akşamı gerçekleşen darbe girişimi dolayısıyla sergisini iptal etmeye karar veren Allman, bugün ülkesine dönüyor. Ramazan ayında oluşturduğu iki eseri ve darbeye karşı yaptığı yeni resmini Sultanahmet'teki The Hand Hotel'in içerisinde bulunan atölyesinde bırakan Allman, Türk halkının demokrasi için gösterdiği direnişe şahitlik etmekten dolayı mutlu olduğunu dile getiriyor. Darbe girişimini Amerika'da yaşanan 11 Eylül olaylarına benzeten Allman, Dünya Ticaret Merkezi'nin gözleri önünde yıkıldığını söylüyor. Türkiye'de de bulunduğu süre içeresinde darbeye şahit olmaktan dolayı üzüntü duyan Allman, “İkisi de aynı büyüklükte bir olaydı. Ama Türk halkı direndi ve demokrasiye sahip çıktı” diyor.



ESİN KAYNAĞIM MARMARA İLAHİYAT CAMİİ


Türkiye'de teşebbüs edilen olayın Amerika'ya göre daha kötü olduğunu belirten Allman, “Burada gerçekleşen olayda Türklerin kendi ordusundaki asker darbe yapmaya kalkıştı. 11 Eylül saldırısı ise farklı milletten insanların yaptığı bir eylemdi. Amerika halkı da aynı birlik ve beraberliği göstermişti. Türkiye'de de demokrasiye sahip çıkan insanların yaptığı şey gurur verici” şeklinde konuşuyor. Demokrasi yürüyüşleri sırasında Marmara İlahiyat Camii önünden geçerken camiye asılan bayrakların dikkatini çektiğinden dolayı darbeyle ilgili bir resim yapan Allman'ın “Esin kaynağım bu defa Sultanahmet Camii değil Marmara İlahiyat Camii oldu” diye anlatıyor.



Elif ile anlatıyorum






Bu yıl özellikle Ramazan ayı içerinde İstanbul'a gelen Allman, mübarek ayın atmosferi içerisinde resim yaptı. Allman, “Yaptığım resimlerde Elif harfinden yola çıkarak figürleri namaz hareketlerine benzetmeye çalıştım. Allah yazısına vurgu yaptım. Yabancılar bakınca Allah yazdığını anlamıyor. Orada sadece bir hareketlilik görüyorlar. İslam'ı sanatımı kullanarak göstermeye çalışıyorum” şeklinde konuşuyor.


#Asiye Avis Allman
#The Hand Hotel
8 yıl önce