|

Dünya değişti BM de değişmeli

BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM sistemini eleştirdi. Erdoğan, “BM eksiklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği yegane küresel çatı. Ancak dünya BM’nin kurulduğu dönemdeki dünya değildir. BM değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmeli” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 02:35 - 19/09/2017 Salı
Yeni Şafak
​Dünya değişti BM de değişmeli
​Dünya değişti BM de değişmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın değiştini Birleşmiş Milletlerin reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, BM binasının karşısında bulunan yeni Türkevi binasının temel atma töreninde konuştu. Türkiye’nin, gelişen ve değişen dış politika anlayışına uygun mekanlara ihtiyacının arttığını belirten Erdoğan, eski Türkevi binasının artık ihtiyacı karşılayamadığını ifade etti.

DOSTLARA HİZMET VERECEK

Arsasını ve inşaat alanını büyüterek Türkiye’nin vizyonuna yakışır bir Türkevi binası yapma kararlarını bugün fiilen hayata geçirdiklerini vurgulayan Erdoğan, “Başbakan olduğum dönemde burası bize yetmez, daha büyük bir yere kavuşmamız lazım diye bir gayretin içerisine girdik. Şu anda üzerinde bulunduğumuz kısmı, arkadaki duvara kadar olan bölümü böylece eski Türkevi binasına katmış olduk. Türkevi, Amerika’da yaşayan on binlerce vatandaşın yanında, dost ve kardeş olarak gördüğümüz tüm halklara da hizmet verecektir” diye konuştu. Türkevi’nin, tam karşısında yer aldığı BM’ye asıl misyonunu hatırlatacak bir kucaklayıcılıkla hizmet vereceğini ümit ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

BARIŞ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

“Türkiye, bölgesel ve uluslararası düzeyde barışın, istikrarın, güvenliğin ve refahın tesisi için tüm gücüyle ve imkanlarıyla mücadele etmektedir. Bu doğrultuda sürdürdüğümüz yapıcı ve aktif girişimlerimizle dünyadaki halkların büyük bölümünün takdirini kazandık. Uluslararası alanda yeni işbirliği imkanları oluşturarak, bu çabamızı genişletmeye çalışıyoruz. Siyasi diyaloğu, ekonomik işbirliğini ve toplumlar arası etkileşimi güçlendirmek suretiyle insanlığa küresel ölçekte katkı sağlamanın gayreti içindeyiz”

Erdoğan, BM teşkilatının tüm eksiklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildiği yegane küresel çatı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

BU YIL YAPILACAK REFORM YETERSİZ

“Ancak dünya artık Birleşmiş Milletlerin kurulduğu dönemdeki dünya değildir. İkinci Dünya Savaşı artık gerilerde kaldı ve o dönemdeki beş ülkenin daimi üyeliğiyle geleceğe yürümek, bu adaletle bağdaşır bir durum değildir, dünya barışını da sağlamaya yönelik bir yapı asla değil. Ülke sayısı misliyle artarken, tehditler de biçim ve ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Birleşmiş Milletler’in, değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Örneğin bu yılki gündemde reform var ama bu reform yine bizim anladığımız bir manada bir reform değil. Asıl olan Birleşmiş Milletler’in yapısı üzerindeki reformdur. Bu reform gerçekleşmediği sürece sağlıklı bir Birleşmiş Milletler yapısı veya çalışması görmek de mümkün değildir.”

  • Irak’ın bütünlüğü korunmalı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye ziyaretinden önce New York'ta Irak Başbakanı Haydar el İbadi yüz yüze görüşeceğini açıklamıştı. Ancak İbadi programını değiştirip ABD'ye gitmekten vazgeçince bu görüşme telefonda gerçekleştirildi. Görüşmede, ikili ilişkilere ve bölgedeki son gelişmelere dair görüş teatisinde bulunuldu. Barzani yönetiminin düzenlemeyi planladığı referandumun da ele alındığı görüşmede, bu yöndeki ısrarın bölgede gerilimi artıracağına işaret edilerek, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin referandumla ilgili yürütmeyi durdurma kararı almasının isabetli olduğu belirtildi. Görüşmede, başta PKK ve DEAŞ olmak üzere terörle mücadele meselesi de ele alındı.

Başarımızın sembolü

Türkevi binanın 36 ayda bitirilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede bir aksamanın olmaması temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin kaleme aldığı mektubu özel bir kapsülün içinde temele yerleştirdi. Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle yeni Türkevi binası için kürekle toprak attı ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubunda, “Türkiye, özellikle son 15 yılda demokrasi ve ekonomide gerçekleştirdiği reformlarla tarihi başarılara imza atmıştır. Bugün temelini attığımız Türkevi, ülkemizin bu başarı hikayesinin sembollerindendir.” ifadelerine yer verdi. “Tarihimizden ve değerlerimizden aldığımız güçle Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz.” vurgusu yapan Erdoğan, şunları kaydetti: “İstikbalimizin teminatı olarak gördüğümüz, kendilerine daha müreffeh bir ülke bırakmak için gecemizi gündüzümüze kattığımız yeni nesillerin de aynı inanç ve azimle bu kutlu yolculuğu devam ettireceklerine inanıyorum. 2017 Türkiyesi ve New York’undan geleceğe selam ve saygılarımı sunuyorum.”

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#BM
#Birleşmiş Milletler
7 yıl önce