|

Demirtaş olay yerine mi gitti

Başbakan Davutoğlu, HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın iddialarına sert tepki gösterdi. Davutoğlu, “Kendisi olay yeri incelemesi mi yaptı? Sayın Demirtaş’ın herhangi bir şekilde söyleyecek bir sözü varsa, o alçaklara dönüp konuşmalı. Teröristleri arkasına alarak ulaşacağı tek yer Tahir Elçi’nin katline sebebiyet verenlerle işbirliği yapma konumudur” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:33 - 2/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

KKTC'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'Elçi'nin ölümünün polis kurşunuyla gerçekleştiği kesin' iddiasına sert tepki gösterdi.


Davutoğlu, “Eğer gerçekten olayın aydınlatılması isteniyorsa niçin olay yerine giden Başsavcımız, olay inceleme ekibine hatta onlara eşlik eden baro temsilcilerine dönük olarak saldırılar yapılıyor. Eğer birileri bu olayın üstünün örtülmesini istiyorsa o birileri o saldırıları gerçekleştirenlerin arkasındaki odaklardır. Oraya giden sivil ekiplere, bu araştırmayı yapacak olan ekiplere saldıranlar bu cinayetin gerçek failleridir. Demek ki örtmek istedikleri bir mesele var" dedi.



ELİNDE HANGİ BELGE VAR


“Şimdi Demirtaş'a burada sormak lazım, elinde hangi belge var da bu kanaati serdediyor. Kendisi olay yeri incelemesi mi yaptı?" diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:



“Eğer Sayın Demirtaş'ın herhangi bir şekilde söyleyecek bir sözü varsa, olay yerine inceleme için giden ekiplere, baro temsilcilerine ateş açan o hainlere, o teröristlere, o alçaklara dönüp konuşmalı. Teröristleri arkasına alarak, teröristlerin yanında durarak ulaşacağı tek yer Tahir Elçi'nin katline sebebiyet verenlerle işbirliği yapma konumudur. O saldıranların peşinden giden polislerin girdiği çatışma üzerinde spekülasyon üretmeleri aslında cinayeti örtme çabasıdır."





TEK TEK MAHALLELERE GİRİLECEK


Saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili bilgi veren Davutoğlu, “Biz tekrar bir çatışmaya mahal verilmemesi için sükunetle o çalışmaları yaparken, yapmaya çalışırken onlar saldırılarını yoğunlaştırıyor. Gerekiyorsa tek tek mahallelere girilecek, bu saldırıları yapanlar adaletin önüne çıkarılacak ve surda o tarihi surda o mübarek mahalde, silah sesleriyle roketlerle halkımızın gününü karatmaya çalışanlardan hesap sorulacak. Bu hesap aynı zamanda Tahir Elçi'nin katillerinden hesap sormaktır" dedi.



ÖRTÜLEMEYECEK BİR GERÇEK


Başbakan, “Kim bu cinayeti örtmeye çalışıyorsa çalışsın örtülemeyecek bir gerçek var. Bu cinayetin müsebbibi, olay yerine yakın 100 metre mesafede polislerimize alçakça saldıran PKK'dır. Bütün bu baskılara rağmen olay inceleme heyetimiz çalışmasını büyük ölçüde tamamlamıştır" diye konuştu.





KİMSE TAVİZ BEKLEMESİN


Rus uçağının hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinde pilotların gereğini yaptığını belirten Davutoğlu, “Yanı başımızda savaş cereyan ederken, hava sahamızın ihlal edilmesine sessiz kalmamız beklenemez. Türkiye'nin doğrudan Rusya'yı hedef alan bir hareketi yoktur. İlişkilerimizin tekrar normal bir şekilde sürmesi sağlanabilir. Asılsız ithamlarla ihlali örtmek mümkün değil. Her iki tarafın kaybedeceği bir ilişkiler manzumesinin önü açılmamalıdır ama Türkiye'den de kimse hava sahası, kara ve deniz sınırları konusunda taviz vermesini veya geri adım atmasını bekleyemez" diye konuştu.



Öncelik bütçe


Muhalefet ile diyalog noktasında ilk adımın bütçe olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Kalıcı bütçe konusunda bir uzlaşma sağlarsak sonra diğer reform ve yasalar gündeme gelecek ki bir çoğuna itiraz edileceğini düşünmüyorum. Bunlar ortak reformlar. Daha önce bizim iktidarımızın ilk yıllarında AB ve demokratikleşme bağlamında reform ve yapılan çalışmaları da birlikte yürütmüştük" diye konuştu. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Özel konuda, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık reform ve vaatler takvimini hayata geçirip ele alacağız. Geçen seneden kalan bazı reformlar var. Kişisel hakların korunması gibi. İnsan hakları alanında atılacak adımlar ve kalan reformlar var. Şeffaflık, siyasi etik, bunlar benim sunduğum fakat yetişmediği için kalan reformlar. Alevi vatandaşlarımızın hakları ile ilgili düzenlemeler var. Bunlara herhangi bir itiraz geleceğini düşünmüyorum. Hepimizin üzerinde mutabık kaldığı şeyler. Yine yargı reformu. Bunu da ilan ettim ama yasal hale dönüşmemişti. Bunun içinde de mutabık kaldığımız birçok husus var. Mesela Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun ikiye bölünerek hakimler ve savcılar kurulunun ayrı olması. Yine CHP ile anlaşmamız halinde bir anayasa reformu."



Çözüm için her katkıya hazırız


64. hükümetin göreve başlamasının ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapan Başbakan Davutoğlu önce Rauf Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük'ün kabirlerini ziyaret etti. Davutoğlu'nun daha sonraki durağı Boğaz Şehitliği ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı oldu.





ADIM ATMANIN ZAMANI


Davutoğlu ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra küresel ve bölgesel konular da ele alındı. Akıncı ve Davutoğlu, bir süre görüştükten sonra çalışma yemeğine geçti. Ardından ikili basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, “Pazar günü AB-Türkiye Zirvesi'nde de açıkça ortaya çıktığı gibi Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri son derece olumlu atmosferle yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Orada gördüğümüz olumlu atmosferin adaya da yansıyıp, tarihin derinliğinden bu yana Avrupa halkları arasında yer alan Türklerin, Yunanlıların ve Rumların hep beraber yine Avrupa kıtası içinde birlikte bir barış havzası oluşturması yönünde adım atmalarının vaktinin geldiğini biz de düşünüyoruz" dedi.



TÜNELİN UCUNU GÖREBİLİRİZ


Davutoğlu, “Aynen 2004 yılında Annan Planı ve referandumunda olduğu gibi kalıcı, adil ve barışçıl çözüm için her türlü katkıya hazırız" diye konuştu. “Adaya kalıcı barış ve istikrar getirecek olan bir çözüme gidilmesinin önü açılsın" diyen Davutoğlu, “Bu noktada BM'nin yürütmekte olduğu görüşmelere Türkiye katkı vermeye devam edecek. Türkiye, çözümün asli unsurlarından biridir ve gereken adımları atacaktır" ifadesini kullandı. Mustafa Akıncı da “Günün sonunda mülkiyette kabul edilebilir bir noktaya ulaşırsak tünelin ucunda artık ışığı görebileceğimizi değerlendiriyorum" açıklaması yaptı. KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, KKTC Başkanı Ömer Kalyoncu ile görüşen Davutoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin de açılışını yaptı,.





#Başbakan Davutoğlu
#Rus uçağı
#Demirtaş
8 yıl önce