|

Demirtaş ve HDP'li vekillere Yasin Börü sorulacak

6-8 Ekim 2014’te sokakların kan gölüne döndüğü provokasyonun fitilini ateşleyen HDP’li Demirtaş, cezaevine gönderildi. Demirtaş, terör eylemleri sırasında Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesine ilişkin hesap verecek. Yasin Börü davasıyla HDP'ye terör soruşturmasının dosyalarının birleştirilmesi de gündemde.

Yeni Şafak
11:01 - 5/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:23 - 5/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Yasin Börü ve arkadaşları, HDP'nin çağrısıyla birlikte vahşice katledilmişti.
Yasin Börü ve arkadaşları, HDP'nin çağrısıyla birlikte vahşice katledilmişti.

Terör soruşturması kapsamında Diyarbakır'daki evinde gözaltına alınan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklandı. Operasyonda diğer eş başkan Figen Yüksekdağ dahil 8 vekil daha tutuklandı.



HDP'li vekillerin dosyasında çok sayıda suç bulunuyor. Bunlardan biri de 31 kişinin katledildiği 6-8 Ekim olaylarında halkı kışkırtmak. Bu olaylarda Yasin Börü ve arkadaşları da terör yandaşları tarafından katledilmişti.



Başta Demirtaş olmak üzere tutuklanan HDP'li vekillere 6-8 Ekim provokasyonu da sorulacak. Öte yandan, Yasin Börü davası dosyasının bu dava ile birleştirilmesi de gündemde. Börü'nün davasına bakan avukatlar, HDP soruşturmasına ait dosyaların içeriğine göre bu talepte bulunabileceklerini açıkladı.



Anne Börü: Demirtaş yargılansın


Yasin Börü'nün annesi Hatice Börü, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, "Sokağa çağıran HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tı. Bu vahşeti yapan PKK yandaşlarıydı. Demirtaş'ın ve diğerlerinin de yargılanmasını istiyorum. Dava nasıl başladıysa öyle devam ediyor. Buradan Ankara'ya gitmek kolay değil. Vahşet burada işlendi mahkemenin de burada olmasını istiyorum. Artık geri gelmeyeceğini biliyoruz ancak bir nebze de olsa içimize su serpilsin. Özellikle Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve eski DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün yargılanmasını istiyorum. Çünkü onları sokağa salanlar bunlardı" demişti.



  • 6-8 Ekim'de ne olmuştu?
  • HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.
  • Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.




#HDP
#Selahattin Demirtaş
#Yasin Börü
7 yıl önce