|

Devlet üniversiteleri ağlıyor

Üniversiteler yeni eğitim-öğretim dönemine sancılı başlıyor. Devlet üniversitelerinin rektörleri, yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle eğitimin durma noktasına geldiğini ifade ettiler.

Yeni Şafak
00:00 - 22/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 16:51 - 11/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Üniversiteler, 2001-2002 eğitim-öğretim yılına sancılı başlıyor. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabih Tansal, bütün devlet üniversitelerinin sorununun kaynak yetersizliği ve devletin eğitime ayırdığı payın gün geçtikçe azalması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tansal, üniversitelerinin 2000 yılı bütçesinin 17, 2001 yılı bütçesinin de 20 trilyon lira olduğunu, 2002 için de yüzde 45 artışla bütçe hazırlamalarının istendiğini kaydetti.



"Eğitime ara veririz"


Prof. Dr. Tansal, "Elektrik, doğalgaz paralarını ödeyecek ödeneğimiz yok. Bu sene bütçemize yeterli ödenek konmaz, biz de elektriğimizi, gazımızı ödeyemezsek ve TEDAŞ, İGDAŞ elektrik ve gazımızı keserse, biz de tabii ki eğitimimize ara veririz" dedi.



"Eğitimci bulamıyoruz"


Bir diğer sorunun da öğretim üyelerinin maaşlarının düşüklüğü olduğunu ve bir profesörün maaşının 500 dolara indiğini kaydeden Prof. Dr. Tansal, "Hocalarımız üniversiteye olan bağlılıkları ile görevlerini sürdürüyorlar. Ama bu ne kadar sürer bilemiyorum" diye konuştu.



İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu da, şunları söyledi: "Birçok üniversitenin kampuslerinde mekan sıkıntıları artık dayanılmaz boyutlarda. Dershanelerde bugünün teknolojileri uygulanamıyor. Sayımız arttıkça bırakın yabancı dili, Türk dilini bile tam olarak öğretemez hale geldik. Öğrenciyi üniversiteye almak önemli değil, onu aldıktan sonra kaliteli bir şekilde eğiterek, üstün yeteneklere sahip bir kişi olarak topluma kazandırılmak önemli."



Artık YÖK'ü tartışalım


Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış da, üniversitelerin kaynak sorunlarına köklü çözümler getirmek gerektiğini belirterek, bunun için de üniversitelerin, 20 yılını dolduran YÖK yapısını tartışarak, 21. yüzyılın üniversitesini kuracağı yeni bir sistemi oluşturması gerektiğini kaydetti.



#Boğaziçi Üniversitesi
#Prof. Dr. Sabih Tansal
#YÖK
#Devlet Üniversiteleri
23 yıl önce