|

Devletin sırları bu odada

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "kozmik oda" olarak bilinen soruşturmada Türk Silahlı Kuvvetleri, personeline "kumpas" kurulduğuna yönelik deliller elde edilmesi üzerine açtığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 27 kişiden 14'ü tutuklandı. Peki kozmik oda olarak da bilinen bu odayı önemli kılan ne?

Yeni Şafak
10:52 - 3/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:53 - 3/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak
(İllüstrasyon: Yeni Şafak) Türkiye'ye yönelik en büyük dış istihbarat oyunu, “kozmik oda” baskını ile hayata geçirildi.
(İllüstrasyon: Yeni Şafak) Türkiye'ye yönelik en büyük dış istihbarat oyunu, “kozmik oda” baskını ile hayata geçirildi.

Kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında 20 gün boyunca yapılan aramanın nedeninin Türkiye'yi işgale açık hale getirmek ve 15 Temmuz gibi kaos ortamlarında savunmasız bırakmak olduğu ortaya çıkmıştı. “Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast yapılacak" şeklindeki sahte ihbar sonucu 2009'da başlatılan Kozmik Oda soruşturması kapsamında Kozmik odada günlerce arama yapıldı. 2009 tarihinde özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili, Şemsettin Özcan ile dönemin 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan nezaretinde gerçekleştirilen operasyonda, Türkiye'nin maruz kalacağı savaş ve benzeri olağanüstü hallerde alınacak tedbirlerin yer aldığı sır dosyalar FETÖ tarafından kopyalandı. Askeri yetkililer, devletin en mahrem sırlarının ele geçirilerek ABD ile paylaşıldığını ifade ettiler. Peki, kozmik oda olarak da bilinen bu odayı önemli kılan ne? Kozmik Oda'da ne tür bilgiler vardı?





Üst seviye güvenlik

Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki (STK) mühürlü kozmik odaların kapısı yüz ve parmak izi tanıyan, 17 haneli şifrelerle açılıyor. Kozmik odalara çok sınırlı sayıda personelin girmeye yetkisi var. Gayri nizami harp planlarının olduğu bu odalar, alışılmış şekilde balmumuyla mühürlü değil. İleri teknolojiyle korunan bu odalar yine sürekli güncellenen şifrelerle, yüz ve parmak izi tanıyan sistemlerle mühürlü tutuluyor. Benzer sistemler Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bazı birimlerinde de var.



Kozmik odada neler var?

Odalarda, olası bir savaşta devlet büyüklerinden işadamlarına kadar ülke için önemli olan isimlerin nasıl ve nerede korunacağına dair detaylı planlar yer alıyor.




Savaş, işgal girişimi, kargaşa, kaos gibi olağanüstü durumlarda, sivil halkın ve geride kalan unsurların nasıl hareket edeceğinin planları ve halkı işgale karşı örgütleyecek kişilerin isimleri yer alıyor.




  • "Kozmik oda" soruşturması
  • "Kozmik oda" olarak anılan soruşturma, Aralık 2009'da, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a "suikast düzenleneceği" iddiası üzerine başlatılmıştı.
  • Soruşturmada, meslekten ihraç edilen savcı Mustafa Bilgili'nin talebiyle bazı şüphelilerin görev yaptığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında, "devlet sırrı" niteliğinde belgelerin bulunduğu 11 ve 16 nolu odalarda (kozmik oda) dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Kadir Kayan arama yapmıştı.
  • Yıllarca savcı Bilgili'de bulunan dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki yeni iş dağılımının ardından görevlendirilen savcı tarafından, Mart 2015'te takipsizlik kararıyla sonuçlandırılmıştı.
  • Kararda, "Şüphelilerin, Arınç'a ya da hükümet üyesi diğer bakanlara karşı suikast hazırlığı yaptıklarına, cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eylemini gerçekleştirmek üzere, silahlı terör örgütü kurduklarına, yönettiklerine veya üye olduklarına dair delil bulunamamıştır." ifadesi kullanılmıştı.
  • "Kozmik oda"da aramaya ilişkin işlemlerde imzası bulunan hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlatan HSYK Başmüfettişliği de "kozmik oda" soruşturmasında görev yapan bazı polis, asker ve TÜBİTAK görevlilerinin usulsüz işlemler yaptıkları yönündeki delilleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmişti.
  • Başsavcılık da bu kişiler hakkında "FETÖ üyesi olmak" ve "askeri casusluk" suçlarından soruşturma başlatmıştı.
  • Bu soruşturma dosyasındaki belgelerde, "Kozmik oda soruşturmasının Arınç'a saldırı iddialarının araştırılmasından ziyade Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı Kozmik Odasında, başta Fetullah Gülen grubu olmak üzere, tarikatlar ve cemaatlerin devlet içindeki kadrolaşmalarıyla ilgili ne tür çalışmaların yapıldığının ortaya çıkarılması amacıyla yürütüldüğünün değerlendirildiği" belirtilerek, "Arama işlemleri gerçekleştirerek devlet sırrı niteliğindeki evrakın da içinde bulunduğu tüm verilere el koymakla Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulunu bir kısım faili meçhul olaylarla irtibatlandırmak amacıyla polis, savcı, hakim üçgeninde kumpas faaliyetinin gerçekleştiği ortaya konulmuştur." ifadesine yer verilmişti.







#kozmik oda
#TSK
#FETÖ
8 yıl önce